Akšam i iftar u Lukomiru, na Prokoškom jezeru, Trebeviću, Zelengori (FOTO)

Akšam i iftar u Lukomiru, na Prokoškom jezeru, Trebeviću, Zelengori (FOTO)

Iftar u planinskom ambijentu posve  drugačijem od kućnog ili restoranskog  u gradu, akšamsko ozračje  prirodi u Lukomiru, na Trebeviću, Bukoviku,  Prokoškom jezeru,  Kraljevskom gradu Bobovac, na Zelengori ili na obali Drini kod Goražda, već  tri protekla ramazana organizira udruženje za podršku sportskom turizmu “Avantur” iz Sarajeva.

Tako je i ovog ramazana, a prvi “visokogorski”  iftar, bit će organiziran sutra u Lukomiru u ugostiteljskom objektu “Ljetna bašta” za 20 gostiju iz Sarajeva.

-Kombi prijevozom iz Sarajeva postači će stići u Lukomir oko 19 sati  i  s turističkim vodičem obići će Lukomir  gdje će na  Vidikovcu uživati u izuzetnom pogledu “s visine” na kanjon Rakitnice. Nakon toga je iftar, a planirano je da se klanja akšam u džamiji u Lukomiru i onda se  vraćamo u Sarajevo – rekao je za Fenu  Muamer Drugovac, direktor “Avantura” i planinarski vodič koji je  vođa puta  u Lukomir.

Kaže da je, zbog interesovanja, namjera da se tokom Ramazana organizira još jedan odlazak u Lukomir na visokogorski iftar.

Kao i prethodnih godina bit će organiziran iftar na Buni u Blagaju i na Prokoškom jezeru. Jedan od iftara bit će organiziran na području  srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovac, koji je  kao i Lukomir, proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U blizini Bobovca u selu Mijakovići iftar  se priprema isključivo od organskih proizvoda, među kojima je i hljeb od brašna mljevenog u drvenoj vodenici.

Za one koji žele da  i u ramazanu pješače bit će organiziran iftar iz vlastitog  ruksaka  na lokalitetu Bijele stijene na Trebeviću, s varijantom uspona  uz feratu, ili obilazno  uz neznatno pješačenje. I na Bukoviku  je previđen planinarski iftar s hranom iz vlastitog ruksaka, kaže Drugovac.

Najavljuje  i organizirani odlazak i iftar na obali Drine u Goraždu.

Na kraju razgovora Drugovac kaže kako se ne radi o komercijalnom konceptu, već je namjera da se  tokom mjeseca posta ponudi drugačiji, netipični iftar, i boravak u prirodi, u spoju planinskog ambijenta, tradicije koja, između ostalog, znači i drugačije običaje, kulturu življenja sa svim specifičnostima koje nameće planina. A mjesta koja su odabrana za posjete tokom ramazana i organiziranje iftara  nude atraktivne sadržaje  sportskog, avanturističkog, eko i vjerskog turizma.

Sutrašnji iftar u Lukomiru na  nadmorskoj visini  1.495 metara  i jedinom naseljenom mjestu u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine  je u ambijentu koji zbog svoje unikatnosti privlači planinare, ljubitelja prirode, turiste, posebno strane koji tokom ljeta dolaze u sve većem broju kako bi vidjeli posljednje autentično bosansko selo s kamenim kućama pokrivenim strmim krovovima od šindre, a koje  su svjedoci davno minulih vremena.

-I ovih dana, otkad smo se nakon zimskog izbivanja, vratili u selo, svakog dana dolaze turisti, posebno su brojni Nijemci, Holanđani, Česi, Poljaci, Slovenci, do početka ramazana dolazili su i Turci, Arapi…- kaže u izjavi za Fenu Mujo Masleša koji će sa suprugom Minom biti domaćin sutrašnjeg iftara.

U Lukomirskoj džamiji se klanja teravija, a imam je Halil Čomor.

Obnavlja se i nekoliko kuća  što je dobar znak za perspektivu sela, kaže Masleša, i dodaje da mlađe generacije obnavljaju djedovske i roditeljske kuće.

Prošlog mjeseca su se stanovnici Lukomira vratili u selo, nakon što su šestu zimu zaredom bili “raseljeni” i sa stadima ovaca i kravama od novembra do maja živjeli u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim naseljima u okolini Sarajeva. Zbog visokih nanosa snijega i blokade puta primorani su da se iseljavaju i da se dva puta godišnje sele iz svojih kuća i doseljavaju u Lukomir.

Tokom ljeta u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava.

Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896 m nv).

Previous Koje vrijednosti baštini Ljubo Bešlić i HDZ?
Next Zmajevi nastavljaju pripreme u Zenici: Zaslužili smo pobjedu u Atini, ali sada imamo priliku za popravni. Podrška navijača je naša prednost

You might also like

TURIZAM

Broj turista u Bosni i Hercegovini premašio brojke ostvarene prije pandemije

U Bosni i i Hercegovini u periodu januar – februar 2022. turisti su ostvarili 151.063 posjete, što je više za 46,4 posto i 359.193 noćenja, što je više za 47

TURIZAM

Bazeni na tešanjskom izletištu Kiseljak u funkciji nakon višedecenijske pauze

Tešanjsko izletište Kiseljak je prije devedesetih godina 20. stoljeća bilo jedno od posjećenijih turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Međutim, ratna su dešavanja doprinijela tome da se njegova funkcija gurne

BH RAZGLEDNICA

Park prirode – Husremovac (FOTO)

Ukoliko krećete iz Sarajeva, nakon Krupca skrenete desno prema Bjelašnici i Igmanu…nakon 10-tak kilometara, kako kaže i putokaz, skrećete lijevo kod table na kojoj piše Trnovo, Dejčići, Pendičići. Vozite vijugavom