Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

cerska-zavrsena-3Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem.

Završetkom radova na džamiji vrijedni povratnici u ovo naselje će dobiti najljepši bajramski poklon.

Podsjetimo, ova džamija se nalazila u zaseoku Čelebići, a srušena je u maju prošle godine, kada se nakon velikih padavina aktiviralo ogromno klizište. Tada je smrtno stradala nena Hanifa Čelebić, dok je džamija potpuno zatrpana. Munara je ostala netaknuta i postala je jedan od simbola prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

Cerani su ubrzo pokrenuli veliku akciju prikupljanja pomoći za izgradnju nove džamije. Pronađena je nova lokacija u zaseoku Hasanovići, dok je uporedo počela i izgradnja mesdžida u zaseoku Gobelje. Uz pomoć dobrih ljudi, brojnih donatora i vrijednih ruku povratnika, džamija i mesdžid su završeni. Sa lokaliteta gdje je izgrađenja nova džamija pruža se pogled na mjesto Čelebići, gdje se nalazi zatrpana džamija sa netaknutom munarom.

Muamer efendija Jusupović, imam u Cerskoj, u izjavi za naš portal je kazao da je netaknuta munara ostala i pouka i simbol uspravljanja Bošnjaka u Podrinju. Dodao je da je 2014. godina bila godina puna tuge i iskušenja za povratnike u Cersku.

– Allah je dao snage da se Cerani jos jednom usprave. Ponovo smo se organizovali i radosni smo jer nas je Allah počastio da izgradimo novu džamiju Izgradnja džamije je važna i sigurno će se stanovnici Cerske bolje osjećati, jer džamije ulijevaju sigurnost i daju povjerenje – kazao nam je Jusupović.

Pozvao je vjernike iz svih kraje naše zemlje da dođu u Cersku 1. avgusta i da sa Podrinjcima podijele radost otvorenja džamije.

– Dobar i čestit Bošnjak je onaj kojeg se tiče kako žive naša braća i sestre u manjem bh. entitetu. Vrlo je važno da pokažemo međusobnu solidarnost, ali i da se ovdje život vraća i da su Bošnjaci spremni da ostanu na ovim prostorima – dodao je efendija.

(Faktor.ba)

Previous Amel Tuka: Iako smo mala nacija, ljudi koji žive u našoj zemlji imaju veliko srce
Next Pravoslavna veza: Rusi, Grci i Ukrajinci u Bosni i Hercegovini 1992-1995

You might also like

NAŠI DANI

Reakcije: NS je za BiH isto ono što je URA za CG

Stižu mnogobrojne reakcije na najavu Naše Stranke da neće podržati načelničkog kandidata Koalicije za Mostar, što faktički znači da će HDZ ponovo imati gradonačelnika u tom gradu. -NS je za

NAŠI DANI

Cikotić: Teško da Trump čita pisma onih koji su pod američkim sankcijama

 Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i univerzitetski profesor Selmo Cikotić smatra da bi bilo dobro da se Milorad Dodik obrati Donaldu Trumpu, premda je teško povjerovati da bi američki predsjednik

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina tri decenije glavno jelo na meniju Zagreba i Beograda

O ishodu samita u Sloveniji, usvojenoj Deklaraciji i drugim temama s FTV-a su razgovarali sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se za Dnevnik 2 javio iz Ljubljane.