Privreda Bosne i Hercegovine: Rast u FBiH, u manjem bh. entitetu veliki nazadak

Privreda Bosne i Hercegovine: Rast u FBiH, u manjem bh. entitetu veliki nazadak

Ukupno ostvareni prihod u Bosni i Hercegovini u 2016. godini dostigao je cifru od 64,6 milijarde KM, što je za 3.13% manje nego u 2015. godini, podaci su istraživanja koje je proveo portal Akta.ba, a na osnovu finansijskih pokazatelja dobijenim od strane nadležnih agencija, Finansijsko-informatička agencija FIA i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge APIF.

Od ovog ukupnog prihoda, 44,3 milijardi KM ostvareno je u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je u poređenju sa 2015. godinom, kada je prihod iznosio 42,8 milijardi KM, više za 3,38%.

U Republici Srpskoj ostvareno je 20,3 milijardi KM, što je čak 14,82% manje od 2015. godine kada je ukupan prihod iznosio 23,8 milijardi KM.

Upoređujući dalje podatke sa 2015. godinom, primjetno je povećanje broja firmi koje su predale izvještaje o finansijskom poslovanju za proteklu godinu.

Tako je u Federaciji izvještaj predalo 21.838 firmi, što je 568 više, odnosno 2.67% u odnosu na 2015. godinu kada je izvještaj predalo 21.271 firma.

Kada je riječ o manjem bh. entitetu, također je primjetan veći broj predatih finansijskih izvještaja. Tako je za 2016. godinu izvještaj predalo njih 16.118, što je 488 više, odnosno 3,12% u odnosu na 2015. godinu.

Napominjemo, u Federaciji BiH je neispravan izvještaj predalo ukupno 33 firmi, te će one isti dostaviti naknadno.

Analizirajući prihod i dobit po kompanijama, u nastavku donosimo i pregled «Top 10 najvećih kompanija u BiH».

Kao i 2015. godine, prvo mjesto pripada Elektroprivredi BiH koja je ostvarila prihod od 1,2 milijardi KM. Odmah na drugom mjestu je tuzlanska kompanija Bingo sa prihodom od 915 miliona KM, dok je na trećem mjestu sarajevska Holdina sa 758 miliona KM.

Rangirajući kompanije po sveobuhvatnoj dobiti na prvom mjestu nalazi se BH Telecom d.d. Sarajevo, sa dobiti od 83,5 miliona KM, zatim Telekomunikacije RS sa 70.1 miliona KM, te kompanija Bingo d.d. sa dobiti od 67,4 miliona KM.

Rast prihoda firmi u FBiH za prošlu godinu podudara se i sa podacima o izvozu. Naime, Federalni zavod za statistiku (FZS) je objavio da je tokom prošle godine izvoz iz FBiH činio 65,5 posto ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine “teškog“ 9,76 milijardi KM. U periodu januar-decembar 2016. izvoz iz FBiH je prosječno rastao svaki mjesec 2,2 posto, podaci su FZS-a.

Profesor ekonomije i finansija na Američkom univerzitetu u Sarajevu dr. Matej Živković u razgovoru za Faktor navodi da ovi podaci u općenitom smislu mogu biti indikator rasta ekonomske aktivnosti u FBiH, te određenog pada u RS-u.

Komentarišući poslovne prihode Binga i Konzuma, profesor Živković navodi da pad prihoda Konzuma i rast prihoda Binga ukazuje na činjenicu da tuzlanska firma preuzima tržišni udio i potrošače hrvatskog lanca.

Ističe da bi se kvalitetnija analiza mogla napraviti ukoliko budu dostupni podaci o prihodima generiranim prema krajnjim potrošačima te usporedbi ove stavke sa prihodima generiranim kroz trgovinu firmi sa drugim firmama.

Podaci o padu prihoda firmi u RS-u, te rastu prihoda firmi u FBiH, su dodatan argument u diskusijama o raspodjeli prihoda od PDV-a između dva entiteta.

Federacija Bosne i Hercegovine već duže vrijeme traži veći dio “kolača“ od PDV novca pri čemu se neslužbeno pojavljuju informacije da vlasti RS traže od kompanija iz tog entiteta da pogrešno popunjavaju prijave o potrošnji da bi prikrile pravo stanje i tako osigurale vlastima više novca.

Prema procjenama, FBiH je na taj način oštećena za blizu milijardu KM, a taj novac je završio u budžetu RS-a spasivši manji bh. entitet od finansijskog kolapsa.

Previous U Goraždu manifestacija „Dani otpora“: Sjećanje na višegodišnju opsadu i herojski otpor
Next Na današnji dan: Usvojena zastava i grb međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Semberka’ u Janji pokazuje da naša zemlja može proizvoditi hranu za svoje stanovništvo

Vrijedne ruke poljoprivrednika završile su s berbom srijemoša. Ove sezone tvornica Semberka u Janji preradila je 200 tona svježeg srijemoša što je blizu 30 tona više nego prošle godine. Od

Ekonomija/Biznis

U FBiH 530.000 uposlenih, najveća brojka od postojanja FBiH

Zamjenica premijera FBiH i Federalna ministrica financija Jelka Milićević danas je na press konferenciji, nakon sjednice Vlade FBiH, izjavila da su vidljivi rezultati provedbe Reformske agende, kao što su isplata

Ekonomija/Biznis

Prevent i VW postigli sporazum: Zahvaljujući bosanskom partneru nastavlja se proizvodnja Golfa

VW i dvije firme u vlasništvu Preventa koje isporučuju dijelove za automobile, postigli su sporazum. Tako je riješen do sada nezapamćen spor u njemačkoj autoindustriji koji je državu, da se