Gradačac se prisjeća svojih heroja i herojske odbrane: Godišnjica formiranja 107. Vmtbr. ARBiH

Gradačac se prisjeća svojih heroja i herojske odbrane: Godišnjica formiranja 107. Vmtbr. ARBiH

Nizom sadržaja u Gradačcu je jučer i danas obilježena 25. godišnjica formiranja 107. mtbr, prve Viteške i jedne od najbrojnijih brigada ARBiH.

Zvanične  delegacije i građani odali su počast borcima i civilnim žrtvama stradalim tokom herojske odbrane Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući strateškim odlukama civilnih i vojnih vlasti, Gradačac je izbjegao sudbinu brojnih bosanskih gradova, ali su žrtve nenadoknadive. Svjedoči tome i 1000 imena na centralnom spomen obilježju šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Hrabrost i ljudskost bile su glavne karakteristike odbrane općine Gradačac, istaknuto je na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice formiranja 107.Vmtbr. O značaju ove vojne jedinice za Radio Gradačac govorio je Sadan Imamović, ratni komandant 107./213.Vmtbr.:

Upravo zbog toga, nisu promakle poruke upućene nadležnim institucijama za vraćanje dostojanstva boračkoj populaciji. Općinski načelnik Edis Dervišagić upriličio je prijem za ratne komandante i uputio čestitku u povodu obilježavanja godišnjice formiranja brigade koja je proglašena prvom Viteškom i odlikovana od Predsjedništva R BiH.

Jučer je položeno cvijeće i odata počast na centralnom mezarju u Mahmut Mahali, grobu ratnog komandanta Ivana Mijačevića i križu u Donjim Ledenicama.

U gradskom parku je postavljena izložba s fotografijama šehida i poginulih branilaca općine Gradačac, a organizatori pozivaju sugrađane i sve patriote da se pridruže obilježavanju ovog značajnog datuma za historiju Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Fotografija korisnika/ce Radio Gradačac.

Večeras će se održati svečana akademija na kojoj će se evocirati sjećanje na herojsku odbranu Gradačca, kako bi se iz naše časne prošlosti crpile pouke za gradnju uspješnije zajedničke budućnosti.

(radiogradacac.ba/MiruhBosne)

Previous Zenica se sprema za Zmajeve (FOTO)
Next Baždarević nakon remija u Zenici: Trebali smo biti agresivniji

You might also like

NAŠI DANI

Kanton Sarajevo: Vlada dala saglasnost za upošljavanje novih 230 policijskih službenika

  Vlada Kantona Sarajevo danas je na prijedlog Vedrana Mulabdića, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, donijela odluku i dala saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za prijem 230 policijskih službenika, od

NAŠI DANI

Francuskinja Claire Bernadat: U Bosnu došla da ostane

Claire Bernadat je djevojka koja se iz Pariza bez ikakvog plana, zaputila u Bosnu i Hercegovinu, te kaže, ne zna kada će i da li će se vratiti nazad. “Već

NAŠI DANI

Bosanska građevinska firma GMC radi širom svijeta za poznate klijente

  Kompanija Global Metal Construction d.o.o. iz Usore radi širom svijeta za poznate klijente kao što je Michelin, a ovih dana prima novih 60 radnika jer kreće sa novim projektima u