Obilježena godišnjica smrti Mujage Komadine: Bio je najbolji gradonačelnik Mostara

Obilježena godišnjica smrti Mujage Komadine: Bio je najbolji gradonačelnik Mostara

Ni kiša nije spriječila poštivaoce lika i djela najuspješnijeg mostarskog gradonačelnika, Mustafe-Mujage Komadine, da na 92. godišnjicu od njegove smrti polože cvijeće na njegov mezar koji se nalazi u avliji Lakišića džamije na Korzou, i odaju počast na sebi svojstven način.

Edin Batlak, jedan od inicijatora građanske inicijative za podizanje spomenika Mujagi Komadini na Trgu Musala, obratio se prisutnima uz riječi kako je unatoč činjenici da je poziciju gradonačlenika Mostara napustio još prije 99 godina, i dan-danas njegovo djelo živi među sugrađanima te i dan-danas slovi za najvećeg gradonačelnika grada na Neretvi.

-Naše današnje okupljanje ovdje i činjenica da se svako malo u javnosti i našim privatnim razgovorima pominje Mujaga Komadina, zorno pokazuje da nije služio nikakvim okupatroskim vlastima, nego je služio svojim građanima Mostara. Mujaga je čovjek koji ujedinjuje Mostar i u vezi koga nema nikakvih sumnji- istaknuo je Batlak.

Dodao je kako inicijativa o izgradnji spomenika i dalje je aktuelna te da je siguran da će za 95-tu godišnjiću smrti istaknutog gradonačelnikove Mostar imati spomenik.

-Do tada će se promijeti određeni politički odnosi, a građani neće odustati od ove inicijative, jer mi činimo ono što bi trebale vlasti ovoga grada- poručio je Batlak, naglasivši da mu je želja da se u kalendaru gradskih institucija nađe načina da se na još prigodniji način obiljaži njegova djelo jer je on ovaj grad zadužio i grad ga se treba sjećati.

U svojoj historiji Grad Mostar je imao dva velika gradonačelnika, a jedan od njih je Mujaga Komadina, istaknuo je Josip Muselimović, ugledni mostarski odvjetnik i predsjednik Matice hrvatske Mostar.

-Ja sam davno dao prijedlog da se Lučkom mostu vrati njegovo ime jer je on taj most i sagradio prije 105 godina. Taj most je tada bio i graditeljska novina jer je prvi most na ovim prostorima sagrađen armiranim betonom. Mujaga Komadina je ostavio dubok trag. Drugi veliki gradonačelnik je Vlado Smoljan, graditelj mostova i pjesnik, koji isto zaslužuje da dobije svoj most, ovaj novi koji se gradi u Sutini- kazao je Muselimović prilikom odavanja počasti velikom čovjeku i gradonačelniku. Uz niz uglednih građana i djeca iz Osnovne škole “Mujaga Komadina” su položili cvijeće i odali počast.

Jedan od onih koji nije štedio svoje ljubavi prema rodnom gradu bio je i Mostarac Mujaga Komadina, čovjek čije je ime neraskidivim nitima utkano u prošlost grada na Neretvi. Godine 1909., voljom svojih sugrađana, izabran je za mostarskog gradonačelnika. Ulaskom u prostorije gradske uprave Mostara Mujaga Komadina je postao peti gradonačelnik koji je izabran na taj položaj od 1878. godine. Time je, historija će pokazati, otpočeo period snažnijeg razvoja grada koji je u vizijama agilnog gradonačelnika postajao većim, ljepšim i životnijim.

Izvor: Faktor

Previous Izvoz mesa peradi raste, a uvoz pada: U prošloj godini izvoz porastao za 4 miliona KM
Next Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu Evropske Muzejske Akademije

You might also like

NAŠI DANI

Marjanović: Ovogodišnje izdanje SFF-a fantastično po svim parametrima 

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovan Marjanović ocijenio je danas u razgovoru za Fenu da je ovogodišnje festivalsko izdanje, koje se polako približava kraju, bilo fantastično po svim parametrima –

KULTURA I UMJETNOST

Članovi udruženja ‘Ad Modum Bosnensis’ izložili svoje rukotvorine

Članovi udruženja “Ad Modum Bosnensis” izložili su svoje rukotvorine u okviru festivala Sarajevo Modest Fashion koji se održava na Trgu djece Sarajeva. Udruženje okuplja umjetnike, zanatlije i kreativce i zajednička

KULTURA I UMJETNOST

Glavna nagrada festivala ˝Sevdalinko u srcu te nosim˝ nositi će ime Safeta Isovića

U Tuzli je protekle sedmice potpisan Sporazum o pravima korištenja imena doajena bosanske sevdalinke Safeta Isovića, za glavnu nagradu takmičarskog dijela festivala ´Sevdalinko, u srcu te nosim. Sporazum su potpisali