CENTAR JE CENTAR: Općina Centar Sarajevo najrazvijenija u Federaciji Bosne i Hercegovine

CENTAR JE CENTAR: Općina Centar Sarajevo najrazvijenija u Federaciji Bosne i Hercegovine

Prema rangu razvijenosti općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, a koje je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, najrazvijenija općina je Centar Sarajevo, a odmah iza nje dolazi općina Čitluk i mala općina Ravno, piše Večernji list BiH.

Što je sve obrađeno Cilj dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji BiH 2016.”, kako tvrde iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja FBiH po općinama te da se rangiraju lokalne zajednice prema nivou razvijenosti.

Na temelju indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti lokalnih zajednica pri čemu su korištene dvije granične vrijednosti. Izrazito su nerazvijene općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka Federacije BiH i nedovoljno su razvijene općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Federacije BiH.

U izrazito nerazvijene općine u FBiH: svrstane su Sapna (49,2), Donji Vakuf (48,2), Drvar (47,6), Glamoč (40,7), Vareš (40,1) Ključ (37,0), Domaljevac – Šamac (35,0), Pale (31,8), Foča (14,8), Bosansko Grahovo (5,4) Dobretići (-15,0).

Po razvijenosti kantona nakon Sarajevskog, Zapadanohercegovački i Hercegovačko-neretvanski su najrazvijeniji u FBiH. Kanton 10 (Livno) je po razvijenosti na posljednjem mjestu u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi se u podacima Zavoda.

A ovo je lista najrazvijenijih općina:

(MiruhBosne/vecernji.ba)

Previous Iako je igrao za beogradski Partizan i reprezentaciju SFRJ, Idriz Hošić završio u logoru početkom agresije
Next Posmrtni ostaci ubijenih stanovnika Lješeva još nisu pronađeni

You might also like

Ekonomija/Biznis

90 posto stranih investicija u Bosni i Hercegovini ide u Federaciju

U prošloj godini su direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila 536,3 miliona KM, kaže se u informaciji Federalnog ministarstva trgovine koju je u četvrtak prihvatila Vlada FBiH, prenosi BiznisInfo.

Ekonomija/Biznis

Povratak kući, voćnjaku i bilju

Voćar Piramida, proizvođač i prerađivač voća iz Visokog, proizvodi kvalitetne prirodne sokove i sušeno voće i bilje. Sweden/USAID FARMA II projekt im pomaže da izađu na tržišta Evropke unije i

Ekonomija/Biznis

Zabavni park u Lukavcu vrijediće 100 miliona EUR – fontana kao u Dubaiju

Jučer je u Opštini Lukavac u prisustvu općinskog načelnika Edina Delića upriličena prezentacija izgradnje modernog zabavnog parka na Malinjaku. Kako je prezentovao Mohamed Farrag, vlasnik kompanije Farrag Fun World, istakao je