Saniteks na putu da postane vodeći proizvođač medicinskih sredstava u regiji

Saniteks na putu da postane vodeći proizvođač medicinskih sredstava u regiji

Firma Saniteks d.d. iz Velike Kladuše više od 50 posto ukupnog prihoda od prodaje realizuje na izvoznim tržištima, među kojima je najzastupljenije tržište Europske unije.

-U prvom kvartalu ove godini Saniteks je ostvario značajan rast prometa. Ukupno ostvareni promet veći je za 35%  u odnosu na isti period prošle godine, dok je samo u aprilu ostvareno povećanje od 53% – izjavio je za Fenu direktor kompanije Nedžad Pita.

Nakon što je Grupacija Prevent prije više od godinu i pol postala većinski vlasnik Saniteksa, u ovoj firmi u segmentu razvoja poslovanja kao jedan od značajnijih izdvajaju novi projekt pokretanja proizvodnje u pogonu Bužim. Radi se o proizvodnji opreme za bezbjednosne snage širom svijeta vodećeg brenda u ovoj oblasti NFM. Saniteks danas na obje lokacije, Bužim i Velika Kladuša, zapošljava blizu 350 uposlenika.

Također, ugovorena je saradnja sa novim kupcima, kao što su Troge Gmbh. (Njemačka), One Med group (Češka), Orthopaedic Suppliers (Južna Afrika), Koslabor (Kosovo), Phoenix Pharma (Makedonija),  te Glosarij (Crna Gora).

– Pored osvajanja novih tržišta uspjeli smo ojačati pozicije na tržištima Mađarske, Češke i Italije na kojima ostvarujemo značajan rast prometa – kaže direktor Saniteksa.

Krajem 2015. godine, uslijed promjena u vlasničkoj strukturi, došlo je do promjena i u upravi Saniteksa d.d. te su pokrenute značajne aktivnosti na zaustavljanju negativnog trenda u poslovanju društva koje je obilježilo raniji period.

Takve aktivnosti, koje se provode i danas, omogućile su da Saniteks redovno isplaćuje plate uposlenicima i izmiruje obaveze prema institucijama, dobavljačima i slično. Kako ističu u Saniteksu, postignut je i iskorak u racionalizaciji troškova, poboljšanju uslova rada, modernizaciji proizvodnih pogona (osposobljavanje tkačnice, renoviranje objekata itd.) uz planove za proširenje proizvodnih kapaciteta, povećanje rezultata prodaje i širenje distributivne mreže.

Pored značajnog izvoza u zemlje zahtjevnih tržišnih standarda, Saniteks je dugi niz godina lider u snabdijevanju bosanskohercegovačkog tržišta proizvodima za medicinsku upotrebu. Osnovni dio njihovog proizvodnog asortimana čine sirova gaza, sterilni i nesterilni proizvodi od gaze, zavojni materijal, gipsani zavoji i flasteri, vata, proizvodi od vate, kompleti prve pomoći, kao i proizvodi od flisa i tekstila.  Pored širokog postojećeg asortimana, u mogućnosti su, kako ističu , prilagoditi se specifičnim zahtjevima njihovih kupaca i izrađivati razne dimenzije i pakovanja proizvoda.

– Kao dio vodećeg poslovnog sistema u BiH kontinuirano ulažemo u razvoj poslovanja i nove tehnologije. U svim procesima proizvodnje, sterilizacije i kontrole kvaliteta proizvoda primjenjuju se smjernice dobre proizvođačke prakse (GMP) i dobre laboratorijske prakse (GLP). Primjena savremenih principa poslovanja i izuzetna kvaliteta naših proizvoda predstavljaju temelj uspostavljanja pozicije vodećeg proizvođača medicinskih sredstava u regiji – kaže Pita.

Saniteks je jedini proizvođač medicinskih sredstava, sanitetskih i higijenskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Previous Seid Ožeković traži da mu RS vrati skoro kompletan prostor sadašnjeg Nacionalnog parka Sutjeska s Tjentištem
Next Ratni zločinci kao medijske zvijezde

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Dita’ bilježi kontinuiran rast i razvoj

Dita 1977 je tvornica deterdženata koja je postala dio Bingo Group 2017. godine, nakon čega su u tvornici realizirane milionske investicije. Proizvodi veliki broj sredstava za higijenu u domaćinstvu i

MADE IN BOSNIA-387

Inženjeri iz Gradačca konstruisali prvi bosanski respirator

Inžinjeri i iz TMD Group iz Gradačca konstruisali su prvi bosanskohercegovački respirator. Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba. potvrdio je direktor TMD Group Adem Hanić, ističući da je ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela

Ekonomija/Biznis

Niče nova bolnica u sarajevskom Novom Gradu

Izgradnja nove bolnice, prve u općini Novi Grad napreduje prema planovima investitora ASA Holding grupacije. -Investicija vrijednosti veće od stotinu miliona KM u vremenu globalne ekonomske i finansijske krize poželjna