Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)

Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je u proteklim danima širom svijeta.

Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, od SAD-a do Australije, kao i širom Evrope, različitim manifestacijama, performansima, kao i šetnjama odali su počast srebreničkim žrtvama.

Tako su i Bosanci i Hercegovci okupljeni oko Udruženja Bošnjaka New Hampshireaa (ABNH) u SAD-u sa svojim prijateljima održali veliki marš u kojem su pored bh. građana iz Manchestera učestvovali i volonteri i gosti iz Bostona i okolnih gradova. Neke osobe su vozile tri sata da bi bile s njima i da bi odali počast žrtvama genocida.

Veliki broj građana Manchestera je došao da podrži ovaj događaj koji je izvođen na dvije lokacije.

Učesnici marša, njih oko 500 su se okupili u Victory Parku odakle su krenuli u simboličnu šetnju u tridesetak minuta udaljeni Derrifield Park gdje je održana centralna svečanost i gdje je od 8.372 zastavice napravljen Srebrenički cvijet prečnika 65 metara, sa 761 zastavicom u svakoj latici. Zastavica sa imenom najmlađe žrtve je ostavljena u centar da bi se simbolično pokazala dubina srebreničke tragedije.

 

“Ovo je vjerovatno najveći Cvijet Srebrenice ikad napravljen u svijetu”, navode organizatori.

Tokom programa su djeca žrtava genocida u Srebrenici čitala priče svojih roditelja. Oni su na emotivan način ispričali neke detalje iz života, gubitak najmilijih, marš do slobodne teritorije u julu 1995. godine. Kroz suze i u nevjerici, posjetioci su pažljivo slušali. Prilikom dolaska na centralnu svečanost dijeljene su brošure sa pitanjima i odgovorima vezanim za Srebreničku tragediju a učesnici marša su se mogli upisati i u knjigu utisaka.

U publici su bili i gosti iz javnog i političkog života grada a specijalni izaslanik senatorice Jeanne Shaheen, Letizia Ortiz je pročitala pismo koje je senatorica Shaheen uputila Bosancima i Hercegovcima Manchestera. Za ovaj gest je senatorica i bivša guvernerka Savezne Države New Hampshire, koja je iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine i koja je jučer ponovo bila u Srebrenici u delegaciji sa predsjednikom Clintonom, dobila dugi aplauz.

“Marš i svečanost je organizovan od stane ABNH i grupe od pedesetak volontera koji su u zadnjih mjesec dana vrijedno radili praveći zastavice i pišući imena svake žrtve na zastavici ali i sve ostale radnje da bi jedan ovakav događaj mogao uspješno da se organizuje”, navode organizatori u svom saopštenju.

(klix.ba/mb)

Previous Konaković: Majke Srebrenice su tebi pružile ruke Vučiću, nije teza da ti nekome pružaš ruku
Next Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske obavještajne strukture

You might also like

NAŠI DANI

Prof. dr. Kurtćehajić: Tragično je da se naši ljudi utrkuju da pokažu podaništvo Crnogorcima!

Povodom obilježavanja nacionalnog praznika 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, gost dijaloške emisije ”Podijum”, na radio BIR bio je profesor sarajevskog Univerziteta Suad Kurtćehajić. Prof. dr. Kurtćehajić se u

NAŠI DANI

Vlasenica: Tri policajaca Bošnjaka će odgovarati jer su se slikali s ljiljanima

Više od 400 osumnjičenih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine trenutno radi u policiji bh. entiteta Republika Srpska, SIPA-i kao i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, piše bh.

NAŠI DANI

Bosanske porodice stipendiraju učenike u afričkoj zemlji Burkina Faso

I ove godine skupljena su sredstva za finansiranje 500 učenika u zapadnoj afričkoj državi. Na inicijativu mreže humanitarnih organizacija EMMAUS i sestrinske istoimene nevladine organizacije iz bh. općine Doboj Istok, lani je