Počela turistička sezona u glavnom gradu: Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti

Počela turistička sezona u glavnom gradu: Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti

Turistička sezona u Sarajevu je uveliko počela. To dokazuje veliki broj turista, kako na Baščaršiji, tako i u cijelom gradu. Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti.

Glavni grad Bosne i Hercegovine svaki dan je sve veća turistička atrakcija. Turisti iz svih krajeva svijeta uživaju u glavnom gradu BiH, te ih od svega najviše oduševljava, kako kažu, gostoprimstvo i toplina ljudi, ali neke čak i ugodna temperatura.

“Ljudi su prijatni ovdje i što mi je najbitnije, ljeta su ugodna, nisu toliko topla kao u mojoj zemlji. Ovdje je puno ugodnije”, kaže turista iz Kuvajta.

Turistkinja iz San Franciska, Džini Li, na svom jednogodišnjem putu oko svijeta, na mapu je stavila i Sarajevo, te ne krije svoje oduševljenje.

“Do sada je ovo kulturološki, jedna od mojih omiljenih država. Svi su ovdje jako povezani, atmosfera i ta neka toplina u ljudima mi zaista nekada izmami suze na oči. Tako da, definitivno bih preporučila svakome da posjeti Bosnu i mislim da je ovo jedna država koja je jako potcijenjena”, tvrdi Li.

Pored Baščaršije i Sebilja, tu je i mnogo drugih historijskih obilježja koja privlače pažnju posjetiocima.

“Želimo vidjeti sva mjesta koja su povezana sa historijom Sarajeva, kao naprimjer mjesto gdje je ubijen Ferdinand. To su neki naši turistički ciljevi. Ali moram reći da je u Sarajevu sve dosta drugačije u poređenju sa Slovačkom, Bratislavom naprimjer”, otkriva slovenački par, dok jedan Bugarin dodaje:

“Ovo je naš prvi obilazak u centru Sarajeva i jako nam se sviđa, sve je puno boja. Kultura i arhitektura su mnogo drugačije nego u Bugarskoj”.

Turizam je je jedina privredna grana koja bilježi konstantan rast iz godine u godinu, što je Sarajevo dovelo na sami vrh liste najbrže rastućih turističkih destinacija Evrope. Tačan podatak o broju posjeta i noćenja turista u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ne postoji, poručuju to iz Turističke zajednice KS, Kako kažu, u nekim se statistikama izostavlja privatni turistički sektor, dok se u nekima samo takav i koristi. No poznato je da najviše turista dolazi iz Hrvatske, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Turisti u Sarajevu, kako kažu, uživaju, jer glavni grad Bosne i Hercegovine ima mnogo toga da ponudi. Jedna od naših sagovornica poručuje da je Sarajevo mnogo veća turistička atrakcija od luksuznih ljetovališta koje je posjetila. Jesmo li mi zapravo svjesni koliko Sarajevo vrijedi?

Izvor: N1

Previous Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu Evropske Muzejske Akademije
Next HEROJSKA ODBRANA SARAJEVA TOKOM AUSTRIJSKE OKUPACIJE 1878. GODINE

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Održan skup podrške policiji KS. Uhapšen osumnjičeni za ubistva policajaca

  Bosanskohercegovačko kulturno udruženje “Val” nakon brutalnog ubistva dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje, večeras je na Trgu Djece Sarajeva organiziralo skup na kojem su građani Sarajeva dali podršku

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Višegrada – 3.000 ruža za 3.000 života

  Manifestacijom „3.000 ruža za 3.000 života“ Udruženje porodica nestalih „Višegrad 92“ danas je obilježilo 26 godišnjicu ratnih zločina počinjenih nad stanovnicima ovog grada. Na groblju Stražište klanjana je dženaza

NAŠI DANI

Obilježena 31. godišnjica početka raspuštanja monstruoznog logora Manjača

 Veliki broj preživjelih logoraša i porodica ubijenih danas je obilježilo 31. godišnjicu početka raspuštanja monstrouznog logora Manjača kod Banje Luke. Torture u logoru Manjača, ograđenog bodljikavom žicom i minskim poljima, u