Banovići: Parne lokomotive privlače veliki broj turista

Banovići: Parne lokomotive privlače veliki broj turista

Ljubitelji starih parnih lokomotiva iz Bosne i Hercegovine i regije danas su uživali u jedinstvenom doživljaju fotografiranja i vožnje kroz živopisne krajolike podnožja planine Konjuh u Banovićima. Vožnja u vagonima koje vuku rijetke lokomotive serija 25, 55 i 83 organizirana je s ciljem promocije turizma ovog dijela Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je mašinovođa dobio znak, začuo se pisak lokomotive poslije kojeg se pojavio veliki bijeli oblak pare i lokomotive, koje datiraju iz 1940-ih godina, su se pokrenule. Nedugo zatim vozile su putnike i fotografe u susret zanimljivim pejzažima.

“Ovo danas što se u Banovićima može vidjeti, snimati i fotografirati ne može se naći nigdje više na svijetu. Niko nema u vlasništvu ovakve lokomotive u ispravnom stanju. Ima ovakvih lokomotiva, ali one nisu u funkciji i ne mogu se potpaliti. Mi danas pod parom imamo tri lokomotive uzanog kolosijeka, a gore su i tri normalnog kolosijeka. Dvije su u funkciji, ali nisu potpaljene”, izjavio je Dževad Hodžić, predsjednik Udruženja građana “Bosanski kolosijek” i uposlenik RMU Banovići.

Prema njegovim riječima, Banoviće godišnje posjeti oko hiljadu turista iz inostranstva, zaljubljenika u lokomotive koje koriste energiju uglja pomoću koje vodu pretvaraju u vodenu paru, te pokreću mehanizme koji povuku lokomotivu i cijelu kompoziciju.

Fotoreporter: AA/Ahmed Bešić

Malo-pomalo, nakon što se pročulo za mogućnost ovakvih turističkih obilazaka, lokomotive iz ovog mjesta u inostranstvu su postale toliko atraktivne, da su agencije iz cijelog svijeta počele dovoditi svoje goste i ljubitelje željeznica, a lokalno stanovništvo se organiziralo i osnovalo javnu ustanovu koja na jednom mjestu nudi sve informacije o lokomotivama, te brdskom i planinskom turizmu.

– Parne lokomotive su okosnica turizma u Banovićima, a u narednom periodu to bi moglo biti veoma prosperitetno s ekonomskog aspekta i moglo bi biti profitabilno. Industrijski turizam trenutno u svijetu doživljava bum, jer ljudima više nije interesantno ići na more, na plažu, sunčati se, nego dolaze da vide ovako neke zanimljivosti – kaže Almir Đezić, JU Centar za zaštitu i razvoj turizma.

Jedan od učesnika današnjeg fotosafarija je Mirsad Mujanović iz Fotokluba Travnik, koji je došao sa sedam kolega. Prvi put snima jedan ovakav događaj i nada se da će zabilježiti mnogo zanimljivih umjetničkih i dokumentarnih fotografija.

– Još da kažem da sam i emotivno vezan uz ovakav jedan događaj jer je moj otac bio kondukter na željeznici, u ćiri, na potezu Lašva-Jajce – ističe Mujanović.

Boris Kržić iz Zagreba na internetu je vidio poziv za današnje druženje i nije mu, kaže, dugo trebalo da se sa prijateljima dogovori da krenu put Banovića. Fasciniran je vozovima još od kada ga je otac kao dječaka vodio na željeznicu, a oduševljen je prilikom da ponovo vidi lokomotive koje voze po uskotračnim prugama.

– Super su, krasne su i lijepo je vidjeti da se još negdje vozaju ovakvi vlakovi – smatra Kržić.

Napominjući da je otkriće parnih lokomotiva pokrenulo industrijsku revoluciju, Hodžić je naveo da su banovićke lokomotive dio vrijednog tehničkog naslijeđa Bosne i Hercegovine kojem bi se trebalo posvetiti mnogo više pažnje.

Njihov značaj je i veći ako se ima u vidu da su neke od njih namjenski pravljene za potrebe Rudnika mrkog uglja u Banovićima. Konkretno, riječ je o lokomotivama serije 25, kojih je u Češkoj napravljeno samo 10 komada, od kojih su danas četiri ‘parkirane’ a jedna je još uvijek u funkciji, dok je jedna u Mokroj Gori u Srbiji, a jedna u Tuzli. Lokomotiva serije 55 je šumska, za male krivine, dok je 83 proizvedena u Njemačkoj.

– Lokomotive serija 25, serija 83 to su lokomotive koje su stalno u funkciji i rade kao manevarske lokomotive uzanog kolosijeka RMU Banovići. Ove lokomotive normalnog kolosijeka su vrlo interesantne. To je unikat u svijetu, to je lokomotiva koje nema nigdje ni eksponat. Češke je proizvodnje 19-12 ispravna je i potpali se za potrebe turizma jer imamo dizel lokomotive koja se ne kvari i u izuzetno je dobrom stanju – zaključuje Hodžić.

Previous 'Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka': Ilhamija, bošnjački učitelj slobode i dostojanstva
Next U Jablanici obilježena godišnjica Bitke za ranjenike: Sjećanje na partizansku pobjedu protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanske ljepote: Lukomir (VIDEO)

Turisti koji posjećuju Lukomir iz svih dijelova svijeta nisu krili svoje oduševljenje našim prirodnim blagom tako da su bez ustezanja govorili o svojim utiscima boravka na Bjelašnici. Norvežanima se sviđa bosanska

TURIZAM

Jablaničkim jezerom plovi brod simboličnog naziva “Šeherzada“

Pandemija koronavirusa koja je u svijetu prisutna već nekoliko mjeseci dovela je do značajnih promjena u životima ljudi širom svijeta. Ograničena su kretanja, a savjetuje se i izbjegavanje druženja. Posljedice

BH RAZGLEDNICA

Svečanom akademijom ispraćena 473. generacija Gazi Husrev-begove medrese

Svečanim defileom i programom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, danas je svoje školovanje završila 473. generacija učenika i 41. generacija učenica ove škole.  Uz brojne članove porodice i rodbine