‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’: Ilhamija, bošnjački učitelj slobode i dostojanstva

‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’: Ilhamija, bošnjački učitelj slobode i dostojanstva

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Žepču su javnom tribinom ‘Dvije stotine godina Ilhamije među Bošnjacima’ svečano otvoreni ovogodišnji ‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’.

Gost predavač na tribini bio je književnik-publicista Fatmir Alispahić. O liku i djelu Abdulvehab Ilhamije književnik Alispahić govorio je vrlo nadahnuto ističući kako je Ilhamija Žepčak jedinstvena književna, prosvjetiteljska i simbolička pojava u bošnjačkoj povijesti, kazavši kako je upravo Ilhamija prvi kritički intelektualac i začetnik slobode govora. Alispahić ga smatra utemeljiteljem bošnjačkog samopoštovanja i borbe za slobodu, jer niko u Bošnjaka kako je kazao nije prije njega imenovao ljubav prema narodu i otpor prema tiraniji.

-Povijest Bošnjaka je povijest stradanja u kojoj nije stradavao samo narod, već i istina o tom stradanju. Zato Bošnjaci još uvijek nemaju kapacitete da Ilhamijinu odvažnost preuzmu kao obrazac nacionalne i intelektualne vrline, po kojoj je istina vrednija od života u poniženosti, istakao je Alispahić.

Poredeći ga sa Martin Luter Kingom ili Nelsonom Mendelom, naglasio je kako je Ilhamija bošnjački učitelj slobode i dostojanstva, te kako je šteta što bošnjačka akademska javnost nema viziju u kojoj bi Ilhamija Žepčak bio centralni uzor intelektualnim slobodama i demokratskim imperativima. Ovom prilikom upriličena je i promocija pjesme „ Ilhamija „ žepačkog autora Armina Bolića.

Ovogodišnja dvosedmična manifestacija posvečena Abdulvehab Ilhamiji kao i ranijih godina ponudit će brojne kulturne i vjerske sadržaje. Pored javne tribine u sklopu programa održat će se i promocije knjiga: „ Majka „ autorice Fikrete Karić i knjige  „ U potrazi za istinom o sebi „ autora Elharina Selimovića.

Ovom prilikom premijerno će biti prikazan dokumentarni film autora Avde Huseinovića „ Bošnjaci- genocid u kontinuitetu“ a bit će upriličena i prva samostalna likovna izložba autorice Jasmine Mehić pod nazivom „ Jedna slika-jedna priča“

Manifestacija će biti zatvorena Derviškim zirkom u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču u čijem programu će učestvovati derviši tekije Mesudijja Kaćuni.

 

Izvor: Preporod

Previous Izgrađena nova sportska dvorana u Gornjem Vakufu
Next Banovići: Parne lokomotive privlače veliki broj turista

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Pišem ti o Edhemu Mulabdiću da ga ne zaboraviš

Moralnu obavezu dajem sebi u nadi da će nekoliko mlađih naučiti nešto o ovom velikom čovjeku. Svjedok: Ševal Kovačević Pišem ti priču rijetko kazivanu u našem gradu i državi, a

MADE IN BOSNIA-387

Konjičko drvorezbarstvo: Kandidat za uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a

U prostorijama Galerije Hanikah u Sarajevu otvorena je izložba “Konjičko drvorezbarstvo”, koju organizira firma Rukotvorine iz Konjica u sklopu festivala “Sarajevska zima 2015” Izložba je otvorena i povodom kandidature konjičkog

KULTURA I UMJETNOST

Internacionalni filmski festival u Pekingu: Nagrada za najbolji scenarij Elmi Tataragić

Bosanskohercegovačka scenaristica Elma Tataragić dobila je još jednu nagradu za najbolji scenarij za film ŠAVOVI, i to na Internacionalnom filmskom festival u Pekingu. ŠAVOVI u režiji Miroslava Terzića su manjinska