Akšam i iftar u Lukomiru, na Prokoškom jezeru, Trebeviću, Zelengori (FOTO)

Akšam i iftar u Lukomiru, na Prokoškom jezeru, Trebeviću, Zelengori (FOTO)

Shares

Iftar u planinskom ambijentu posve  drugačijem od kućnog ili restoranskog  u gradu, akšamsko ozračje  prirodi u Lukomiru, na Trebeviću, Bukoviku,  Prokoškom jezeru,  Kraljevskom gradu Bobovac, na Zelengori ili na obali Drini kod Goražda, već  tri protekla ramazana organizira udruženje za podršku sportskom turizmu “Avantur” iz Sarajeva.

Tako je i ovog ramazana, a prvi “visokogorski”  iftar, bit će organiziran sutra u Lukomiru u ugostiteljskom objektu “Ljetna bašta” za 20 gostiju iz Sarajeva.

  • Facebook

-Kombi prijevozom iz Sarajeva postači će stići u Lukomir oko 19 sati  i  s turističkim vodičem obići će Lukomir  gdje će na  Vidikovcu uživati u izuzetnom pogledu “s visine” na kanjon Rakitnice. Nakon toga je iftar, a planirano je da se klanja akšam u džamiji u Lukomiru i onda se  vraćamo u Sarajevo – rekao je za Fenu  Muamer Drugovac, direktor “Avantura” i planinarski vodič koji je  vođa puta  u Lukomir.

Kaže da je, zbog interesovanja, namjera da se tokom Ramazana organizira još jedan odlazak u Lukomir na visokogorski iftar.

  • Facebook

Kao i prethodnih godina bit će organiziran iftar na Buni u Blagaju i na Prokoškom jezeru. Jedan od iftara bit će organiziran na području  srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovac, koji je  kao i Lukomir, proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U blizini Bobovca u selu Mijakovići iftar  se priprema isključivo od organskih proizvoda, među kojima je i hljeb od brašna mljevenog u drvenoj vodenici.

Za one koji žele da  i u ramazanu pješače bit će organiziran iftar iz vlastitog  ruksaka  na lokalitetu Bijele stijene na Trebeviću, s varijantom uspona  uz feratu, ili obilazno  uz neznatno pješačenje. I na Bukoviku  je previđen planinarski iftar s hranom iz vlastitog ruksaka, kaže Drugovac.

  • Facebook

Najavljuje  i organizirani odlazak i iftar na obali Drine u Goraždu.

Na kraju razgovora Drugovac kaže kako se ne radi o komercijalnom konceptu, već je namjera da se  tokom mjeseca posta ponudi drugačiji, netipični iftar, i boravak u prirodi, u spoju planinskog ambijenta, tradicije koja, između ostalog, znači i drugačije običaje, kulturu življenja sa svim specifičnostima koje nameće planina. A mjesta koja su odabrana za posjete tokom ramazana i organiziranje iftara  nude atraktivne sadržaje  sportskog, avanturističkog, eko i vjerskog turizma.

  • Facebook

Sutrašnji iftar u Lukomiru na  nadmorskoj visini  1.495 metara  i jedinom naseljenom mjestu u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine  je u ambijentu koji zbog svoje unikatnosti privlači planinare, ljubitelja prirode, turiste, posebno strane koji tokom ljeta dolaze u sve većem broju kako bi vidjeli posljednje autentično bosansko selo s kamenim kućama pokrivenim strmim krovovima od šindre, a koje  su svjedoci davno minulih vremena.

-I ovih dana, otkad smo se nakon zimskog izbivanja, vratili u selo, svakog dana dolaze turisti, posebno su brojni Nijemci, Holanđani, Česi, Poljaci, Slovenci, do početka ramazana dolazili su i Turci, Arapi…- kaže u izjavi za Fenu Mujo Masleša koji će sa suprugom Minom biti domaćin sutrašnjeg iftara.

  • Facebook

U Lukomirskoj džamiji se klanja teravija, a imam je Halil Čomor.

Obnavlja se i nekoliko kuća  što je dobar znak za perspektivu sela, kaže Masleša, i dodaje da mlađe generacije obnavljaju djedovske i roditeljske kuće.

  • Facebook

Prošlog mjeseca su se stanovnici Lukomira vratili u selo, nakon što su šestu zimu zaredom bili “raseljeni” i sa stadima ovaca i kravama od novembra do maja živjeli u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim naseljima u okolini Sarajeva. Zbog visokih nanosa snijega i blokade puta primorani su da se iseljavaju i da se dva puta godišnje sele iz svojih kuća i doseljavaju u Lukomir.

  • Facebook

Tokom ljeta u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava.

Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896 m nv).

  • Facebook

Shares
Previous Koje vrijednosti baštini Ljubo Bešlić i HDZ?
Next Zmajevi nastavljaju pripreme u Zenici: Zaslužili smo pobjedu u Atini, ali sada imamo priliku za popravni. Podrška navijača je naša prednost

You might also like

DUHOVNOST

Bajramska hutba reisa Kavazovića: Ko ne zna izgraditi most iznad provalije, neka ne ruši ono što je prije njega izgrađeno

Shares Facebook Muslimani širom svijeta danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama koji je nastupio nakon jednomjesečnog posta. Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je

NASLIJEĐE

U Ljubuškom obnovljena Krehića džamija: Nakon 79 godina ugostila klanjače

Shares Facebook Ljupki gradić, kako ga u svojim kolumnama nazva uvaženi dr Halid  Sadiković, obnovio je i oživio još jednu od svojih dzamija!   Sinoć 18.06.2017. godine nakon punih 79

BH RAZGLEDNICA

Povodom Dana grada Sarajeva – Šeher se ukrašava, na Bijeloj tabiji državna zastava na jarbolu visine 15 metara

Shares Facebook Nikad pokoreni Grad Sarajevo će 6. aprila proslaviti svoj rođendan, a time obilježiti 555 godina od osnivanja grada, 72 godine od oslobađanja grada od fašizma, te 25 godina