Amel Tuka: I u Peking idemo po zlato, Bosna i Hercegovina ne zaslužuje ništa manje

Ne tražim mnogo, a vraćam višestruko – kaže u intervjuu za novinsku agenciju Patria najbolji bosanskohercegovački atletičar svih vremena, koji je u petak navečer na prestižnoj Dijamantskoj ligi u Monaku osvojio prvo mjesto u utrci na 800 matara, kada je novim ličnim rekordom očarao publiku širom svijeta.

Skromni 24-godišnji Amel Tuka trenutno se u italijanskoj Veroni priprema za Svjetsko prvenstvo koje se od 22. do 30. avgusta održava u Pekingu. U Bosnu i Hercegovinu će prije toga doputovati tek nakratko, najvjerovatnije od 9. avgusta.

– Previše je obaveza – kaže Tuka.

– Teško je sve uskladiti. Pozivi stižu sa svih strana. Naročito sada nakon rezultata u Monaku. Otvorila nam se svjetska scena. A, uz sve obaveze uvijek pokušavamo udovoljiti svima – dodaje Tuka te nabraja kako ga prije Pekinga čeka revijalna utrka u Švicarskoj 21. jula a u pregovorima je i oko takmičenja u Londonu koje po programu pada 25. jula.

Ono što je Tuka 17. ovog mjeseca pokazao u Monaku, na prestižnoj Dijamantskoj ligi, na kojem se okupljaju samo veliklani svjetske atletike, pohvalili su najveći svjetski mediji. Vremenom od 1:42.51 na 800 metara Tuka je očarao sve ljubitelje atletike, ostvario je 10. rezultat svih vremena u svijetu atletike, oborio lični rekord, kao i državni rekord kojeg, uostalom, osim njega u BiH niko i ne postavlja već nekoliko godina.
“Svijete, vrijeme je da zvanično upoznaš Amela Tuku”, objavili su svjetski mediji, nakon što je Amel u Monaku šokirao Nijela Amosa, Ayanleha Souleimania, Mohameda Amana i brojne druge svjetske takmičare.

A, rezulati skromnog 24-godišnjeg bh. atletičara veći su pogledaju li se uslovi u kojima trenara, a to znači da nema stalnih sponzora i značajne pomoći države.

– Na stazi se dajem maskimalno. Mislim na svoju zemlju i na Boga. To su mi najveći motivi – kaže Tuka za Patriju. Objašnjava da od države, konačno, i ne očekuje mnogo, iako vraća višestoko. Mada, priznaje, njegovom timu i njemu bilo bi lakše, a siguran je da bi postizali i bolje rezulatate, ukoliko bi im Bosna i Hercegovina obezbijedila bolje uslove za rad.

– To je boravak nekoliko mjeseci u Keniji ili nekoj drugoj afričkoj zemlji tokom zimskih mjeseci kada ne mogu trenirati u BiH, ili novac za visinske pripreme na nekoj od planina. Moj tim je mali. Novac koji nam treba je simboličan, u odnosu na ono što donosimo Bosni i Hercegovini – kaže Tuka.

Vjeruje u dobar rezultat i u Pekingu krajem narednog mejseca, kao što je vjerovao u njega i tokom takmičenja u Monaku. Boje državne zastave Bosne i Hercegovine, kaže, ne zaslužuju ništa manje osim zlata, a on će dati sve od sebe ga ga dohvati i u Kini za oko mjesec dana.

Previous U Prijedoru prvi put promovisana knjiga o stradanju Bošnjaka u ovom gradu
Next Senaid Salkičević: U ratu ostao bez noge, kao kickbokser postao svjetski prvak!

You might also like

SPORT

Talentovani košarkaš Karahodžić nakon dozvole da nastupa za BiH: Ostvarila se moja najveća životna želja!

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je dva posljednja ljeta pokušavao dobiti dozvolu za nastup Kenana Karahodžića, ali do toga jednostavno nije došlo. Karahodžić je odlukom FIBA-e tek od ove godine

TURIZAM

Najbolji svjetski skakači u vodu ponovo u Mostaru

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo i ove godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Najbolji svjetski skakači u vodu će 24. septembra na Starom mostu ponovo izvoditi nevjerovatne skokove kojima

SPORT

Košarka: Bosna i Hercegovina bolja od Švedske – 74:71

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji slavila protiv Švedske rezultatom 74:71. Prvo poluvrijeme košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine otvorila je sjajno serijom od 6:0. Vrijedi istaći sjajno