Dvostruki doktor političkih nauka: Znanje treba tražiti i van granica naše zemlje, ali se u nju treba i vratiti, te sopstvenim rezultatima doprinijeti njenom napretku

Dvostruki doktor političkih nauka: Znanje treba tražiti i van granica naše zemlje, ali se u nju treba i vratiti, te sopstvenim rezultatima doprinijeti njenom napretku

Kao izbjeglica iz Sarajeva, Jasmin Hasić sa roditeljima odlazi u Švedsku, zatim u Poljsku, a nakon završetka rata vraća se u rodni grad.

Njegova priča o uspjehu počinje nakon završetka osnovne škole, kada dobija prvu stipendiju i školovanje nastavlja u Sloveniji.

Danas ima 29 godina i dvostruki je doktor političkih nauka, a svoje teze odbranio je u Rimu i Briselu. Pored studija na evropskim univerzitetima, paralelno je magistrirao pravo u Sarajevu.

“Jer mi je mama jednom rekla: Moraš imati pravi poziv. Kad izađe konkurs, da znaš šta traže.. Traže pravnika, traže ekonomistu, itd. A ovo što si ti htio studirati, međunarodne odnose, nema konkursa za to. Tako da sam upisao pravni fakultet da imam ‘pravi’ poziv, a onda sam otišao vani da studiram ono što sam stvarno htio, a to su međunarodni odnosi i evropske studije”; kazao je za N1.

Nakon uspješnih studija vani, Jasmin se vratio u Bosnu i Hercegovinu i ispunio svoju želju da život gradi u rodnoj zemlji. Prostora za napredak, kaže, ima, samo treba promijeniti način razmišljanja.

“Čujem od roditelja mladih ljudi i njihovih bliskih, da je bolje da idu, da ih ovdje ništa ne čeka, da ne mogu naći posao i tako dalje. To je jedna malo opasna priča koju vidim. Stalno se govori o čekanju načeka, nalaženju nečega a ne o stvaranju nečega. Ovdje ne treba niko nikome tražiti posao, ne treba vući za rukav nikoga. Mladima treba dati priliku da stvaraju vrijednosti koje su im potrebne za pristojan život u ovoj zemlji”.

Jasmin trenutno radi u jednoj fondaciji koja se bavi neformalnom edukacijom mladih ljudi. Domaći obrazovni sistem poredi sa onim u zapadnoj Evropi.

“Na našim fakultetima, studente učimo da znaju određenu oblast. Moraš pročitati XY knjigu, jer je to dio nekog šireg obrazovanja koje svi poznaju. I da bi bio obrazovan, moraš poznavati upravo to. Dok se vani više pažnje posvećuje tome kako doći do znanja. I nije bitno koliko ona zna u datom trenutno, nego da li zna doći do tih informacija koje trebaju”.

Mladima u Bosni i Hercegovini Jasmin savjetuje da biraju zanimanja koja su aktuelna na tržištu rada, oblasti u kojima se mogu razvijati i graditi svoj uspjeh. Znanje, kako kaže, treba tražiti i van granica naše zemlje, ali se u nju treba i vratiti, te sopstvenim rezultatima doprinijeti njenom napretku.

Previous Vrijedna zbirka sarajevskog kolekcionara: Posebni jatagani, dokument bosanskog vezira Ali Namik-paše koji je 1831. pokušao zaustaviti Gradaščevićev pokret...
Next Pobjeda bosanskih ragbista nad Srbijom za prvo mjesto na tabeli

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svečano u Mostaru: Univerzitet “Džemal Bijedić” slavi 43 godine rada i postojanja

Univerzitet “Džemal Bijedić“ u Mostaru obilježava 43. godišnjicu postojanja i rada, javlja AA. Program će obuhvatit kao i ranijih godina niz svečanosti, a prva u nizu bila je polaganje cvijeća

MADE IN BOSNIA-387

Novi patent inovatora iz Srebrenika: Abdulah Smajlović riješio problem koga nisu uspjeli riješiti Amerikanci i Korejanci!

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unaprijeđivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Nedavno je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevskom studiju A.I. Interactive glavna nagrada za WanderHearth igru

Na ovogodišnjem sajmu video igara Reboot Infogamer u Zagrebu, sarajevski studio A.I. Interactive predstavio je novu igru “WanderHearth” i u takmičenju osvojio glavnu nagradu za najbolju Indie igru 2023. U