18. aprila 1993. – ‘HVO’ izveo teroristički napad na Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva (Video)

18. aprila 1993. – ‘HVO’ izveo teroristički napad na Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva (Video)

Na današnji dan, 18.aprila 1993. godine HVO je napao Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva. Takve scene danas gledamo u Siriji i Iraku gdje ISIL kamionima bombama napada položaje svoje neprijatelje.

Haški tribunal je u procesu suđenja Dariju Kordiću, Tihomiru Blaškiću i Mariju Čerkezu utvrdio da je detoniranje cisterne bombe u Starom Vitezu bio teroristički čin koji je izveo HVO nad Bošnjacima.

Uprkos takvim terorističkim napadima, HVO nikada nije uspio osvojiti Stari Vitez. Bošnjaci su herojski odbranili taj dio Viteza.

Izvor

Previous Obilježena 25. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Hadžića (Foto)
Next Državna vlada usvojila politiku saradnje sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mujo Šahman, čovjek koji je spriječio druge Ahmiće

  Prije tačno četvrt vijeka bojovnici HVO-a koji su napravili pokolj u Ahmićima odlučili su udariti opet. Silnije, jače, krvavije. Nisu čekali da prođe ni 48 sati od zatiranja svega živog u Ahmićima, a već

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kako je dječak Haso Hasanović pobjegao sa strijeljanja u Kravici

Izvor pored kuće još žubori. I ptice cvrkuću. Čini se, kao nikada prije. U avliji Hasanovića, zaronjenoj u srebreničko zelenilo, rodilo je i voće. Neobična je tišina u Lehovićima, mjestu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Četnički pop bez kajanja o izgubljenoj duši

“Da mogu, opet bih učestvovao u ratu i borio se danas protiv takozvane države Ukrajine”, kaže u razgovoru za Al Jazeeru English Vojislav Čarkić, nekadašnji komandant četničke divizije od 1992.