N. Sarajevo: Dan MZ „Trg heroja“ i „Čengić Vila“ – Edna Mekić kao osamnaestogodišnjakinja rame uz rame sa muškarcima branila svoje naselje

N. Sarajevo: Dan MZ „Trg heroja“ i „Čengić Vila“ – Edna Mekić kao osamnaestogodišnjakinja rame uz rame sa muškarcima branila svoje naselje

Dan mjesnih zajednica „Trg heroja“ i  „Čengić Vila I“ svečano je obilježen  21. aprila ove godine.

Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom, zajedno sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, boračkih udruženja i porodica šehida i poginulih boraca položila je svijeće i odala počast na spomen – obilježju Trg heroja.  Ovo mjesno područje ima 57 šehida i poginulih boraca čija imena se nalaze na Spomen obilježju „Trg heroja“.

U povodu dana MZ  „Čengić Vila I“ delegacija Općine Novo Sarajevo odala je počast i položila cvijeće na bistu narodnog heroja Omera Maslića ispred Doma zdravlja, zatim na spomen obilježje Čengić Vila,  te na spomen – pano šehida i poginulih boraca u prostorijama mjesne zajednice. U programu obilježavanja učestvovali su članovi Savjeta mjesne zajednice, zaposlenici Doma zdravlja „Omer Maslić“, učenici osnovne škole „Čengić Vila I“, te predstavnici boračkih i drugih udruženja, kao i članovi porodica šehida i poginulih boraca.

  • Devedesetjednogodišnji Dragutin Damnjanović i njegova snaha Jovanka došli su na spomen-obilježje na Trg heroja da odaju počast sinu i suprugu Siniši, pripadniku Armije RBiH, koji je život dao braneći svoj grad.

– Bol i tuga ne jenjavaju ni danas. Moj sin je poginuo na Mojmilu brdu sa još pet saboraca. Samo želim da se ove žrtve poštuju, da ne dolazimo reda radi, već da svi dođemo da im odamo počast – kazao je Damnjanović.

Brojni građani, članovi porodica poginulih, saborci te delegacija Općine Novo Sarajevo položili su cvijeće, te minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast stradalim sa područja ove MZ.

– Ovo je značajan dan i ovo je prilika da se obiđu spomen-obilježja da se sjetimo naših šehida i poginulih boraca, te da im na taj način odamo počast za ono što su uradili kako za odbranu Novog Sarajeva tako i čitavog Sarajeva i cijele BiH – pojasnio je načelnik Nedžad Koldžo.

Edna Mekić, tada osamnaestogodišnjakinja koja je silno željela stati u odbranu svog naselja i svoga grada, prisjeća se 21. aprila 1992. godine i dana kada su stanovnike napadali sa svih strana.

– Ovaj dan vezan je za prvu veću odbranu ovog područja, Hrasnog Brda i samog Trga Heroja. Tog dana agresor je sa velikim snagama pokušavao da prodre iz pravca Grbavice i Vraca kako bi okupirao ovu teritoriju, misleći da smo neorganizovani i nepripremljeni da uzvratimo. Ali uz pomoć Policijske uprave Novo Sarajevo i naše teritorijalne odbrane koja je još bila u nekom formiranju, oduprli smo se agresoru – kazala je Mekić, dodajući da su stanovnike branili komšije, braća, sestre, pa i majke.

Ističe da su njenu želju, da pristupi odbrani, muški pripadnici teritorijalne odbrane uporno odbijali.

– Nisu željeli da me prihvate na početku, nisu vjerovali da imam 18 godina. Moja želja da se priključim borcima je jačala, poslali su me i u ambulantu da volontiram, ne bi li izgubila volju za dalje, međutim i tu sam se jako dobro pokazala. Nastojali su me i na taj način odbiti. Na kraju sam hrabro koračala sa drugim vojnicima – navodi Mekić koja je ranjena na Bjelašnici u julu 1993. godine.

Ističe da su vojnici bili ujedinjeni bez obzira na ime i porijeklo, te da su zajedno branili i odbranili grad i državu.

– Sada na sve moguće načine nastojim da na mlade ljude prenesem informacije o onome što se dešavalo tih godina, ali samo u želji da im se prenesu znanja o teškim i herojskim danima. Tom prilikom biramo riječi jer ne želimo izazvati mržnju ili da dižemo tenzije među mlađom populacijom – zaključuje Mekić.

 

(novosarajevo.ba/Faktor/MiruhBosne)

Previous Biskup Franjo Komarica: Teško narodu kojega njegovi politički predstavnici uvjere da nije u stanju živjeti zajedno s drugim narodima
Next Unikatni bosanski suveniri na prestižnom sajmu turizma u Dubaiju

You might also like

NAŠI DANI

MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura

Ovo je belgijski ovčar Dži Foks, jedan od 25 službenih pasa Jedinice za podršku MUP-a KS. Šest mu je godina. Obučen je za traženje narkotika.  -Kod obezbjeđenja javnih skupova gdje

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Podignuta optužnica za ubistvo 20 bošnjačkih civila u Lješevu

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI U LJEŠEVU 1992. GODINE Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: 1.     Draškić Ranka, rođenog 1956. godine u Rogatici 2.     Manojlović

NAŠI DANI

Ahmetović o pozivu Grujičića: ‘95. su pozivali poštene Bošnjake, nisu preživjeli

Sadik Ahmetović iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” kazao je za N1 kako su danas dobili podršku predsjednika svih političkih stranaka koje imaju vlast na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini,