Promovisana knjiga “Bosna i Hercegovina u osmanskim dokumentima”

Promovisana knjiga “Bosna i Hercegovina u osmanskim dokumentima”

U Institutu “Yunus Emre” u Sarajevu sinoć je održana promocija knjige “Bosna i Hercegovina u osmanskim dokumentima” turskog autora Yildirima Aganoglua.

Autor knjige je tim povodom izjavio da je prilikom pisanja ovog djela koristio nekoliko hiljada značajnih dokumenata iz osmanske arhive Vlade Turske, javlja AA.

– Odabrali smo vrlo vrijedne dokumente o raznim temama kao što su obrazovanje, nauka, vojska, itd. U knjizi se nalazi oko 15.000 dokumenata o Bosni i Hercegovini, od čega je 41 od velikog značaja. Tu se nalaze i zapisi o putovanju Evlije Čelebije kroz Bosnu kao i drugi izvori – rekao je Aganoglu.

Naglasio je da knjiga ima dvije poruka – jedna da stanovnici Turske još više posjećuju i istražuju Bosnu i Hercegovinu, a druga da i sami Bosanci posvete veću pažnju istraživanju svoje domovine.

Knjiga nosi dvije poruke. Jedna je za ljude u Turskoj – da posjećuju Bosnu i Hercegovinu, da istražuju ovu zemlju i investiraju u nju. Poruka Bosancima je da je u ovoj knjizi ključ, te da svaki dokument u njoj može biti zasebna tema disertacije na univerzitetima – kazao je Yildirim Aganoglu.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je istakao da je knjiga “Bosna i Hercegovina u osmanskim dokumentima” vrlo značajno djelo koje u velikoj mjeri govori, kako je rekao, i o toleranciji koju su Osmanlije praktikovale prema drugim narodima.

– Kroz primjer Osmanlija, ali i kroz sve knjige o tom dobu, vidimo toleranciju prema drugim etničkim grupama, i zahvaljujući i ovom vrijednom djelu, imamo priliku da još jednom svjedočimo ovim činjenicama. Još jednom imamo priliku da vidimo koliko je uređenje u osmanskom carstvu bilo vrijedno i značajno i kolika je ta tolerancija bila značajna na svim prostorima gdje su vladale Osmanlije, ali i koliko i danas imamo potrebu za takvom tolerancijom”, rekao je Koc.

Promocija knjige je održana u saradnji istanbulske Općine Bagdžilar, Instituta “Yunus Emre”, Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlisa Islamske zajednice Kiseljaka.

"#Osmanlı Belgelerinde #Bosna #Hersek" kitabının tanıtım programı devam ediyor.

Posted by Yunus Emre Enstitüsü – Sarajevo on Wednesday, May 24, 2017

Previous U Kozarcu obilježena godišnjica progona Bošnjaka
Next Žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu: Tuzlaci se prisjetili stradale mladosti na Kapiji (VIDEO)

You might also like

KNJIŽEVNOST

Knjiga “Historija Ilira” doprinos naučnim spoznajama o ilirskom periodu

“Historija Ilira” koautora Selmedina Mesihovića i Amre Šačić izašla je nedavno iz štampe, predstavljajući značajan doprinos shvatanju najstarije historije naroda s ovdašnjih prostora te upotpunjujući dosadašnje naučno znanje novim spoznajama.

INTERVJU

Abdulah Sidran, akademik i književnik: Historija Bosne je historija otimanja za Bosnu

Otvoreno u javnim nastupima, ali i kroz pisanu riječ, upozorava da je “car go“, ukazuje na anomalije koje su se uvukle u naše društvo, posebno u godinama nakon rata. On

KNJIŽEVNOST

Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu

Nova knjiga novinara i publiciste Avde Huseinovića Bosanski dan “D” ili “Slučaj Dobrovoljačka” predstavljena je danas u Sarajevu ispred Spomen-obilježja “Drugi maj 1992“ na Skenderiji, prenosi Fena. Autor je tokom svog