U Mostaru otvorena izložba ‘Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti’

U Mostaru otvorena izložba ‘Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti’

U povodu Europske noći muzeja u Muzeju Hercegovine u subotu navečer otvorena je izložba “Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti”.

Na izložbi su prikazani faksimili najljepših stranica iz dostupnih rukopisnih knjiga bosanske srednjovjekovne književnosti, knjige faksimila bosanskih srednjovjekovnih rukopisa i dokumenata te knjige o srednjovjekovnoj bosanskoj književnosti.

Po riječima doc. dr. Lejle Žujo-Marić s Odsjeka za bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić”, izloženi faksimili svjedoče o kontinuitetu bosanskohercegovačke kulture i potrebi bosanskohercegovačkog čovjeka da se izrazi.

– Ovi tekstovi nam govore o veoma živoj djelatnosti i vezi koju su stanovnici Bosne i Hercegovine imali sa srednjovjekovnom kulturom u Europi. Predstavljeni su neki od najljepših primjera koji datiraju od 13. do 15. stoljeća, poput Mletačkog zbornika, Pripkovićevog evanđelja, Daničićevog evanđelja – dodala je profesorica Žujo-Marić.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako izloženi faksimili detaljno dočaravaju povijest kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Naglasio je kako se gotovo cjelokupno pisano bosanskohercegovačko nasljeđe iz Srednjeg vijeka danas nalazi izvan zemlje u zbirkama širom svijeta.

– Rukopisi srednjovjekovne bosanskohercegovačke književnosti nalaze se u 14 različitih zemalja i 20 evropskih gradova. Ova izložba fokusirana je na mlade i želja nam je da se točak historije, koji je išao u pravcu rušenja našeg naslijeđa, okrene u drugom smjeru, da ti mladi budu nosioci prikupljanja i bilježenja kulturne građe kazao je Krhan.

Izložba “Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti” bit će otvorena sljedeća dva dana u Interpretacijskom centru Muzeja Hercegovine.

 

Izvor: Agencije

 

Previous Oldtimeri iz Bosne i Hercegovine na meti svjetskih bogataša (Video)
Next Banane i lavanda iz tuzlanskog vrta (Video)

You might also like

BAŠTINA

Nastavak rehabilitacije Starog Grada Dubrovnika

Nastavlja se uspješna priča obnove starog bosanskog grada Dubrovnika. U Općini Ilijaš danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma za sufinansiranje rekonstrukcije južnog perimetralnog zida kule Starog Grada Dubrovnika. Potpisivanju su prisustvovali

KULTURA I UMJETNOST

Na Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 54 zemlje

Sarajevo Film Festival (SFF) u osam dana trajanja i u 18 programa prikazati će 235 filmova iz 54 zemlje. Svjetske premijere na 23. SFF-u imat će 43 filma, a međunarodnu

SPORT

Povodom 40. godišnjice: Snimljen dokumentarni film ”Olimpijada u Sarajevu”

U produkciji Federalne televizije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i na obližnjim olimpijskim planinama realiziran je dokumentarni film o Zimskim olimpijskim igrama održanim 1984. godine u Sarajevu, autora Muhameda