Zašto se radnici firme Grammer boje Nijaza Hastora? Bosanski poduzetnik protiv sebe ima veoma jak lobi

Zašto se radnici firme Grammer boje Nijaza Hastora? Bosanski poduzetnik protiv sebe ima veoma jak lobi

Prevent grupacija u vlasništvu porodice Hastor iz Bosne i Hercegovine je ponovo tema njemačke javnosti. Zbog navodnih Preventovih namjera je demonstriralo više hiljada radnika firme Grammer. Da li su argumenti radnika utemeljeni?

Oko dvije hiljade radnika njemačke kompanije Grammer je početkom sedmice napustilo svoja radna mjesta , izašlo na proteste i podiglo svoj glas protiv navodnih planova investitora iz Bosne i Hercegovine. Riječe je o Prevent grupaciji koja je u vlasništvu porodice Hastor  i koja posjeduje između 20 i 30 posto dionica Grammera.

Radnici strahuju da će Prevent na skupštini dioničara, koja se održava 24. maja, preuzeti kontrolu nad firmom tako što će smijeniti izvršnog direktora i pet članova Nadzornog odbora. U tom slučaju bi, strahuju radnici, Prevent postavio svoje ljude.

Opterećenje za kupce Grammerovih proizvoda

Grammer AG (picture alliance/dpa/A. Weigel)Grammer zapošljava 12.000 radnika

Moguće preuzimanje Grammera od strane bosanskohercegovačkog Investitora u međuvremenu opterećuje odnose bavarske firme sa kupcima među kojima su VW, BMW, Mercedes i Audi. Predsjednik Upravnog odbora Grammera Hartmut Müller je za novinsku agenciju Bloomberg izjavio da su se veliki klijenti počeli suzdržavati pa čak i razmišljati o traženju novih poslovnih partnera.

Grammerovi partneri su po svemu sudeći zabrinuti zbog ranijeg Preventovog spora sa Volkswagenom zbog kojeg je automobilski gigant morao obustaviti proizvodnju jer je Prevent prestao dostavljati dijelove.  Sve je počelo VW otkazivanjem poslovnog naloga sa firmom Car Trim koja je u vlasništvu Preventa. Navodno je razlog bio loš kvalitet proizvoda (presvlake za sjedišta u automobilima) i brzina isporuke. Car Trim je tražio odštetu u iznosu od oko 56 miliona eura, što je VW kategorički odbio.

Prevent je tada, kako su to naveli njemački  mediji, odigrao veoma dobru šahovsku partiju u kojoj je pobijedio Hastor. Tada je Car Trim svoja potraživanja prenio na ES Automobilguss koji je također u Preventovom vlasništvu. Riječ je o firmi koja proizvodi kućišta za mjenjače. Bez tih kućišta VW nije mogao nastaviti proizvodnju. Nekoliko dana kasnije je postignut dogovor i proizvodnja je počela.

Direktor bavarskog IG-Metalla Jürgen Wechsler, kako prenose njemački mediji, izjavio je da iskustva sa familijom Hastor pokazuju da ona misli samo na kratkoročni dobitak.  U slučaj se uključila i bavarska ministrica za privredu Ilse Aigner. Ona je, kako prenosi Bayerischer Rundfunk izjavila da „ako Grammerove mušterije razmišljaju o prekidanju poslovnih veza onda je jasno da preuzimanje firme od investitora Cascade i Halog, koji također pripadaju Hastoru, donosi nesigurnost. To nije u smislu očuvanja radnih mjesta”, izjavila je ministrica Aigner.

Preventova strateška opredijeljenost

Prevent grupacija, koja u cijelom slučaju plijeni najviše pažnje, događaje u vezi sa Grammerom ne želi komentarisati. Međutim, izvori bliski Prevent grupaciji su naveli za Deutsche Welle da je „strateška opredijeljenost Preventa kroz dugogodišnje poslovanje uvijek bila bazirana na očuvanju i zaštiti radnih mjesta te daljem širenju i rastu poslovanja.”

Radnici Grammera protestuju protiv investitora iz BiHRadnici Grammera protestuju protiv investitora iz BiH

Do ovog zaključka nije teško doći ako se pogleda sve ono što je postigla grupacija u proteklom periodu. Naime, u svakoj firmi koju je Prevent preuzeo pokrenuta je  proizvodnja, povećan broj uposlenih i prošireno tržište i proizvodni portfolio. Pitanje koje se s razlogom može postaviti jeste: Da li Prevent kroz trenutne aktivnosti štiti svoje uposlenike i stvara dugoročnu održivost radnih mjesta?

Da je tako, pokazuje primjer  firme TWB iz Hagena koja je također u Preventovom vlasništvu. Iz TWB-a je radničko vijeće kolegama u Grammeru poslalo pismo u kojem ističe da su mnoge njihove sumnje neopravdane. U pismu se navodi da je TWB u Preventovom vlasništvu od marta 2010. godine. „Ako se osvrnemo unazad, samo možemo konstatovati da je za nas i naše porodice bilo dobro što nas je tada kupio i preuzeo Prevent,” poručili su suradnici..

„Spretni poduzetnik”, kako su Nijaza Hastora nazvali neki njemački mediji nakon što je prošle godine pobijedio u sporu s Volkswagenom, u slučaju Grammera protiv sebe ima veoma jak lobi. Tom lobiju je očito uspjelo da stvori uslove u kojima je nedavno kineska kompanija Ningbo Jifeng  zamijenila svoje konvertibilne obveznice u vrijednosti od 60 miliona eura i postala vlasnik skoro devet posto Grammera koje na skupštini dioničara  može računati na podršku investitora iz Kine.

Inače, Grammer je u prvom kvartalu ove godine zabilježio povećanje dobiti za 7,5% i prihode sa prošlogodišnjih 425,9 miliona eura povećao na 458 miliona. Da li su sumnje radnika utemljene i kakva je zaista budućnost Grammersa, znaće se 24. maja – piše DW.

Previous NEW YORK PA SEMIZOVAC: Prva sijalica u Bosni i Hercegovini
Next Mrtvi Prijedorčani će progoniti žive Banjalučane: Naredbom lokalnih srpskih vlasti da se postave bijeli čaršafi počeo je jedan monstruozan period

You might also like

Ekonomija/Biznis

Derubis Yachts radi nove jahte i prikolice za auta

Kompanija Derubis Yachts iz Viteza u 2020. godinu ušla je jako dinamično. U martu će u Sarajevu predstaviti prvi brod iz nove serije modela “42 fly”. Denis Kraljević, vlasnik pomenute

Ekonomija/Biznis

Sarajevo dobija novo naselje – „Park Residence“ na lokalitetu Crni Vrh, Općina Centar

Nakon niza uspješno realizovanih građevinskih projekata, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou, među kojima se u Bosni i Hercegovini ističu stambeni kompleks Bolgrano u sarajevskom naselju Šip, hotel

MADE IN BOSNIA-387

Bikovi iz Bosne i Hercegovine morem do Libana

  Pored izvoza mesa za Tursku, stočari iz Bosne i Hercegovine tokom prošle godine imali su priliku i da dio prihoda ostvare izvozom žive stoke u Liban, koji je, i