A taste of Bosnia – Promotivni video o našoj zemlji

A taste of Bosnia – Promotivni video o našoj zemlji

Učenici međunarodne putujuće škole ‘Think Global School’ iz SAD-a, koji su prošle godine boravili u tromjesečnoj posjeti Bosni i Hercegovine izradili su promotivni video spot ‘Ukus Bosne’  ‘A Taste of Bosnia’, kojim su se htjeli odužiti na gostoprimstvu.

U spotu učenici prikazuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kulture i tradicije u zemlji, koje mogu biti zanimljive za turiste iz cijelog svijeta.

Oko 40 učenika i njihovih profesora škole ‘Think Global School’ svake godine izučavaju različite teme, a da bi ih što bolje razumjeli, posjećuju zemlje u kojima tu materiju mogu najbolje razumjeti.

Prošle zime učenici Think Global School imali su fokus na razumijevanje prošlosti, sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine. Radije nego da čitamo iz udžbenika o Srebrenici i Mostaru, došli smo istražiti obje lokacije iz prve ruke – rekli su za Patriju iz ove škole, koja je prva potpuno nomadska školu u svijetu.

Učenici i osoblje ove škole svake godine idu na edukativni obilazak svijeta, života i učenje u najmanje tri različite zemlje. Školsku 2015./16. godinu počeli su u Velikoj Britaniji, gdje su učenici boravili u Škotskoj ali i drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Također, boravili su i u Švedskoj.

U Bosni i Hercegovini smo istraživali nedavni sukob u zemlji, kao i tu vezu sa etničkim sukobima u svijetu. Naši učenici posjetili su Tunel spasa u Sarajevu, kao i Muzej žrtvama genocida u Srebrenici – rekao je nastavnik Nick Martino.

Jedan od nastavnika prve nomadske škole je i Adnan Mačković, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Mačković već nekoliko godina predaje engleski jezik i književnost na raznim prestižnim univerzitetima u svijetu. Od prije dvije godine pridružio se nomadskoj školi.

– Boravak učenika Think Global School u Bosni i Hercegovini zasnivao se i na izučavanju bosanskohercegovačkih kultura, tradicija, običaja, historije… Tokom njihovog boravka, učenici, porijeklom iz cijeloga svijeta, podijelili su se u grupe koje su putovale po različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Grupa učenika, zajedno sa svojim profesorima, prateći staze bosanskog kraljevsta, od Bobovca, preko Kraljeve Sutjeske, do Jajca i Ključa, izučavala je običaje, tradicije, kulture, i religije bosanskohercegovačkih naroda. Kao finalni projekat, zajedno sa učenicima Gimnazije iz Ključa, s namjerom promoviranja naše države, napravili su kratki snimak o njihovom iskustvu – rekao je Mačković za Patriju.

Film je izrađen uz pomoć Nevladine organizacije Avantur, producenta Adema Lisičića, a muziku su uradil Kenan Mačković i Bosanski Lonac.

(NAP/MiruhBosne)

Previous Nedžad Avdić, čovjek koji preživio strijeljanje u Srebrenici: Ja sam pobjednik, nisam žrtva!
Next Podijeljene vakufname u Ferhadiji džamiji u Banjaluci

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanski brdski konj zaslužuje puno više nego smo mu do sada davali: Ideja za osnivanje Oaze BBK na obali Jablaničkog jezera

    Bosanski brdski konj, bosanski poni, domaći konj… neodvojivi je pratilac bosanskog čovjeka kroz cijelu historiju bh. naroda. Opjevan u pjesmama, opisan u pričama, svjedok i pratilac kroz najsretnije

BAŠTINA

Kušlat – stara utvrda i u njoj džamija već vijekovima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače

Nekoliko je verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime… naziv potiče od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića. No, u narodu je poznata i priča da je tvrđava Kušlat

Ekonomija/Biznis

Cazin: Privredni i trgovački centar Unsko-sanskog kantona

Do prije desetak godina Cazin je bio marginalizirana sredina koja je u ostatku države bila prepoznatljiva uglavnom po incidentnim situacijama i problemima. Danas, Cazin je privredni i trgovački centar Unsko-sanskog