U Goraždu manifestacija „Dani otpora“: Sjećanje na višegodišnju opsadu i herojski otpor

U Goraždu manifestacija „Dani otpora“: Sjećanje na višegodišnju opsadu i herojski otpor

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

04. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda – iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, o važnosti ovog datuma i samom otporu koji je pružen agresoru, prisutnima su govorili ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam i ministar za boračka pitanja BPK Eniz Halilović, nakon čega su prisutni u sklopu protokola obišli šehidsko mezarje u Kolijevkama, gdje su učenjem dove još jednom odali počast poginulim šehidima, a cvijeće je položeno i na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995.

Među brojnim delegacijama i zvaničnicima cvijeće na spomen obilježje ”Goražde – grad heroj svojim braniocima” položio je i načelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

U sklopu današnjeg programa u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija na kojoj su o važnosti 04. maja 1992. godine kao i o otporu kojeg su agresoru pružili goraždanski heroji, prisutnima govorili ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam, predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća i Alma Mujagić Forto koja je u svom magistarskom radu ”Goražde u agresiji na BiH 1992 – 1995 godina” pisala o ratnim dešavanjima na našim prostorima između ostalog i o 4. maju 1992. godine i napadu na Goražde. Poslije svečane akademije u holu Centra za kulturu otvorena je Izložba ratnih fotografija i naoružanja iz kućnih radionica.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa obilježavanja ovoga značajnog datuma, nastupili su učenici osnovnih škola Fahrudin Fahro Baščelija i Husein ef. Đozo, zatim učenici OMŠ Avdo Smailović, te mališani obdaništa Sunce i SOS Kinderdorf koji su također položili cvijeće na spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”.

U petak 05. maja u okviru Programa planirana je posjeta i polaganje cvijeća na spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima” Udruženja Zlatni ljiljani Kantona Sarajevo, zatim će se u džamiji Kajserija proučiti Tevhid šehidima i poginulim borcima, a 06. maja u sklopu Programa održat će se tradicionalni pohod ”Tragom drinskih brigada”. Za 07. maj planirano je takmičenje u amaterskoj radiogonimetriji, dok će se 09. maja u sklopu Programa obilježiti ”Dan pobjede nad fašizmom” i ”Dan zlatnih ljiljana”.

Izvor: gorazde.ba

Previous Vodeći dizajner slavnog Opela Zvorničanin Nedžad Mujčinović
Next Privreda Bosne i Hercegovine: Rast u FBiH, u manjem bh. entitetu veliki nazadak

You might also like

NAŠI DANI

Počinje sanacija Velike aleje na Ilidži

Vlada Kantona Sarajevo preko Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, na osnovu postojećeg Okvirnog sporazuma o uslovima i načinu izvođenja radova održavanja puteva sa KJKP “Rad”, dala je nalog za početak

NAŠI DANI

Predsjedništvu predata informacija o aktivnostima SOA-e. Mektić potvrdio novo vrbovanje

  Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predao Informaciju u vezi sa navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i generalnog konzula RH

NAŠI DANI

Sergeju Barbarezu u Mostaru uručena nagrada Mimar Mira

  U okviru manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje“ u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju sinoć su dodijeljene i tradicionalne nagrade “Mimar mira 2018“ – prenosi N1. Ovogodišnji Mimari