Mostar: Izložba ‘Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara’

Mostar: Izložba ‘Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara’

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio je u četvrtak u Mostaru izložbu fotografija “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara”, koja je održana u sklopu manifestacije “Putevima pobjede Armije RBiH 92-95”.

Izložba predstavlja sjećanje na jedan herojski i nevjerojatan otpor Mostaraca od 1992. do 1995. godine, kazao je Izetbegović, istaknuvši kako je vrlo važno sačuvati sjećanje i ne prepustiti se zaboravu.

Po njegovim riječima, narod koji zaboravi, riskira da mu se ponovo dogode ružne stvari.

„Važno je sačuvati istinu i braniti istinu, onako kako smo branili Bosnu i Hercegovinu jer je istina napadnuta sa svih strana“, ustvrdio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Ocijenio je kako se pokušava revidirati i predstaviti na pogrešan način, ono što se dogodilo u Bosni i Hercegovini.

„Ovo večeras je naš odgovor na napade na istinu“, naglasio je Izetbegović.

Foto: Starmo.ba

Predsjednik kantonalnog Udruženja Zlatnih ljiljana i predsjedavajući Koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz rata Suad Muharemović kazao je kako izložba govori o znanim i neznanim herojima Mostara koji su od 1992. do 1995. branili i obranili ne samo Mostar, već i područje Hercegovine.

„Samo jedinstvo naroda koji žive na ovim prostorima može da dovede do nečega čemu mi težimo, a to je da živimo u prosperitetnom gradu Mostaru i jedinstvenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini“, poručio je.

Direktor Centra za mir Safet Oručević istaknuo je kako je izložba povećana ljudima koji su vodili teške vojne i političke borbe u ratnom razdoblju.

Podcrtao je kako će vrijeme pokazati što je istina i što se događalo u prethodnom razdoblju te da on ne pripada onima koji vjeruju da postoje tri istine.

Izložbu je organizirala Koordinacija boračkih organizacija proisteklih iz obrambeno oslobodilačkog rata, u saradnji s arhivom Centra za mir.

Nakon izložbe prikazan je dokumentarni film “Odbrana Mostara 92-95” – piše Fena.

 

Previous Obilježene godišnjice pogibije heroja odbrane BiH Muhidina Dine Magode i Vinka Šamarlića
Next Mostar: Sa Starog mosta pušteno 150 balona

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 31. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković Žute

Umjetničkim programom – Kultura sjećanja „Majka Hava i hiljaduljetna Bosna“, danas je u Multimedijalnoj sali JU “Fonda Memorijala KS” obilježena 31. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković Žute. Na ovom

OTPOR BOSNE

Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu i ranjenicima tokom opsade Goražda

Ovih dana obilježena je godišnjica uspostavljanja Puta spasa preko Grepka O uspostavi koridora spasa prema prijevoju Grebak, te njegovom značaju u sudbonosnim danima odbrane od agresora govorili su ministar za boračka

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica pogibije heroja bosanske odbrane komandanta Safeta Zajke

Dvadeset šesta godišnjica pogibije legendarnog komandanta  2. Viteške motorizirane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke obilježena je polaganjem