Prijedor: Krajina se danas oprašta od 29 žrtava genocida

Bosanska krajina danas će na vječni počinak ispratiti 29 žrtava genocida u Prijeroru. Dženaza će se klanjati na stadionu OFK Brdo ”Vedro Polje” u Hambarinama, a ispraćaj žrtava počet će u devet sati. Žrtve koje će biti ukupone uglavnom su pronađene u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici na ovim prostorima.

Prijedor, u sjeverozapadnoj Bosni, je grad u kojem je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ubijeno i nestalo najviše osoba.

U Prijedoru i njegovoj okolici pronađen je najveći broj masovnih grobnica, među kojima je i najveća grobnica nakon ratova devesetih na Balkanu – Tomašica.

Najmasovniji logori kroz koje je prošla najmanje 31.000 Bošnjaka i Hrvata na početku rata bili su upravo u Prijedoru. U ovom gradu su ubijene najmanje 3.173 osobe nesrpske nacionalnosti, uglavnom Bošnjaci. Srpska vojska i policija u Prijedoru je ubila 102 djece i 256 žena. Tako izgleda genocid.

Ubijali cijele porodice

Nakon što je SDS krajem aprila 1992. godine preuzeo vlast u tadašnjoj Općini Prijedor, počeo je masovni progon, zatvaranje i ubijanje stanovnika nesrpske nacionalnosti.

Nakon 1939. godine kada su nacisti poljskim Jevrejima naredili da oko ruke nose bijelu traku sa Davidovom zvijezdom kako bi istaknuli svoju pripadnost etničkoj i vjerskoj grupi, koja treba biti istrijebljena, sprske vlasti u Prijedoru su u maju 1992. godine tražile od Bošnjaka da sebe i svoje kuće označe bijelim trakama i čaršafima. U najmasovnijim logorima u BiH, Keraterm, Omarsaka i Trnopolje, stanovnici nesrpske nacionalnosti prošli su najgore moguće torture, od silovanja, premlaćivanja, izgladnjivanja i na kraju masovnih likvidacija.

U Kozarcu i prijedorskim naseljima Čarakovo, Zecovi, Bišćani, Hambarine, Rizvanovići, Rakovčani… 1992. godine likvidirane su cijele porodice. Među njima je i porodica Have Tatarević, majke koja je prošle godine 20. jula sahranila šest sinova i supruga. Pronađeni su Tomašici nakon više od 20 godina. Majki Mini Hegić su ubili pet sinova i supruga. Muneveri Zenković su ubijena četiri sina, Hasniji Kadirić četiri sina, u porodici Mrkalj su ubijena četiri brata…

U ljeto 1992. godine u Prijedoru i okolici ubijeno je najmanje 48 Hegića, prošle godine na kolektivnoj dženazi ih je ukopano 21. Iz porodice Duratović ubijeno je njih 47. Samo prošle godine klanjana je dženaza za 24 Kadirića…

Dvadesetog jula, koji je odabran kao datum kolektivnih dženaza, 1992. godine je samo u naselju Bišćani ubijeno više od 200 ljudi.

Imena 29 žrtava

Danas, na 23. godišnjicu genocida u Prijedoru, bit će ukopani: Redžić (Zijad) Zikret, Siječić (Ragib) Vahid, Kadirić (Uzeir) Mirzet, Kadić (Mehmed) Sead, Kadić (Meho) Mehmed, Kekić (Dedo) Asmir, Fikić (Mehmed) Zijad, Hamulić (Atif) Mehemed, Begović (Šerif) Ibrahim, Bačić (Hasan) Refik, Crljenković (Husein) Nurija, Kadirić (Ibrahim), Selimović (Hamed) Said, Duratović (Husein) Nihad, Kevac (Hamdija) Asim, Brakić (Ago) Idriz, Rešić (Husein) Senad, Mehmedagić (Bećo) Ale, Redžić (Ibrahim) Hasan, Brakić (Fazlija) Ramiz, Čaušević (Huzeir) Samir, Filović (Husein) Osman, Mušić (Omer) Muris, Žerić (Idriz) Refik, Fikić (Ramo) Reuf, Habibović (Hilmo) Senad, Rekanović (Hasan) Hasib, Žerić (Muho) Asim i Nazifović (Šukrija) Adem.

Najmlađa žrtva koja će danas biti sahranjena je Zikret Redžić, imao je 18 godina kada je ubijen, a najstarija je Asim Žerić koji je ubijen sa 67 godina.

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a predviđeno je da se prisutnima obrate samo predstavnici porodica žrtava. U Prijedoru na dženazi, kao što ni proteklih godina nije bila praksa, neće biti obraćanja zvaničnika i političara.

Nakon klanjane dženaze tabuti s posmrtnim ostacima žrtava će biti prevezeni do mjesnih mezarja gdje će biti ukopani.

(Faktor.ba/mb)

Previous Ramazanski bajram u bošnjačkoj tradiciji
Next Reisu-l-ulema Kavazović: Genocid u Prijedoru je prava slika svijeta u kojem živimo

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Podrinje u vremenu agresije: Abdulaha Buljubašića su živog nabili na kolac

Mehmed Pargan, novinar i književnik rodom iz Zvornika podsjetio je na stravičan zločin koji se desio tokom agresije u zvorničkom mjestu Divič. -Ovih dana će se napuniti 30 godina od

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Presuda za genocid! Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas, 16.10.2020. godine, presudu u predmetu Srećko Aćimović kojom je optuženi Srećko Aćimović oglašen krivim da je počinio krivično djelo genocid iz člana 141. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Priznao udruženi zločinački poduhvat! Bruno Stojić drugi put zatražio prijevremeno puštanje

Bruno Stojić, presuđeni ratni zločinac za udruženi zločinački poduhvat uputio je novo pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Gracieli Gatti Santana za prijevremeno puštanje.  U pismu u potpunosti priznaje