Spas za povratnike: Na ribnjaku u Žepi svoje plate zarađuju Bošnjaci i Srbi

Ribnjaci porodice Tabaković iz Žepe danas su jedna od rijetkih kompanija koje uspješno posluju na području nekada zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN), Žepe. Muhamed, povratnik u Žepu iz Norveške je na nagovor svog profesora napravio nekoliko bazena, a danas u njegovoj firmi radi 26 osoba, i Bošnjaka i Srba.

Muhamed Tabaković, vlasnik kompanije Ribarstvo Slap, se u Žepu vratio 2005. godine. Godinu kasnije je pokrenuo osam bazena za uzgoj kalifornijske pastrmke. Ribnjak danas ima 120 kaveza, a godišnja proizvodnja je oko 640 tona. Na ribnjaku je zaposleno i 26 radnika. Zajedno rade i Srbi i Bošnjaci. U ribnjak je investirano više od dva miliona KM, a sedmično se izvozi oko 3,5 tone svježe ribe.

Žepu je napustio među posljednjim stanovnicima, 25. septembra 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

– Izbjegao sam zadnji. Krio sam se po šumama nakon pada Žepe. U poslijeratnim godinama sam boravio u Sarajevu, a u Žepu sam se ponovo vratio 2005. godine. Zatim sam 2006. pokrenuo osam bazena za uzgoj kalifornijske pastrmke. Sada je to mnogo više. Ima nade. Osnivaju se i nove firme. Neću biti jedini – ispričao je Tabaković.

Kako kaže, na ovom lokalitetu je 1988. godine postavljen prvi ribnjak i bio je vezan za uzgoj kalifornijske pastrmke.

– Moj otac je radio na tom ribnjaku. Možemo reći da je to porodična tradicija, ali prvenstveno sam pokrenuo ovaj ribnjak na nagovor mog profesora sa fakulteta – ispričao je Tabaković.

Tabaković je magistrirao i ribarstvo na univerzitetu u Norveškoj. Kako kaže, na ovaj veliki projekat ga je nagovorio njegov profesor sa fakulteta koji je nekada prije rata radio i istraživanje o kalifornijskoj pastrmki na ovom području.

– U septembru 2006. smo imali prvih osam bazena. Trenutno raspolažemo sa 120 kaveza kalifornijske pastrmke. Godišnja proizvodnja je oko 640 tona. Ovaj ribnjak zapošljava 26 radnika. U 2012. godini smo izgradili i fabriku za preradu ribe – ispričao je Tabaković.

Implementirali su tri međunarodna standarda i certificiranjem tog objekta došlo je do novog zapošljavanja povratnika u Žepi, a u tom periodu su našli i prve kupce na tržištu Evropske unije. Tabaković trenutno pravi i mrjestilište.

– Sve do unazad godinu dana smo radili na tržištu BiH, Srbije i Cne Gore. U posljednju godinu dana registrovali smo firmu u Austriji jer ispunjavamo mnoge certifikate EU. Tada smo krenuli sa izvozom ribe za Austriju, Češku i Njemačku. Pokretanjem i osposobljavanjem novog mrjestilišta koje je u završnoj fazi i novim ribnjakom, planiramo da se proširimo na još neka tržišta EU. Jako nam je interesantna Švedska gdje možemo da radimo program smrznute ribe – kazao je Tabaković.

Govoreći o posjetiteljima Tabaković kaže da je do restorana napravljen i hotel. Napravio ga je njegov prijatelj, također iz Žepe.

– Turisti su tu pretežno od početka maja do kraja septembra. Jako je posjećeno mjesto. Trenutno su najčešći posjetitelji iz BiH, ali se pojavilo i posjetitelja, kao što je bilo i prije rata, iz Srbije – istakao je Tabaković.

Prema njegovim riječima, u bazenima pliva oko 890.000 riba. Riječ je o tri vrste pastrmke: zlatovčica, potočna i kalifornijska.

(Faktor.ba)

Previous Halida Hasić, posljednji potomak prvog graditelja sarajevskog Sebilja: Svaki put se napijem vode, čak i kada nisam žedna
Next U Prijedoru prvi put promovisana knjiga o stradanju Bošnjaka u ovom gradu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Firma “Dizart” povećala ponudu: U Centru za prekvalifikaciju i obuku napravljena petoosna CNC mašina

U okviru partnerske saradnje Općine Novi Grad Sarajevo i novogradske firme “Dizart”, 2018. godine je u Centru “Safet Zajko” uspostavljen je Centar za edukaciju, prekvalifikaciju i obuku za rad na

MADE IN BOSNIA-387

Bosanske inovacije: U Tuzli napravljeno inovativno i luksuzno kućište za računar

  -Prije 3 godine radio sam kao dizajner-freelancer. Stalno me je nerviralo da moja mašina koja obavlja najteži posao, leži ispod stola kao da je na neki način odbačena, često

MADE IN BOSNIA-387

Tešanjski MADI, najveći proizvođač i prerađivač piletine u regiji

Kada pomislite na ukusnu piletinu, prvo što Vam padne na pamet, sigurno je MADI. O uspjehu ove tešanjske firme za FACE televiziju govorio je Maid Jabandžić, direktor društva ”MADI d.o.o”.