Dan kada je Ivica Osim rekao zbogom Beogradu i krnjoj Jugoslaviji (Video)

Dan kada je Ivica Osim rekao zbogom Beogradu i krnjoj Jugoslaviji (Video)

Na današnji dan prije 25 godina Ivica Osim podnio je ostavku na poziciju selektora reprezentacije Jugoslavije, odnosno onoga što je ostalo od te države, piše Sport Centar.

Legendarnog trenera je agresija na Bosnu i Hercegovinu i rodno Sarajevo zatekla u ulozi trenera Partizana i selektora Jugoslavije.  U historijskom govoru, samo tri sedmice prije početka Evropskog prvenstva na press-konferenciji u Beogradu poručio je daje ostavku na pozicije.

“Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu ići, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu napraviti, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moja privatni gest, a vi ju možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka, a ja neću govoriti radi čega i objašnjavati, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu učiniti za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se događa. Toliko.”

Njegov govor označio je i konačni kraj reprezentacije Jugoslavije koja na kraju nije ni otišla na Evropsko prvenstvo u Švedsku.
Umjesto nje zaigrala je Danska i postala evropski prvak. Kasnije je Osim otkrio da niti najmanje ne žali zbog ostavke i da bi isto napravio i kad bi se ponovila situacija.
Previous Obilježen Dan općine i 25. godišnjica oslobođenja Kalesije (Video)
Next 'Cvijet Srebrenice' u srcu Grada Cazina

You might also like

HISTORIJA

Naselja bosanske srednjevjekovne države: Posušje

U okolici Posušja ima veći broj nekropola iz Srednjeg vijeka   Kralj Ostoja je boravio u Posušju 1403 god. Tu su ga tražili dubrovački poslanici koji su imali nalog od

BAŠTINA

Heraldički prsten sa motivom časnog ljiljana kao pečat Bosanskog kraljevstva i Kotromanića

Pečatni prsten sa heraldičkim simbolom znamenitog ljiljana, pronađen u Crkvini kod Kaknja tokom iskopavanja 2010. i 2012. godine, predstavlja neizbrisiv potpis i besmrtni trag postojanja srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Taj zlatno-srebreni

HISTORIJA

Cazinska buna: Jedina organizovana pobuna naroda protiv vlasti u Titovoj Jugoslaviji

Dana 6. maja 1950. godine na Cazinskoj krajini, u 20-ak sela i zaseoka cazinskog i kladuškog sreza te susjednih sela preko rijeke Korane u Kordunu, desila se jedina, u historiji