Država se povezuje sa intelektualcima iz dijaspore: Potpisan Memorandum o saradnji sa BHAAAS

Država se povezuje sa intelektualcima iz dijaspore: Potpisan Memorandum o saradnji sa BHAAAS

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predsjednica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) Dušica Babović-Vuksanović potpisale su Memorandum o saradnji kojim se definiše saradnja i zajedničko promovisanje učešća predstavnika BHAAAS-a, ali i cjelokupne naučne dijaspore Bosne i Hercegovine u razvojnim i drugim ključnim programima, projektima i procesima u Bosni i Hercegovini, u skladu s nedavno usvojenom Politikom saradnje s iseljeništvom Bosne i Hercegovine.

Ministrica Borovac je kazala da potpisivanjem ovog memoranduma praktično osiguravaju realizaciju jednog od ključnih zadataka iz Politike saradnje s iseljeništvom, a to je saradnja s naučnom dijasporom, čiji je doprinos neizmjeran u razvoju Bosne i Hercegovine.

Izrazila je zadovoljstvo što se ovaj memorandum potpisuje s Akademijom čije dosadašnje rezultate izuzetno cijeni, a koja je po brojnosti, profilu članstva i provedenim aktivnostima, najveća i najznačajnija organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine u svijetu.

Ponosni smo na činjenicu da Akademija okuplja oko 320 istaknutih doktora nauka, profesionalaca u raznim oblastima i umjetnika bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Sjevernoj Americi, ali i u zapadnoj Evropi – navela je ministrica.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ovim memorandumom se stavlja u funkciju posrednika između institucija u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti i naše naučne dijaspore radi razmjene informacija, iskustava i podrške u transferu znanja.

Smatramo vas neodvojivim dijelom bosanskohercegovačkog društva i najboljim ambasadorima Bosne i Hercegovine u svijetu – istakla je.

Predsjednica BHAAAS Dušica Babović-Vuksanović je kazala da je potpisani memorandum samo formalizacija već ustaljene saradnje i velike pomoći Ministarstva i ministrice Borovac.

Naša organizacija je bazirana na volonterskoj osnovi. Mi smo svi profesionalci koji pokušavamo da vratimo svojoj matičnoj zemlji nešto što smo od nje dobili. Ne možemo nikada da se odužimo potpuno za sve što smo dobili iz ove zemlje, što smo ponijeli sa sobom, jer smo dobili više nego što ikada možemo vratiti kroz naš rad i kroz ovakvu saradnju – naglasila je Babović-Vuksanović.

Dodala je da pokušavaju s povezivanjem i s pomoći mlađim ljudima, s uspostavljanjem mostova.

– Mi donosimo ono što možemo, a to je naše znanje i iskustvo i naše konekcije – kazala je Babović-Vuksanović.

Izrazila je nadu da će Dani BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani od 25. do 28. maja u Tesliću, biti uspješni.

Video-prilog: Face TV

(MiruhBosne)

Previous Vlasti Srbije žele srušiti džamiju u izgradnji: Muslimani u Zemunu pokušavaju sačuvati građevinu
Next Crnogorska sramna prošlost: Godišnjica deportacije 66 bosanskih izbjeglica; Zločin za koji niko nije odgovarao

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanac na Obaminoj listi najboljih mladih naučnika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barrack Obama jučer je imenovao 105 mladih naučnika koji će biti nagrađeni “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers” nagradom, najvećim mogućim priznanjem za

NAŠI LJUDI

Otkrivanje zaboravljene muslimanske i bošnjačke prisutnosti u Sloveniji

Činjenica da je 1917. godine pisano o džamiji i reisu-l-ulemi je dokaz o značajnom jubileju IZ. Zato je IZ u Sloveniji 2017. označila kao jubilarnu i svečanu godinu. Planirana je

Ekonomija/Biznis

Porast doznaka iz inostranstva: Bosanska dijaspora poslala 3,57 milijardi maraka

Iz inos­tran­stva je la­ni u Bosnu i Hercegovinu sti­glo 3,57 mi­li­jar­di ma­ra­ka, što zna­či da su ra­ču­ni gra­đa­na po­debljani sa čak 4,2 mi­li­ona pro­sje­čnih pla­ta, ko­ja je izno­si­la oko 850