Izgubili kompas: U Zapadnohercegovačkom kantonu slave izmišljeni praznik – “Dan svehrvatske državnosti”

Izgubili kompas: U Zapadnohercegovačkom kantonu slave izmišljeni praznik – “Dan svehrvatske državnosti”

Republika Hrvatska 30. maja obilježava Dan Sabora, a do 2001. godine taj dan se obilježavao kao Dan državnosti koji je pak pomaknut na 25. juni.

Osim u Hrvatskoj, ovaj praznik se obilježava te je neradni i u jednom dijelu Bosne i Hercegovine – tačnije u Zapadnohercegovačkom kantonu, gdje se 30. maj obilježava kao “Dan svehrvatske državnosti”.

– Obaviještavamo vas da je, sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima ZHK (“Narodne novine ZHK”, broj: 9/04), 30. maj 2017. godine (utorak), Dan svehrvatske državnosti, neradni dan na prostoru ZHK, navode iz ministarstva pravosuđa i uprave ZHK.

Po već uhodanoj praksi, u utorak neće raditi državne institucije i preduzeća, kao ni osnovne i srednje škole na području ovog kantona, dok je za veliku većinu privatnika, ako ne i sve, normalan radni dan.

Treba li napominjati da se u ZHK državni praznici Bosne i Hercegovine ne slave, odnosno da se u te dane radi kao i drugim radnim danima.

 

(Faktor/MiruhBosne)

Previous Ljubljana - raskrsnica puteva
Next U jednom danu rasprodane sve ulaznice za utakmicu Bosna i Hercegovina – Grčka

You might also like

NAŠI DANI

Manjača kod Banjaluke: Od 30. septembra do 5. oktobra zajednička vježba pripadnika OS Bosne i Hercegovine i EUFOR-a

U vježbi Brzi odgovor 2016, koja će od danas do 5. oktobra biti održana na vojnom poligonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači kod Banjaluke, učestvovat će više od

NAŠI DANI

Sarajevo: Promovisana knjiga “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”

U sarajevskoj Vijećnici danas je održana promocija knjige “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, autora Ive Komšića. Promotori knjige su bili historičar i profesor Univerziteta u Sarajevu

NAŠI DANI

I JA SAM BRANIO BiH – serija portreta postavljena na bilboarde u 21 gradu širom Bosne i Hercegovine

Među nama žive heroji – oni koji su žrtvovali sebe za naš opstanak, za našu slobodu, ponos, čast, za Domovinu! Bosnu i Hercegovinu branile su i majke ispraćajući sinove, supruge