Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

U srebreničkom selu Karačići na mezarju Mahmutov Do danas je klanjana dženaza Nedžadu Bektiću podrinjskom heroju i nosiocu najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. 

Počasnom paljbom Bektić je ispraćen na posljedni počinak, a njegov mezar gleda na Drinu koju je ponosno i časno branio.

Prije dženaze održana je komemoracija u čast Nedžada Bektića. Velika sala Kulturnog centra Srebrenica je bila mala da primi sve one koji su došli na komemoraciju.

Nedžad Bektić je dao neizmjeran doprinos u odbrani Podrinja i Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu zemlju, ali i u procesu povratka Bošnjaka na svoja ognjišta. Bio poručnik u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Početkom agresije na BiH uključio se u odbranu naše zemlje. Tokom rata je bio major u Armiji Republike BiH. Bektić je tokom najtežih godina bio komandant jedne brigade u Osmačama u 28. diviziji Armije RBiH. Tokom rata, zahvaljujući svojim vojničkim zaslugama, bio je pomoćnik komandanta za bezbjednost 28. divizije.

Bektić je bio predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja u Podrinju.

Povratničke dane je provodio u penziji, baveći se pčelarstvom. Bio je ugledan i aktivan u Podrinju, a bio je i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida. Preminuo je u 46. godini života od posljedica srčanog udara. Iza njega su ostali supruga Bahra i sinovi Dževad i Eldar.

(faktor.ba)

Previous CIRKUS IZVINJENJA I PREVARA POMIRENJA
Next Žao mi je svih onih koji misle da je moguća i RS i BiH u isto vrijeme na istom prostoru

You might also like

NAŠI DANI

Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih

Ukupna naplata javnih prihoda u 2019. godini iznosi više od 5,3 milijarde KM, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za oko 118,1 milion KM ili 2,28 posto, kazao

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti: Iznad Mostara se zavihorila jedna od najvećih zastava Bosne i Hercegovine

   Na brdu Fortica iznad Mostara u sklopu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je otvoren rekreacijsko-avanturistički park s biciklističkim stazama gdje se zavihorila i jedna od

OTPOR BOSNE

Goražde: Sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije Republike Bosne