Od Azre Begić na komemoraciji se oprostili brojni prijatelji i kolege: ‘Najveća historičarka umjetnosti koju je Bosna i Hercegovina ikad imala’

Od Azre Begić na komemoraciji se oprostili brojni prijatelji i kolege: ‘Najveća historičarka umjetnosti koju je Bosna i Hercegovina ikad imala’

Komemorativni skup u povodu smrti istaknute historičarke umjetnosti, likovne kritičarke i muzejske savjetnice Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Azre Begić održana je danas u toj instituciji kulture u Sarajevu, gdje su se od nje oprostili najbliži saradnici, prijatelji i poštovaoci njenog višedecenijskog rada.

Dvorana Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine bila je ispunjena njenim prijateljima i kolegama s umjetničke scene koji su došli dati omaž posljednjem ispraćaju Azre Begić, a o njenom radu govorili su direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, historičarka umjetnosti Nermina Zildžo te kulturni stvaralac i njen dugogodišnji prijatelj Ibrahim Spahić.

Za Straju Krsmanovića ona je bila likovna kritičarka i teoretičarka najveća od svih u toj oblasti, ocjenjujući da je njen odlazak nemjerljiv gubitak za kulturnu scenu u Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je da je Begić radni vijek provela upravo u Umjetničkoj galeriji, naglasivši da je sve ono što je ova institucija ostala do danas u velikoj je mjeri učinila upravo Begić.

– Bila je stručan, kompetentan, ponekad i strog ali vrlo dobar likovni kritičar, zbog čega su je svi jako cijenili. Od Azre smo učili svi, počevši od toga da nas je kao studente uvela u svijet umjetnost, kazao je.

Historičarka umjetnosti Nermina Zildžo ističe da je Azra Begić “radila od jutra do sutra”, trudeći se da promovira likovnu umjetnost Bosne i Hercegovine, a puno je radila i na promociji jednakosti jugoslavenskih umjetnika te uopće manjina.

– Nakon nje nećemo tako brzo dobiti nasljednika – po znanju ili strasti kojom prilazi poslu. Organizirala je brojne izložbe u inostranstvu za bh. umjetnike, za šta niko od nas nije imao energiju i snagu. Stalno je bila angažovana i na stalnim postavkama u Galeriji, istaknula je.

Smatra da je riječ o najvećoj historičarki umjetnosti koju je Bosna i Hercegovina ikad imala i koju će vjerovatno i imati.

Azra Begić bila je žena koja je, kako je ocijenio Ibrahim Spahić, promovirala Sarajevo kao kulturnu prijestonicu svijeta i koja se uvijek zalagala za ravnopravnost svih.

– Ona je možda najduhovnije biće koje je BiH imala u povijesti umjetnosti. Niko nije tako govorio o Bosni i svojoj rodnoj Hercegovini kao Azra Begić. Ona je imala nešto što drugi nisu – sjajnu generaciju i taj svijet umjetnosti pred sobom,ustvrdio je.

Azra Begić je preminula u 86. godini u Sarajevu.

 

Izvor: Fena/Oslobođenje)

Previous I to je moguće: Tokom rata ukradene slike iz Bosne, Srbija proglasila svojim nacionalnim dobrom
Next Ed Vulliamy o bosanskoj borbi protiv agresije i genocida: Možemo reći da je to bio drugi partizanski otpor na ovim prostorima

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Podgorici promovisan Rječnik bosanskog jezika

U organizaciji Bošnjačkog vijeća Crne Gore, u Podgorici je večeras održana promocija Rječnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića, javlja AA. U prepunoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” publici su

NAŠI DANI

Iz Azerbejdžana stigao avion s medicinskom opremom

Na Sarajevski aerodrom danas je sletio avion iz Azerbejdžana s pomoći našoj zemlji u borbi protiv koronavirusa. Pomoć je stigla nakon razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i predsjednika

NAŠI DANI

Bošnjaci u Rudom: Odnos prema povratnicima u ovaj dio naše zemlje više nego korektan

Desimir Stanković, bez naknade, svojim kamionom i bagerom vrši zemljane radove na lokalitetu gdje se gradi spomen-obilježje za više od 100 ubijenih i nestalih Bošnjaka Rudog. Bošnjački povratnici u općinu