“KRIVAJA” – TVORNICA MONTAŽNIH KUĆA DOO ZAVIDOVIĆI: Zahvaljujući kvalitetu uspješno posluju na tržištu zapadne Evrope i Skandinavije

“KRIVAJA” – TVORNICA MONTAŽNIH KUĆA DOO ZAVIDOVIĆI: Zahvaljujući kvalitetu uspješno posluju na tržištu zapadne Evrope i Skandinavije

Generalni direktor Krivaja – Tvornice montažnih kuća iz Zavidovića Ismet Mujanović u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o poslovanju u tekućoj godini, o problemima sa kojima se Tvornica suočava, o proširenju tržišta, kapacitetu proizvodnje…

ONASA: Koji su Vaši prioriteti u poslovanju u 2017. godini?

MUJANOVIĆ: S obzirom na to da u proteklih nekoliko godina ostvarujemo kontinuirani rast proizvodnje i da nas u tome nije omeo ni katastrofalni požar koji smo imali u drugoj polovini 2015. godine,svakako ćemo nastojati zadržati ovaj pozitivni trend. Ono što će biti naš prioritet jeste veći iskorak u oblasti gradnje koja je fokusirana ka većim objektima. Ti objekti su pretežno namijenjeni zajedničkom stanovanju, korištenju u javne svrhe i slično.

Do sada je naš fokus bio uglavnom usmjeren na privatne kuće i stambene objekte više kategorije koji podrazumijevaju stanovanje jedne ili eventualno dvije porodice. U ovoj oblasti smo dosegli vrh evropskih standarda i po tome smo prepoznatljivi na tržištu zapadne Evrope, pa i šire. Fokus ove i narednih godina će biti svakako nešto više usmjeren na gradnju u hotelijerskoj branši, te u tržišnom prostoru koji je usmjeren na gradnju stambeno poslovnih zgrada i liječilišta, odnosno objekata zajedničkog stanovanja. Ovakve objekte već smo imali više prilika raditi, ali u narednom periodu bićemo više usmjereni ka tom pravcu.
 
ONASA: Sa kojim problemima se suočava “Krivaja – TMK” ?
       
MUJANOVIĆ: Kao i svaki drugi poslovni subjekt koji se nadmeće u tržišnoj utakmici u ovim vremenima, naročito ako dolazite iz zemlje koja nije u EU, a glavnina tržišta vam je teritorij zapadne Evrope, tako se i naša tvornica suočava sa određenim problemima, a jedan od ključnih su radne dozvole. S obzirom na to da se radi o specifičnom načinu gradnje, vrlo teško je očekivati da će se jednak kvalitet gotovog proizvoda ostvariti ako neko drugi , recimo montira naše objekte. Upravo ovo se dešava u onim zemljama EU u kojima nismo u mogućnosti za naše radnike –  montažere obezbijediti radne dozvole. Ovo je gorući problem na koji smo ukazivali u više navrata, kako našim nadležnim institucijama, tako i inostranim, ali do sada je bilo malih pomaka u tom smjeru.

Naročito teško je obezbijediti radne dozvole za montažere za tržište Njemačke i Austrije. Sada nam ovo predstavlja otežavajući faktor i vrlo tešku prepreku jer Austrija i Njemačka su tradicionalno vezane za proizvodnju asortimana “Krivaje” gdje nismo u mogućnosti da pronađemo adekvatan domaći radni kadar. Upravo iz tog razloga primorani smo sami raditi na edukaciji naših uposlenika na svim nivoima. Ovo nam svakako predstavlja otežavajući faktor razvoja jer ne samo da smo s te strane izloženi dodatnom trošku preškolovavanja i doškolovavanja radne snage, nego sve to iziskuje vrijeme.

Danas je jako teško naći adekvatan radni kadar na tržištu BiH, koji ima znanja u montažnoj gradnji na nivo na kojem “Krivaja” TMK to radi.
TMK ima izraženu konstantnu potrebu za većom eksploatacijom osnovne sirovine, drveta, koje je sve manje na domaćem tržištu, a cijena i kvalitet nisu u srazmjeru onome što evropsko tržište očekuje od proizvođača.  Naravno, ne smijemo zaboraviti ni porezna opterećenja koja se iz godine u godinu kreiraju tako da obeshrabruju privredni rast.

ONASA: Da li ste zadovoljni procesom oporavka od velikog požara koji je zadesio Tvornicu 2015. godine?

