Komisija Vijeća Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Komisija Vijeća Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Vijeća Evrope (VE) pozvala je Srbiju da “prizna genocid u Srebrenici” iz jula 1995. godine.

EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi, izrazila je u juče objavljenom izveštaju žaljenje zbog sporog napretka u procesuiranju ratnih zločina.

Komisija ocjenjuje i da su se regionalne tenzije na prostoru bivše Jugoslavije naglo pogoršale u posljednjih nekoliko meseci.

U izvještaju se, uz konstataciju da se Srbija izvinila za Srebrenicu (Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde usvojena u Skupštini Srbije 2010.) i izvinjenje predsjednika Republike 2013. godine), preporučuje srpskim vlastima da “djelotvorno sprovode Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i javno priznaju da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid”.

U dokumentu se također izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izvještavanjem. Podsjeća se da je Komesar VE za ljudska prava Nils Muižnieks 2015. godine upozorio da je postala uobičajna praksa u Srbiji da visoki javni zvaničnici verbalno napadaju novinare nazivajući ih “izdajnicima” i “stranim plaćenicima”.

Ovo tjelo VE izražava zadovoljstvo zbog činjenice da se Radio-televizija Srbije (RTS) 2010. godine izvinila gledaocima zbog svoje uloge “glavnog propagandnog oruđa režima Slobodana Miloševića tokom 1990-ih godina”.

Također se navodi da mediji nastavljaju da prenose govor mržnje političara i drugih javnih ličnosti, pojačavajući time njegovo dejstvo.

Upozorava se na “tabloidizaciju” štampanih medija koji se bore za ekonomsku egzistenciju i povećanje broja rijaliti programa na televiziji.

EKRI je posebno zabrinuta zbog djelovanja fudbalskih navijačkih grupa, koje su, kako se navodi u izvještaju, uključene u nezakonite i kriminalne aktivnosti. Ističe se da su navijačke grupe povezane s desničarskim organizacijama koje su povezane sa nacionalističkim političarima i organizovanim kriminalom.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije  osnovana je 22. marta 1994, s ciljem suzbijanja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije koji ugrožavaju ljudska prava i demokratske vrijednosti u Evropi. Analizirajući stanje u državama članicama Vijeća Evrope, EKRI donosi preporuke kojima je cilj revizija zakonodavstva članica, te njihove politike i drugih mjera za borbu protiv rasizma. Preporuke EKRI nisu obavezujuće, ali se u državama članicama ozbiljno razmatraju i uglavnom sprovode u djelo.

Izvor: Agencije

Previous Krvavi maj '92.: U masakru u Zaklopači ubijeni gotovo svi stanovnici sela
Next Doktorica iz Njemačke živi i radi u našoj zemlji: Narod Bosne i Hercegovine vrlo je ljubazan; U Njemačkoj strancima nije tako lahko

You might also like

NAŠI DANI

Jusuf Nurkić gradi košarkaški teren u Tuzli; namjerava izgraditi školu u Srebrenici

Bosanski košarkaš Jusuf Nurkić je, govoreći na konferenciji za medije Portland Trail Blazersa, istakao da je ovog ljeta bio zapanjen stvarima koje je vidio prilikom posjete Ruandi, te da je

NAŠI DANI

Sastanci ministrice vanjskih poslova s kolegama iz UK i Holandije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 2. decembra 2021. godine u Štokholmu sa ministricom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeth Truss.

NAŠI DANI

Silajdžić: Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala!

Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala! Ponavlja se ’91. i ’92.! – kaže bivši visoki državni zvaničnik dr Haris Silajdžić. Ovdje imamo strane koje pregovaraju. Jedni su branili Bosnu