Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu

Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu

Nova knjiga novinara i publiciste Avde Huseinovića Bosanski dan “D” ili “Slučaj Dobrovoljačka” predstavljena je danas u Sarajevu ispred Spomen-obilježja “Drugi maj 1992“ na Skenderiji, prenosi Fena.

Autor je tokom svog višegodišnjeg istraživačkog rada, s namjerom da elaborira i rasvijetli događaje od 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu, kao i da demaskira organizovanu pojavu falsifikovanja novije historije, prikupio mnoštvo relevantne dokumenatacije i sve to objedinio na 360 stranica ove knjige.

– Priča je krenula 2010. godine kada sam radio na realizaciji dokumentarnog filma ‘Bosna ili smrt’ koji govori o 2. i 3. maju. Tada smo snimili oko 40 intervjua i u dokumentarnom filmu smo to mogli prikazati u manjem obimu, tako da je ostalo mnoštvo materijala, što sam kasnije nadopunjavao različitom dostupnom dokumentacijom. Smatrao sam da bi 25. godina od ovih događaja bio pogodan momenat da se sve to predstavi – izjavio je Huseinović.

Fotoreporter: AA/Elman Omić

Većinu samih svjedoka događaja, kako je dodao, lično je poznavao ili ih je upoznao preko njemu bliskih ljudi, a što se tiče dokumentacije dobar dio je našao u beogradskim arhivama i ona čine treće poglavlje knjige.

– Ono što sam posebno želio ovom knjigom jeste da jednom zauvijek stanemo na put falsifikovanju novije historije, a to se posebno odnosi na tzv. slučaj Dobrovoljačka ulica. General Milutin Kukanjac cijelo vrijeme nakon 3. maja ‘92 godine bio je u nemilosti srbijanskih medija i prvi intervju o Dobrovoljačkoj ulici dao je 1994. godine za Ekstra magazin čiji je faksimil objavljen na zadnjoj stranici ove knjige. Negdje pred smrt Kukanjac je dao intervju za Slobodnu Evropu u kojoj spominje šest osoba koje su poginule tokom incidenta u Dobrovoljačkoj ulici – kazao je Huseinović.

Poseban prostor u knjizi, kako je naveo, posvetio je ‘famoznom spisku’ srbijanskog Tužilaštva od 42 osobe zbog kojeg se progone branioci Republike Bosne i Hercegovine.

– Analizom tog spiska vidjećete da je uistinu na djelu jedna možda nezapamćena euforija falsifikovanja, podvala i laži – naglasio je Huseinović.

Foto: D. Ćumurović, Oslobođenje

Knjiga Bosanski dan “D“ ili “Slučaj Dobrovoljačka“ na 360 stranica donosi tekstove, fotografije, faksimile dokumenata i izvode iz medija.

Prvi dio sadrži analizu onoga što se događalo 2. i 3. maja 1992. godine sa navođenjem imena žrtava i hronologijom događaja uoči i u ta dva sudbonosna dana kada je napadnut glavni grad Bosne i Hercegovine. Drugi dio knjige su originalni Huseinovićevi intervjui sa svjedocima događaja 2. maja, te oko Dobrovoljačke ulice.

Sva svjedočenja sabrana u ovoj knjizi, kako je u recenziji naveo Sead Omeragić, važna su jer donose viđenje više od trećine onih koji nikada nisu progovorili o ovom događaju. Tu je i desetak iskaza ključnih učesnika suprotne strane, posebno komandanata J(N)A, te pripadnika diverzantske jedinice koji su pokušali izvršiti državni udar na Predsjedništvo RBiH. Iz brojnih svjedočanja, naveo je Omeragić, može se upotpuniti slika onoga što se dešavalo 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj i oko nje.

Promociji knjige koju je organiziralo Udruženje “Pravda“ prisustvovali su neki od najvažnijih sudionika događaja od 2. i 3. maja, odnosno najvažnijih svjedoka ta dva historijska dana.

 

(Agencije)

Previous Sloboda medija: Bosna i Hercegovina najbolja na Balkanu
Next Jan Doršner - sjećanje na poginulog heroja odbrane (Video)

You might also like

KNJIŽEVNOST

Mak Dizdar: Godišnjica rođenja velikog bosanskog pjesnika

– ‘Kameni spavač’ namah je od njih, ispravno, protumačen kao silan podstrek i temelj u elaboriranju i dokazivanju bosanskohercegovačkog povijesnog i duhovnog identiteta, autohtone bosanske historije, državnosti, prava na prošlost

KNJIŽEVNOST

Iz štampe izašla Monografija Drugi Korpus Armije RBiH 1992 – 1995. (Video)

U povodu obilježavanja godišnjice formiranja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ovih dana je iz štampe izašla monografija, koja na najbolji način svjedoči o uspjesima i doprinosu ovog korpusa.

KULTURA I UMJETNOST

Pola vijeka tri velika djela – Prije 50 godina objavljene knjige ‘Kameni spavač’, ‘Derviš i smrt’ i ‘Pobune’

Godina 1966. vjerovatno je najznačajnija u novijoj bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj književnosti. Te su godine napisana tri ponajvažnija djela koja i danas predstavljaju okosnicu našeg književnog kanona: Derviš i smrt Mehmeda