MUJANOVIĆ: Sad već možemo sa sigurnošću tvrditi da radimo u većem kapacitetu nego prije požara. Ono na šta smo posebno ponosni jeste nova proizvodna tehnologija koju smo implementirali u sklopu rekonstrukcije izgorjele proizvodne hale. Danas je to, ponovo, najsavremenija proizvodnja montažnih objekata u ovom dijelu Evrope. Tu moramo naglasiti da je vrlo bitna činjenica da smo mi jedni od rijetkih koji u sklopu svog montažnog sistema nudimo i našu vrhunsku stolariju izrađenu od drveta. I ovaj smo segment unaprijedili nabavkom savremenih lakirnica koje nam omogućavaju i veći kapacitet i bolju kakvoću finalnog proizvoda. Sve u svemu, zadovoljni smo učinjenim.

ONASA: Poznato je da imate poslovnice u Hrvatskoj i Sloveniji. Kakva je regionalna i međunarodna saradnja TMK, da li ste fokusiraniji na inostrano ili domaće tržište?
       
MUJANOVIĆ: Naša proizvodnja, gotovo u potpunosti, je namijenjena inostranom tržištu. Sporadično se pojavljujemo i na bh. tržištu, ali moramo imati u vidi da na domaćem tržištu, ipak, cijena diktira plasman, a ne kvalitet zbog kojeg i uspjevamo opstati na evropskom tlu. Istina je da imamo firmu kćerku u Zagrebu i ekskluzivnog predstavnika u Sloveniji. Svu saradnju koju ostvarujemo, ostvarujemo kroz naše poslovne kanale, a neke posebne regionalne saradnje na nekom višem nivou nismo prepoznali. Onoliko smo zastupljeni na pojedinim tržištima, koliko smo u stanju kroz naše distributivne kanale da se približimo klijenteli zapadne Evrope.

Kao što sam već naglasio velika barijera nam je izostanak slobodnog protoka radne snaga, što nam najviše vremena i energije oduzme pri sklapanju međunaradnih ugovora. Uvijek ostaje taj problem odbijanaja radnih dozvola za naše montažerske timove. Ipak, kroz vrijeme koje je iza nas i decenije rada na međunarodnom tržištu, imamo određeni kredibilitet i stvorili smo svojevrsan brend koji iz godine u godinu sve više pronalazi svoje mjesto na zapadnoevropskom tržištu. Prije desetak godina, naš fokus su svakako bile zemlje bivše Jugoslavije, međutim u proteklih četiri-pet godina, situacija se promijenila. Zahvaljujući kvalitetu naših kuća sve više smo mjesta pronašli na tržištu zapadne Evrope i Skandinavije. Radilo se tu o Švicarskoj, Švedskoj, Luksemburgu, Holandiji, Italiji…

Dakle naš fokus prije svega je visok kvalitet montiranih objekata. Kvalitet nam je bio prva ulazna karta tržište  zapadne Evrope i šire. Kvalitet u Krivaji nije samo puka riječ, već se uvijek i iznova dokazujemo kroz svaki naš objekat, a on se zasniva na strogo kontrolisanoj sljedivoj proizvodnji koja s ponosom ima CE oznaku, kao mjeru za najviši standard na tržištu. Kontrolu kvalitete naše proizvodnje vrši Deutsche Institut fur Bautechnik iz Štutgarta, kao izdavač našeg certifikata za gradnju ETA, a ujedno je ovo i najreferentnija institucija za građevinarstvo u Njemačkoj.

S obzirom na to da na kraju cifre najzornije govore o našim dostignućima, reći ću samo da smo u zadnjih pet godina montirali više od 60 hiljada kvadrata kuća širom svijeta. Niti jedan od navedenih objekata nije bio isti, tako da je svaki naš kvadrat , naš inžinjering-tim pomno crta i razrađuje, te je momenat brige oko svakog objekta u punoj mjeri prisutan kod svakog kvadrata naših kuća.

ONASA: Da li imate u planu izlazak na nova tržišta?

MUJANOVIĆ: Imamo. Iako je dosta teško pronaći tržište na kojem nismo montirali objekat prema Krivaja sistemu gradnje, ipak još postoji veliki prostor za širenje. U narednom periodu za nas će to biti tržište Afrike gdje ćemo se okušati u izgradnji hotelijerskih kompleksa. Ovo je, ipak, jedan iskorak za nas jer se radi o tržišnom prostoru  visokokvalitetne gradnje gdje nisu dozvoljena ni najmanja odstupanja i greške. Radi se o novom tržištu za nas i jako se radujemo tome.

