Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

cerska-zavrsena-3Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem.

Završetkom radova na džamiji vrijedni povratnici u ovo naselje će dobiti najljepši bajramski poklon.

Podsjetimo, ova džamija se nalazila u zaseoku Čelebići, a srušena je u maju prošle godine, kada se nakon velikih padavina aktiviralo ogromno klizište. Tada je smrtno stradala nena Hanifa Čelebić, dok je džamija potpuno zatrpana. Munara je ostala netaknuta i postala je jedan od simbola prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

Cerani su ubrzo pokrenuli veliku akciju prikupljanja pomoći za izgradnju nove džamije. Pronađena je nova lokacija u zaseoku Hasanovići, dok je uporedo počela i izgradnja mesdžida u zaseoku Gobelje. Uz pomoć dobrih ljudi, brojnih donatora i vrijednih ruku povratnika, džamija i mesdžid su završeni. Sa lokaliteta gdje je izgrađenja nova džamija pruža se pogled na mjesto Čelebići, gdje se nalazi zatrpana džamija sa netaknutom munarom.

Muamer efendija Jusupović, imam u Cerskoj, u izjavi za naš portal je kazao da je netaknuta munara ostala i pouka i simbol uspravljanja Bošnjaka u Podrinju. Dodao je da je 2014. godina bila godina puna tuge i iskušenja za povratnike u Cersku.

– Allah je dao snage da se Cerani jos jednom usprave. Ponovo smo se organizovali i radosni smo jer nas je Allah počastio da izgradimo novu džamiju Izgradnja džamije je važna i sigurno će se stanovnici Cerske bolje osjećati, jer džamije ulijevaju sigurnost i daju povjerenje – kazao nam je Jusupović.

Pozvao je vjernike iz svih kraje naše zemlje da dođu u Cersku 1. avgusta i da sa Podrinjcima podijele radost otvorenja džamije.

– Dobar i čestit Bošnjak je onaj kojeg se tiče kako žive naša braća i sestre u manjem bh. entitetu. Vrlo je važno da pokažemo međusobnu solidarnost, ali i da se ovdje život vraća i da su Bošnjaci spremni da ostanu na ovim prostorima – dodao je efendija.

(Faktor.ba)

Previous Amel Tuka: Iako smo mala nacija, ljudi koji žive u našoj zemlji imaju veliko srce
Next Pravoslavna veza: Rusi, Grci i Ukrajinci u Bosni i Hercegovini 1992-1995

You might also like

NAŠI DANI

Neobičan poklon mladih visočkih inženjera: Haris i Irfan za izgradnju lokalne škole donirali znanje

Dva mlada inženjera iz Visokog odlučili su pokloniti kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju lokalne škole, čija gradnja treba početi ove godine u selu Goduša. Rekli su da im je cilj

NAŠI DANI

Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

  Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju, poručio je danas između ostalog član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA). “Nema

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Oslobađanje ratnog zločinca i silovatelja djece u režiji ministra Grubeše i pravosuđa Hrvatske je izrugivanje pravdi

  SDA najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Evropske konvencije o