Pogledajte kako će izgledati novi terminal Aerodroma Sarajevo

Pogledajte kako će izgledati novi terminal Aerodroma Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo iz godine u godinu bilježi rekordan broj putnika i uskoro njegov kapacitet neće biti dostatan da odgovori na potrebe putnika. Iz toga razloga je planirano proširenje i povećanje svih kapaciteta Aerodroma kako prostornih, tako i tehnoloških.

Sanja Bagarić-Arnaut iz Odjela za odnose s javnošću Aerodroma Sarajevo, kaže da je objavljen tender za izvođenje radova na uklanjanju/rušenju objekata terminala A i poslovne zgrade. Prema nedavno usvojenom Planu poslovanja 2017.-2019. Međunarodnog aerodroma Sarajevo data je i saglasnost da se krene u proširenje terminala B.

”Radi se o projektu vrijednom 38 miliona KM. Za njega je osigurana  i urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva”, navodi ona za Akta.ba.

Dodaje da je terminal B Sarajevskog aerodroma trenutno dimenzioniran za procesuiranje milion putnika, te da bi  s obzirom na konstantnu tendenciju rasta prometa, spomenuta cifra uskoro mogla biti dostignuta pa su zato proširenje kapaciteta i infrastrukture Aerodroma neophodna.

”Ovim proširenjem terminal  B imat će kapacitet dva miliona putnika. Radovi bi trebali početi u posljednjem kvartalu ove godine. Aerodrom će uskoro biti u potpunosti reorganizovan i dobit će sve što je potrebno za funkcionalno i moderno poslovanje”, navodi Bagarić-Arnaut.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže.

”Rušit će se stari terminal A, a na njegovom mjestu proširit će se postojeći terminal B. Stari i novi dio bit će povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a bit će dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Osim ovoga bit će proširena i check-in zona sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti ćemo sedam. Bit će proširena  i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i  gastronomska zona”, navodi ona.

Napominje da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi  i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće  biti.

Glavni projekt rekonstrukcije i proširenja Terminala B izradila je projektantska kuća ”Grupa Arh”, na čelu s sarajevskim arhitektom Seadom Gološem.

 

Previous Bosanske džamije oduševile urednike magazina Vogue
Next Kraljeva Sutjeska: Donacija sarajevske općine Centar franjevačkom samostanu i džamiji sultana Fatiha (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Peulić i ostali: Dovoženje traktora s mrtvim ljudima

Na suđenju za zločine na području Kotor-Varoši svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se kako su, prije nego što je uhapšen 6. jula 1992., došli po njega da pomogne kada

NAŠI DANI

Konaković kaže da je vraćen ‘balans u agencijama’. Vijeće BHANSA-e u međuvremenu ostalo bez ijednog Bošnjaka!

Elmedin Konaković, lider stranke NiP i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, po običaju nastavlja preko Facebooka da se obračunava za svojim neistomišljenicima. Danas je pravdavao koaliciju s Dodikom, pritom

NAŠI DANI

Sjećanja preživjelih Srebreničana: “Rođeni brat ti kaže: Produži, da barem neko preživi”

Počeo je pješački pohod “Marš mira Nezuk-Potočari”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na