Općina Novi Grad pruža podršku natalitetu i osnaživanju porodice: po 500 KM za porodice sa troje i više djece

Općina Novi Grad pruža podršku natalitetu i osnaživanju porodice: po 500 KM za porodice sa troje i više djece

U Općini Novi Grad danas su uručena rješenja za dodjelu po 500 KM za 22 porodice koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece. Ovakav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira već treću godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice, a ovaj vid pomoći do sada su dobile 323 porodice.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je to simbolična nagrada od lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece.

„Općina Novi Grad je najmnogoljudnija u BiH i uz ovakve programe nastojimo da ostanemo općina koja ima pozitivnu stopu nataliteta. Ovo je jedan od programa kojim podržavamo porodicu kao stub društva, a od ove godine uveli smo i program pomoći nezaposlenim porodiljama koje imaju znatno manju porodiljsku naknadu od zaposlenih, tako da će svaka nezaposlena porodilja od Općine mjesečno primati dodatnih po 50 KM“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić, dodajući da je isplata sredstava već počela.

Second Slide

Također, je dodao da su u ovoj godini novčanu pomoć dobile 63 porodice sa adresom prebivališta na području ove lokalne zajednice, te da se ovaj projekat realizira od 2015. godine kada je izdvojeno 60.000 KM, a s obzirom na povećanje broja novorođene djece na području naše općine, u protekloj i ovoj godini izdvojeno je po 70.000 KM.

Općina Novi Grad, kroz realizaciju različitih projekata nastoji da prati naše građane od rođenja do podrške penzionerima sa najnižom penzijom, izgranje igrališta, pomoći u izgradnji obdaništa, izgradnji i dogradnji školskih objekata, stipendiranja učenika i studenata, do programa podrške zapošljavanju.

Dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Edina Gabela, koja je obnašala funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Novi Grad u prošlom mandatu poželjela je sretnim roditeljima uspjeh u odgoju djece.

„Sretni smo da možemo obradovati naše sugrađane i drago mi je da se sve više porodica odlučuje za više djece“, rekla Gabela.

Second Slide

Otac četiri djevojčice Nedžad Ličina izrazio je zahvalnost Općini Novi Grad na podršci koju pruža građanima i razvoju porodice. Istakao je da će sredstva iskoristiti za kupovinu odjeće za novorođenče. Iako nije zaposlen, Ličina kaže, da nema problema u odgoju djece, da svako ima svoju nafaku. „Bogat sam čovjek, imam četiri kćerke, a bilo bi dobro da se država pobrine za bolje uslove kako bi budućnost naše djece bila izvjesnija“, rekao je.

Amina Ferić, majka je tri djevojčice, ističe da joj pomoć puno znači, prvenstveno sa finansijske strane, ali i zbog same činjenice da neko misli na porodice sa više djece.

„Iako samo suprug radi, ne oskudijevamo ni u čemu i uvijek se ima. Ova sredstva dobro će doći za opremanje dječije sobe“, rekla je Amina.

Previous U saradnji s Česima: BHANSA stručno usavršava 69 kontrolora letenja
Next Obilježen Dan općine Kladanj

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kod Čajniča obilježena 30. godišnjica zločina u kojem su ubijena 42 bošnjačka civila

Nemamo pravo da zaboravimo zločin na Mostini, kao ni ubijene Bošnjake za čijim posmrtnim ostacima još tragamo, u nadi da će njihove duše naći konačan smiraj Na lokalitetu Lovačkog doma

NAŠI DANI

Srbija – kobna vježba, specijalci iz helikoptera upali u kanal

-Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno tijelo zastavnika Mijodraga Toškovića koji

NAŠI DANI

Rezultati genetičke analize: Nema razlike između nas, danas, i naših predaka srednjevjekovne Bosne!

Skupne genetičke razlike između recentne, današnje i populacije srednjevjekovne Bosne ne postoje. Promjena vlasti, raznih carstava, nije značajnije uticala na genetičku strukturu današnjih stanovnika Bosne i Hercegovine. Tim stručnjaka Instituta