ONASA: Da li kompanija “Krivaja – TMK” učestvuje u federalnim programima sufinansiranja zapošljavanja?

MUJANOVIĆ: Do sada nismo imali pomoć od države, znajući u kakvom se stanju trenutno nalazi naše društo, nismo ni očekivali previše. Osim u onim prvim danima nakon požara, kada je bezbroj visokih federalnih i kantonalnih delegacija dolazilo i, navodno, dijelilo naše strahove i zebnje za nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta, osim toplih riječi utjehe i tapšanja po ramenu, nikakvu konkretnu podršku ni od jednog nivoa vlastio nismo imali. To su bila obećanje…
Ono što bi nam moglo biti od velike koristi je upravo pomoć oko prekvalifikacije i dokvalifikacije radne snage. Naime, ne želeći da otpustimo bilo koga, bez obzira na to što nećemo ponovo pokretati proizvodnju heraklit ploča, ljude iz te radne jedinice ne želimo poslati na biro za zapošljavanje. Većina njih sada obavlja poslove za manje kvalifikovane radnike. Ovo bi mogla biti i doticajna tačka naše firme i institucija FBiH kojima nudimo jasan i transparentan program gdje očekujemo konkretnu pomoć u održavanju četrdesetak radnih mjesta.

Kako stalno čujemo priče da postoji volja institucionalnih aktera za konkretno pomaganje pri edukaciji i prekvalifikaciji radne snage, ovo bi bio pravi način za manifestovanje pomoći države – direktno kroz učešće u cijeni koštanja edukacije za tih četrdesetak radnika, koji bi pri završetku ove praktično- teoretske naobrazbe, u punom kapacitetu zadovoljili proizvodni program naše firme. Nadamo se da ćemo ovim nastojanjima uspjeti dokazati da i osim niza problema sa kojima se susreće realni sektor u FBiH danas, ipak postoji briga nadležnih za kreiranje i održavanje svakog radnog mjesta.

 

ONASA: U prethodnih 60 godina izgradili ste više 1,5 milion kvadratnih metara stambenih prostora, da li ste zadovoljni kapacitetom proizvodnje?

MUJANOVIĆ: Naši kapaciteti povećavaju se iz godine u godinu. Takav kontinuitet ćemo svakako nastojati da održimo. S tom namjerom smo se i vodili kada smo radili na rekonstrukciji pogona i tehnološke osnove naše proizvodnje. Imajući u vidu signale koje smo pokupili s terena, s namjerom smo projektovali naš tehnološki park tako da je moguć dalji rast i razvoj na bazi zadate tehnološke osnove. Mi danas radimo u dvije smjene, a za treću nam nedostaje veća količina sirovinske baze, te veći broj kvalificirane radne snage. Samo tržište je dovoljno široko da bi absorbovalo i dodatne količine montažnog materijala kad bismo imali mogućnosti da ga proizvedemo danas. Naravno, uzimajući u obzir teškoće o kojima sam već govorio, svakako očekujemo da ćemo u narednoj godini uspjeti prevazići navedene barijere i dodatno povećati naš plasman.

 

Previous GS Tvornica mašina Travnik početkom narednog mjeseca otvara novi pogon u koji je investirano 4,5 miliona maraka
Next Djevojka koja je prkosila rasistima u Engleskoj: Voljela bih doći u Bosnu

You might also like

Ekonomija/Biznis

KAVAT razvio novi domaći proizvod – 12 novih modela dječje obuće

Kako na lokalnom tržištu nema kvalitetnih opcija obuće za djecu, naročito od prirodnih materijala kompanija KAVAT je identifikovala, a USAID WHAM Activity podržao razvoj novog domaćeg proizvoda. Podrška je uključivala

Ekonomija/Biznis

Domaći brend Natura izvozi za Australiju, Kanadu i SAD

Domaći brend Natura je zadnjih godina sa svojim proizvodnim asortimanom osvojio tržište Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Trenutno se ovaj domaći brend izvozi i u 14 europskih zemalja, a

Ekonomija/Biznis

Podrška mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa, ugovore potpisalo 47 korisnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz entiteta RS su na današnjoj ceremoniji u Tesliću potpisali ugovore o podršci