Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Brojna udruženja, čuvari bosanskohercegovačke tradicije i historije, danas na srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovcu, kod Vareša, predstavljaju svoj rad, bosansku kuhinju, rukotvorine i druge aktivnosti.

 

Okupio ih je prvi Gastro fest, a Bobovac je izabran zbog promocije tog mjesta, koje posjećuju brojni gosti, ali ne dovoljno koliko zaslužuje.

Upravo ovakve manifestacije, smatra načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, prilika su za pozivanje turista i gostiju i predstavljanje historije, ali i prirodnih ljepota.

Marošević je za Fenu kazao da Bobovac teritorijalno pripada Varešu, ali da je on naslijeđe cijele Bosne i Hercegovine.

– Pokušavamo da Bobovac promoviramo u cijeloj državi i šire. Bobovac ima šta ponuditi, a manifestacije kao što je Gastro fest dobra su prilika za to. Nadamo se da će ovo postati tradicija – rekao je Marošević.

Na prvom Gastro festu predstavile su se i članice BZK Preporod Vareš koje su na svom štandu ponudile tradicionalni bosanski vez i drvorez sa motivima Vareša.

Bosansku kuhinju predstavile su žene umrežene Udruženjem Žene Budoželja. One se bave izradom rukotvorina, kuhanjem, ali, ističu, u prvom planu im je druženje.

Kažu da se uvijek odazivaju ovakvim skupovima, da podrže organizatore, ali i da pokažu da bh. tradicija nije zaboravljena i da se o njoj ima ko brinuti.

Gasto fest organizovalo je Udruženje Čuvari bosanske krune Bobovac u saradnji s Udruženjem Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI) te Udruženjem Alterural, a uz podršku Općine Vareš i Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.

Tokom dana bit će održane brojne aktivnosti i takmičenja, kao što je izbor za najbolji desert i takmičenje u starim narodnim sportskim igrama i disciplinama.

 

Izvor: Agencije

Previous Azem Vlasi: Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji
Next Njemačka štampa o bosanskom biznismenu Hastoru i Preventu: Ustanici sa Balkana!

You might also like

BAŠTINA

Gračaničko keranje: Nepriznato blago Bosne i Hercegovine (FOTO)

Jedinstvenim radovima od čipke i kere danas su se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla predstavile gračaničke žene koje stoljećima, pomoću igle i tankog konca, njeguju vještinu keranja. Iako je svijet

BAŠTINA

Završena restauracija Gazi Ferhad-begove džamije u Tešnju, podignute sredinom 16. vijeka

Centralna svečanost Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj u povodu završetka radova na restauraciji Gazi Ferhad-begove (Čarši džamije) u Tešnju održana je u okviru općinske manifestacije “Dani grada Tešnja 2023” u

BH RAZGLEDNICA

Novi Travnik: Zanimljive priče o ‘Kamenim svatovima’ i staroj džamiji (Video)

Nekropola stećaka Maculje u narodnu poznatija kao “Kameni svatovi” nalazi se u Novom Travniku. Iako nije najpoznatija nekropola, sigurno je najpoznatija legenda. I za džamiju u Šenkovićima vežu se razne priče.  Video Kanal