Sezona karijere Edina Džeke: Najbolji strijelac i igrač italijanske lige! (VIDEO)

Sezona karijere Edina Džeke: Najbolji strijelac i igrač italijanske lige! (VIDEO)

EDIN DŽEKO s golom i dvjema asistencijama za jedva iščupanu pobjedu Rome protiv Genoe (3:2) u zadnjem kolu Serije A spasio je sezonu njegove ekipe. Ostavio ju je na drugom mjestu koje donosi direktan plasman u Ligu prvaka, ali je još jedna njegova predstava, kojom je uz to potvrdio naslov najboljeg strijelca Serije A s 29 golova, ostala u sjeni veličanstvenog oproštaja Francesca Tottija.
 
Ali kada se slegne zvjezdana prašina, a Veliki kapetan isprati u zasluženu mirovinu, ostaje činjenica da je upravo Džeko nakon teške prve, briljirao u drugoj sezoni u Romi i bio njen najbolji i najkorisniji igrač. S ličnim golgeterskim rekordom od ukupno čak 39 pogodaka u svim takmičenjima te impresivnih 15 asistencija, zaslužan je dakle za čak 54 gola njegove ekipe.

U Seriji A je dakle postao Capocannoniere i iza sebe ostavio Higuaina, Belottija, Icardija, Mertensa, Immobilea s 29 golova kojima je dodao još 12 asistencija. U Evropskoj ligi zabio je osam golova, a namjestio dva, dok je u talijanskom Kupu postigao dva gola i dodao za jedan.

Džeko je prije tri sedmice s dva gola (i jednom asistencijom) za pobjedu Rome kod Milana postavio vlastiti golgeterski rekord u jednoj sezoni, odnosno srušio onaj iz 2008/09. Tada je Wolfsburg do naslova prvaka vodio s 26 golova, što mu je do velike noći u Milanu bio lični rekord. Ali drugim golom Rossonerima došao je do novog jer to mu je bio 27. prvenstveni pogodak.

Ovim golom također je postavio novi rekord ukupnog broja pogodaka u jednoj sezoni. Drugi koji je zabio Donnarummi bio mu je 37. od početka sezone u svim takmičenjima i tako je za jedan gol nadmašio učinak iz spomenute sezone u Njemačkoj.

Džeko je drugim golom Milanu nadmašio još jednu golgetersku ikonu Rome i Serije A ove sezone. Podsjećamo, s dva gola Pescari u 14. kolu Serije A, došao je do čak 17 golova u 20 nastupa za Romu od početka sezone, čime je srušio 16 godina stari rekord velikog Gabriela Batistute koji je u jesen 2000., na početku kampanje u kojoj će Roma osvojiti treći i za sada posljednji scudetto, zabio 15 golova u prvih 20 utakmica. Džeko je Batistutu poslao u historiju s 12 golova u Seriji A i pet pogodaka u Evropskoj ligi.

Isto je u Milanu napravio i Francescu Tottiju. Obožavani kapitan najviše golova u Seriji A postigao je u sezoni 2006/07., kada je zabio 26. Džeko je prvim golom Milanu izjednačio Tottijev rekord, a drugim ga srušio.

RUŠENJE REKORDA

Džeko je tako postao i prvi Romin igrač koji je postigao 27 golova u Seriji A u sezoni još od Enriquea Guaite i davne 1934/35.

To je značilo da će Sarajlija, ako u tri preostala kola postigne dva gola, izjednačiti klupski rekord golova u jednoj sezoni u Serie A, koji je držao jedan Riječanin. Rodolfo Volk 1931. postigao je 29 prvenstvenih golova, što do sinoć nije nadmašio niko.

Bosanskom strijelcu još manje je bilo potrebno da izjednači ili sruši talijanski golgeterski rekord. Najviše golova u jednoj sezoni u svim takmičenjima za italijanske klubove postigla su četiri igrača. Po 38 golova zabili su Nordhal (Milan) u sezoni 1950/51, Angelillo (Inter) 1958/59, Cavani (Napoli) 2012/13 i Higuain (Napoli) 2015/16.

Prema novim rekordima krenuo je golom za pobjedu 5:3 kod Chieva, ali ni tamo nije zanemario suigrače i opet je jedan gol namjestio. Zatim je sinoć, golom Genoi, 29. prvenstvenim u sezoni, Džeko izjednačio Volkov i Romin golgeterski rekord star čak 86 godina, te srušio veliku italijansku četvorku strijelaca, jer sinoćnji gol ujedno mu je bio 39. ukupno u sezoni.

Kako vidimo, Džeko je ove sezone u nekoliko kategorija ušao u golgetersku historiju Rome i Serie A, srušio svoje i rekorde drugih velikana ili ih izjednačio.

-Da je naš Dijamant imao odlično sezonu pokazuje to i statistika specijalizovanog fudbalskog sajte WhoScored. Po njihovom izboru – Edin Džeko fudbaler je sezone u Italiji!

 
(MiruhBosne/Index)
Previous Vlada FBiH kreće u novi postupak traženja strateškog partnera za istraživanje nafte i plina
Next Ljubljana - raskrsnica puteva

You might also like

SPORT

‘Velež sto godina piše historiju bh. sporta i ponos je domovini’

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je svečanoj akademiji u Mostaru upriličenoj povodom obilježavanja 100 godina Fudbalskog kluba “Velež”. Tom prilikom čestitao je klubu i Rođenima. – Svim

SPORT

Ahmed Krnjić ubilježio pobjedu u svom bokserskom debiju

Bosanski kickboxing šampion Ahmed Krnjić, debitovao je u profesionalnom boksu – bobjedom. Krnjić je večeras u Kelnu, na priredbi Universum Boxing Night 10,  nakon predviđene četiri runde savladao njemačko-turskog boksera

SPORT

U Sarajevu počelo Evropsko Taekwon-Do prvenstvo za seniore i juniore

ITF Evropsko taekwondo prvenstvo, 40. po redu, održava se od 10. do 13. oktobra u Sarajevu.  Borbe najboljih taekwondoista Evrope će biti održane u dvorani “Mirza Delibašić” centra Skenderija, a