I to je moguće: Stari most, simbol Mostara i čitave države neće biti na službenom suveniru Mostara!

I to je moguće: Stari most, simbol Mostara i čitave države neće biti na službenom suveniru Mostara!

Službeni suvenir Mostara uskoro će postati dostupan javnosti, a u Turističkoj zajednici HNK-a smatraju da je upravo on nedostajao gradu na Neretvi

Mostar je nedavno dobio službeni suvenir, potvrdila je za Oslobođenje predsjednica Komisije za izbor Admira Čustović. Kazala je da će uskoro uslijediti procedura službenog predstavljanja, te pobjednika nagradnog takmičenja za njegovu izradu. Odranije je poznato da je na konkurs za izbor pristiglo oko 50 radova iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, kao i da je o suveniru odlučivala komisija koju su činili profesori sa likovnih akademija iz Mostara, odnosno osobe iz javnog života i tri uposlenika Gradske uprave.

Bešlićeva inicijativa

Inicijativa za izbor krenula je od mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, koji je ranije rekao da će izbor suvenira doprinijeti boljoj promociji grada. Izjavio je tada i da su se mladi ljudi trebali potruditi i nametnuti za izradu originalnih suvenira. Prilikom raspisivanja konkursa navedeno je da suvenir treba biti odraz tradicije i kulturno-historijske baštine, te izražavati autentične prirodne i turističke vrijednosti i atraktivnosti Mostara. Radovi koji su se mogli prijaviti na konkurs mogli su biti u formi tradicionalnog suvenira, urbanog suvenira, drugih ukrasnih ili uporabnih predmeta, te ostalih predmeta ili radova koji uključuju nove tehnologije – multimediju.

Stari most – tokom sezone kao u košnici

Na konkurs za izbor pristiglo je 47 radova, uglavnom iz Mostara, jedan dio čak i iz regiona, te jedan prijedlog iz Njemačke, od Mostarca koji danas živi u ovoj zemlji. Radovi su pristigli od 27 kandidata, a neki od njih poslali su po nekoliko prijedloga. Svi su se pridržavali uvjeta predviđenih konkursom – da suvenir treba biti odraz tradicije i kulturno-historijske baštine, izražavati autentične prirodne i turističke vrijednosti, odnosno atraktivnosti Mostara, te biti urađen od prirodnih materijala i ne biti težak, odnosno cijenom biti pristupačan.

Na najviše pristiglih suvenira dominirao je Stari most, ali ću ovom prilikom otkriti da se na suveniru grada ne nalazi čuveni most, već nešto drugo što je tradicionalno i autentično, kazala je Čustović, dodajući da će gradonačelnik Bešlić uskoro sa saradnicima odrediti datum kada će se suvenir predstaviti javnosti.

On će inače biti dostupan i na službenim stranicama Grada. Izbor suvenira, naravno, neće značiti i povlačenje iz prodaje ostalih suvenira s motivima Mostara i Hercegovine. U Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona ne kriju zadovoljstvo zbog skorog proglašenja službenog suvenira Mostara, koji će, prema riječima zamjenika direktora TZ-a Semira Temima, upotpuniti ionako bogatu ponudu suvenira u Mostaru.

– Smatram da je izabran izuzetno dobar suvenir, koji se u budućnosti treba nalaziti u svim suvenirnicama u staroj gradskoj jezgri i nuditi se kao naš, autohtoni. To je ono što je gradu dosad nedostajalo, rekao je Temim.

Brend Mostara

S obzirom na to da se radi o nagradnom konkursu, autorima će biti podijeljena tri iznosa od 3.000, 2.000 i 1.000 KM. Isplatom nagrade autoru, autorska prava preći će na Grad Mostar. Nedavno je mostarski portal Bljesak anketirao građane o ovoj temi, a 72 posto je onih koji su odgovorili da suvenir treba biti Stari most. Za sunce i vino odlučilo se 16 posto čitalaca, dok je 12 posto ispitanih smatralo da Mostaru ne treba suvenir.

U Mostar inače iz sezone u sezonu stiže sve više turista. Nažalost, grad koji se zahvaljujući Starom mostu našao na mapi UNESCO-ovih spomenika svjetske baštine turistima nudi skromnu ponudu suvenira. Kineske i turske suvenire, koji se najčešće nađu na policama radnji u Starom gradu, uskoro će zamijeniti službeni suvenir grada Mostara.

Ostaje nam još da vidimo šta je za suvenir Mostara odabrao ‘demokratski’ izabrani načelnik Bešlić. Sasvim je sigurno da u Mostaru ne postoji prepoznatljiviji simbol od Starog.

 

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Prevent obara rekorde: Svaki četrvrti automobil proizveden u Evropi ima Preventov dio koji je napravljen u Bosni i Hercegovini
Next Iako je igrao za beogradski Partizan i reprezentaciju SFRJ, Idriz Hošić završio u logoru početkom agresije

You might also like

HISTORIJA

Direktor Zavičajnog muzeja u Visokom: DATUM KRUNISANJA KRALJA TVRTKA BI TREBALO OBILJEŽAVATI NA NAJVIŠEM DRŽAVNOM NIVOU

Bosanskog bana Stjepana Tvrtka I Kotromanića krunisao je za kralja Bosne tadašnji poglavar Crkve bosanske, koji se u tom periodu nazivao – djed Crkve bosanske, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina

NAŠI DANI

Uskoro otvaranje nove zgrade N/FS Bosne i Hercegovine vrijedne 10 mil. maraka

  Novu modernu zgradu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Sarajevu 22. novembra u 15 sati svečano će otvoriti Elvedin Begić, predsjednik N/FS BiH, i Aleksander Čeferin, predsjednik

NAŠI DANI

Mostarci se prisjetili slavne bitke u kojoj je grad spojen s ostatkom slobodne teritorije

  Mostar 25 godina kasnije nije onakav o kakvom su maštali heroji u uniformama Armije RBiH, koji su ranog jutra 30. juna 1993. krenuli u slavnu akciju deblokade grada. Uspjeli