Bosanski studenti osvojili prvo mjesto na prestižnom regionalnom Microsoftovom takmičenju

Bosanski studenti osvojili prvo mjesto na prestižnom regionalnom Microsoftovom takmičenju

“Knowlead ” proglašen za najbolji projekt na takmičenju Microsoft Imagine Cup 2017. u Zagrebu

Studenti iz Bosne i Hercegovine na prestižnom regionalnom Microsoftovom takmičenju osvojili su prvo mjesto i plasman na svjetsku smotru najboljih u SAD te nagradu od 25.000 američkih dolara.

Ekrem Nurović i Haris Botić, stipendisti Fondacije “Izvor nade” i njihove timske kolege Amer Zavlan i Ejub Hadžić razvili su “Knowlead”, online platoformu za razmjenu znanja.

Kao pobjednici ovog takmičenja imat će priliku da pokažu svoj projekt u svjetskom finalu Microsoft Imagine Cup 2017. takmičenja, koje se održava krajem jula u Seattleu, ostvare nove poslovne kontakte sa ključnim osobama u IT industriji, te da se bore za osvajanje glavne nagrade od 100.000 američkih dolara.

Microsoft Imagine Cup je projekt koji ove godine okuplja pet najboljih ekipa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Imagine Cup je globalno takmičenje koje podstiče nove generacije studenata da se udruže i koriste svoju kreativnost, strast i znanje za stvaranje aplikacija koje oblikuju različite segmente ljudskog života.

U toku prethodne sedmice Ekrem Nurović, osnivač online platforme za učenje “Knowlead” u izjavi za oficijelnu stranicu Fondacije “Izvor nade”, kazao je kako se radi o izuzetnoj prilici da se širem tržištu dodatno prezentiraju mogućnosti koje nudi ova platforma.

“Microsoft je prepoznao naš rad i izabrao nas da se predstavimo na takmičenju koje se ove godine održava u Zagrebu od 10. do 13. maja. Ovo je odlična prilika da još više napredujemo, upoznamo se ljudima koji rade u Microsoftu i plasiramo se na svjetsko takmičenje koje se održava u SAD-u. Naš cilj je da budemo prvi jer bi nam to obezbijedilo 25.000 dolara koliko iznosi prva nagrada. To bi znatno ubrzalo cjelokupni rad na ovom projektu i omogućilo da zaposlimo još ljudi”, kazao je ranije Nurović.

Direktor Fondacije “Izvor nade”, Tarik Agetović, uputio je čestitke na osvojenom prvom mjestu te poželio mnogo uspjeha na takmičenju u SAD-u kao i drugim takmičenjima na kojima budu učestvovali predstavnici “Knowlead”-a.

Previous Četiri čuda gradića u kutu Bosne: Najveći nišan na Balkanu, stećak koji stoji na tri kamenčića, rijeka koja teče uzbrdo, Stari grad i Tabije
Next U avionskoj nesreći kod Mostara poginulo pet osoba

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ćevabdžinica „Hari“ napravila najveću i najautentičniju porciju ćevapa (VIDEO)

  U povodu Dana općine Travnik Ćevabdžinica „Hari“ napravila je  najveću i najautentičniju porciju “Travničkih ćevapa” u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski čarobjak u SAD-u registrovao patente za proizvodnju el. energije iz talasa, kao i sistem za smanjenje zagađenja zraka u gradovima

Edin Dervišalidović, poznatiji kao Dino Merlin na bosanskoj i regionalnoj muzičkoj sceni (u čijem je vrhu već decenijama), je kod Ureda za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO) patentirao sljedeće

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Doktori nauka iz Bosne i Hercegovine volonterski kreirali prvu digitalnu platformu za naučnike

Dvojica doktora nauka Irfan Šljivo i Suad Krilašević kreirali su prvu digitalnu platformu BH Akademski imenik za istraživače u Bosni i Hercegovini i dijaspori, sa ciljem umrežavanja, saradnje i dijeljenja naučnih otkrića.