NSBiH: Na kraju utakmice naši fudbaleri  i pojedinji članovi stručnog štaba nasjeli su na provokacije

NSBiH: Na kraju utakmice naši fudbaleri i pojedinji članovi stručnog štaba nasjeli su na provokacije

Saopštenje N/FS Bosne i Hercegovine povodom dešavanja na utakmici Bosna i Hercegovina – Grčka

Nakon prospavane noći i sklapanja mozaika sa sinoćnje kvalifikacione utakmice „A“ reprezentacija Bosna i Hercegovina –  Grčka, želimo se obratiti javnosti u svjetlu svih dešavanja na stadionu „Bilino polje“.

Prije svega, izražavamo žaljenje i upućujemo izvinjenje Fudbalskoj asocijaciji Grčke zbog incidenta koji se desio po završetku meča, kada je fizički napadnut jedan grčki igrač. NS/FS BiH osuđuje svaki vid nasilnog ponašanja, bez obzira o kome se radi.  Postupak pomoćnog trenera Stephana Giillia bit će analiziran, nakon čega će nadležni organ donijeti odgovarajuću odluku u vezi s tim.

Međutim, treba naglasiti da je navedeni incident krajnji epilog svega što se dešavalo na terenu tokom utakmice. Dobro poznati stil igre reprezentacije Grčke, više grub nego agresivan, rezultirao je  povredama dva naša  igrača, koji su morali napustiti teren prije kraja. Senadu Luliću  je  slomljena jagodična kost  i noćas je operisan, a Toni Šunjić je dobio udarac u glavu, srećom bez težih posljedica. Nažalost, nakon grubog prekršaja u 15 minuti kada je Lulić dobio žestok udarac laktom u lice,  protivnički igrač nije dobio niti žuti karton. Isti slučaj je bio i kod povrede Šunjića.

I onda je sve eskaliralo  provokacijom Manolasa upućenoj našim navijačima, što je bio samo nastavak storije koja je započela u Atini od novembra prošle godine, kada smo doživjeli niz neugodnosti na tribinama i na terenu. Ostalo se dalo vidjeti na snimku.  Nažalost, na kraju utakmice naši fudbaleri  i pojedinji članovi stručnog štaba nasjeli su na provokacije i odreagovali implusivno i nepromišljeno.

Na kraju želimo izraziti iskrenu zahvalnost  vjernim navijačima koji su  cijelo vrijeme bodrili ekipu,  te našim sponzorima („Ziraat Bank“ i „Milkos“) koji su osigurali besplatne sendviče i vodu, te našim fudbalerima koji su uložili i posljednji atom snage na terenu. Iz ove utakmice moramo izvući pouku, te se vratiti na put koji nas vodi na Svjetsko prvenstvo u Rusiju još kompaktniji i snažniji. Put će biti  trnovit, ali dok ima šanse, nećemo odustati.

Dešavanja sa utakmice u Zenici privukla pažnju i u drugim zemljama

„Bosanski trener grčkom nogometašu izbio zub“, naslov je teksta u listu „Bild“ koji je objavio i nekoliko fotografija koškanja nakon nogometne utakmice između Bosne i Hercegovine i Grčke, prenosi DW.

„Kako luda noć u Bosni. Tuča na terenu i tribinama. Igrači, navijači, policija, trener – šake su letjele na sve strane“, piše „Bild“ i podsjeća da je „raspoloženje i prije utakmice bilo zatrovano. Prilikom intoniranja grčke himne su bosanski navijači toliko glasno zviždali da se himna skoro nije mogla ni čuti. To je izazvalo ljutnju na grčkoj strani. Prljavi vrhunac sportski gledano slabe partije je uslijedio nakon što je sudija označio kraj utakmice. Prvo su se pokoškali Edin Džeko i Kostas Manolas. Verbalno , a nakon toga je bilo hvatanja za vrat. Kuriozna stvar je što su obojica timske kolege u AS Roma”, piše „Bild”.

Fußball Bosnien vs. Griechenland World Cup 2018 Qualifiers

Tučom na Bilinom polju se bavi i televizijski kanal Sport1 koji u tekstu objavljenom na svojoj internet stranici piše da su na susretu između Bosne i Hercegovine i Grčke „kuhale emocije“. „Edin Džeko je bio izazivač divlje tuče. Navijači su također poludjeli“, piše Sport1. „Atmosfera je prokuhala na terenu nakon sudijskog zvižduka. Bosanska zvijezda Edin Džeko je nasrnuo na protivničkog igrača Kostasa Manolasa. Gužva na terenu je prouzrokovala tuču u koju se umiješalo nekoliko igrača i trener. Bosanski co-trener Stephan Gilli je udario grčkog igrača Giannisa Giannotasa koji je od siline udarca ostao bez zuba. FIFA će po svemu sudeći pokrenuti istragu protiv obje reprezentacije“, piše Sport1.

Previous Ahmed Ustić, povratnik u Srebrenicu: U Srebrenici imam više vremena za porodicu i kreativni rad
Next Prof. Imamović: Bosna je srednjovjekovni univerzitetski centar

You might also like

SPORT

Bosanac kojeg svi cijene u Minhenu: Salihamidžić od 2020. ima novu funkciju u Bayernu!

Hasan Salihamidžić unapređen je iz sportskog direktora u Upravni odbor njemačkog prvaka Bayerna. Bivši bosanskohercegovački reprezentativac i nekadašnji igrač minhenskog kluba će zvanično u novi posao krenuti od ljeta 2020.

SPORT

Lejla Tanović ostvarila uspjeh karijere

Lejla Tanović je osvojila 2.mjesto u generalnom plasmanu na međunarodnoj etapnoj UCI utrci u Grčkoj. Što donosi nevjerovatnih 70 UCI bodova za najbolju vozačicu Bosne i Hercegovine. Lejla trenutno ima

SPORT

FOTO Radost košarkašica nakon uspjeha; Selektor: Ponosan sam na tim i ovo smo uradili za našu državu!

Košarkašice Bosne i Hercegovine današnjom pobjedom nad Hrvatskom (80:69) ostvarile su plasman među osam najboljih na Evropskom prvenstvu – već historijski rezultat za ovu selekciju. Selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne