Goražde: Sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića

Goražde: Sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića.

Nakon što se 2014. godine ponovo počela obilježavati ova značajna godišnjica i ove godine zahvaljujući pomenutom organizatoru, kojeg je između ostalih kao i prethodnih godina podržala i Općina Goražde, održala se manifestacija ”Zaimov do – da se pamti” 2017., na kojoj se prigodnim govorima, kulturno-zabavnim programom, te sportskim natjecanjima oživjelo sjećanje na formiranje Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH i sjećanje na rahmetli Zaima Imamovića, njegove podvige i saborce.

Svoja sjećanja o hrabrim podvizima rahmetli Zaima Imamovića, te danima otpora sa učesnicima ovog tradicionalnog obilježavanja podijelili su Nihad Klinac i Dževad Adžem Oskar, Zaimovi saboraci, dok je o poznatstvu sa rahmetli Zaimom, počecima organizovanja otpora govorio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je tada obnašao funkciju predsjednika mjesne zajednice Ilovača. U sklopu programa prisutnima su se još obratili ratni komandant IBOG-a Ferid Buljubašić, te premijer Vlade BPK-a Emir Oković i ministar za boračka pitanja BPK-a Eniz Halilović.

U okviru programa održan je i pohod ”Tragom drinskih brigada” (Sadba – Posestra – Zaimov do) u okviru kojeg je učestvovalo oko 150 učesnika, učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općine Goražde, sportista i članova planinarskog društva ”Goražde-Maglić”.

Krajnje odredište pohoda bio je Zaimov do, mjesto gdje je komandant Zaim Imamović prvi put postrojio Prvi bataljon 1. Drinske udarne brigade. Osim toga, značajan doprinos dali su i naši maratonci, proslavljeni Zaim Šuman i njegove kolege Almir Adilović i Emir Hastor koji su istrčali maraton od izletišta Rorovi do Zaimovog dola, a sve u čast rahmetli Zaima i njegovih saboraca. U sklopu programa manifestacije ”Zaimov do – da se pamti” održana su i druga sportska takmičenja: malonogometni turnir, zatim mini kros od Zaimove rodne kuće do Zaimovog dola, takmičenje u streljaštvu i takmičenje u bacanju kugle.

Zahvaljujući organizatorima programa na Zaimovom dolu oživljavaju se sjećanja na majske dane otpora, a nove se generacije mladih svake godine uče kako se branila i odbranila sloboda, a oni koji su danas bili prisutni vratili su se kućama prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima o slavnim danima Armije BiH i njenim hrabrim komandantima i borcima – piše gorazde.ba.

Previous UNSKO SANSKI KANTON – VRATA BOSNE
Next Nedžad Avdić, čovjek koji preživio strijeljanje u Srebrenici: Ja sam pobjednik, nisam žrtva!

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Sarajevu sutra počinje Sajam malih porodičnih firmi

Sajam malih porodičnih firmi, u organizaciji Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini”, bit će održan od 11. do 14. aprila na Trgu oslobođenja –

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Sušica – kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno oko 8.000 osoba

Tradicionalnim “Maršom povratka – putem spasa” Turalići -Sušica počelo je obilježavanje 29. godišnjice zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, javlja AA. U sklopu obilježavanja, nakon tradicionalnog marša održana

NAŠI DANI

Član državnog Predsjedništva Džaferović u posjeti Brčko distriktu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović će u utorak, 18. 1. 2022. godine,  posjetiti Brčko distrikt BiH. Planirani su susreti člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom