Bivši bosanski režiser optužuje slavnu glumicu: ‘Dobila zadatak da ocrni srpski narod’

Bivši bosanski režiser optužuje slavnu glumicu: ‘Dobila zadatak da ocrni srpski narod’

U Beogradu se održava dvodnevni skup “Beogradski kontrapunkt” čiji je idejni pokretač ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, piše agencija Patria. 

Pored Vukosavljevića u ulozi domaćina je i režiser Emir Kusturica, a među govornicima su se okupila dobro poznata imena iz ratnih devedesetih godina poput austrijskog pisca Petera Handkea, Milovana Danojlića, Zahara Prilepina, a stigao je i francuski pisac Frederik Begbede.

Bila je to “idealna prilika” da se govornici još jednom prisjete Slobodana Miloševića, čiju politiku su branili u najtežim ratnim godinama, te da opet za sve okrive mrski zapad koji, po njima, nanosi veliku nepravdu Srbiji i srpskom narodu, kao “velikoj žrtvi globalizacije”.

– Kome pripada historija i pravo da priča historiju o ratu? Srbi nemaju pravo da pričaju svoju istoriju, svoju priču u Holivudu. Jugoslovenski ratovi, rat Srba, Hrvata, Bosanaca, historija rata, sve su to kupili Amerikanci. Imate Angelinu Jolie i druge…to me je zgadilo – istakao je Peter Handke.

Ovaj austrijski pisac u svijetu je poznat prije svega po podršci režimu Slobodana Miloševića tokom rata, kasnije bio njegov svjedok odbrane na suđenju u Hagu, a čitao je i oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani.

Emir Kusturica je optužio Angelinu Jolie da je “dobila ideološki zadatak da filmom “U zemlji krvi i meda” ocrni srpski narod, te je izrazio zadovoljstvo što je u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine pogođena kineska ambasada, što znači da će im Kinezi za to kad tad vratiti.

– Mala zemlja, mali jezik, mala kultura, mnogo smo vidjeli i mnogo smo stradali. Ta iskustva nas čine posebnim, zrelim i otvorenim da gledamo u više pravaca, a ne samo prema sebi i prema jačem, uviđajniji smo prema slabima, otvoreniji prema onima koji stradaju više od nas. To je uloga kulture u našoj zemlji – istakao je srbijanski pisac Milovan Danojlić.

Handke je zamjerio Danojliću što je Srbiju nazvao malom zemljom, pa mu je morao replicirati.

– Milovane, prestani da Srbiju nazivaš malom zemljom. Nema malih zemalja. Svaka zemlja je velika. Prestanite da govorite o Srbiji kao maloj zemlji. Vi ste velika zemlja, možda dosadna, ali velika zemlja – poručio mu je Austrijanac, koji je član SANU-a, a od 2012. je i član Akademije nauka Republike Srpske.

Francuski pisac Frederik Begbede svoje obraćanje je počeo izjavom da je tužan što je Novak Đoković izgubio u Parizu i da se boji da će, ako se ne složi sa ostalim učesnicima, dobiti tortu u lice kao nedavno francuski filozof Bernar Anri Levi.

Skupu je prisustvovao i ruski pisac Zahar Prilepin, inače veteran rata u Čečeniji.

Previous Sarajlija Ljubomir Stanišić: Jedan od najboljih kuhara na svijetu
Next Ima li Izetbegović strateškog partnera?

You might also like

NAŠI DANI

Obilježen Dan općine Jajce – 623. godišnjica

  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Jajce i 623. godišnjica njegovog  prvog spomena u pisanim dokumentima. Prvi put je spomenuto u dokumentima Dubrovačke republike 1396. godine. Od

NAŠI DANI

Ramallah – Izraelski doseljenici ušli na palestinsku zemlju, postavljaju kolonijalno naselje

Izraelski doseljenici u srijedu navečer provalili su na palestinsku zemlju u blizini sela Al-Lubban al-Gharbi, zapadno od Ramallaha, kako bi postavili novo kolonijalno naselje, prema lokalnim izvorima.  Palestinska novinska agencija

NAŠI DANI

Australsko-bosanski glumac Strik posjetio žrtve zemljotresa u kontejnerskim naseljima u Turskoj

Poznati australsko-bosanski glumac Reshad Strik posjetio je kontejnerska naselja u kojima su smještene žrtve zemljotresa koji su pogodili južne provincije u Turkiye 6. februara, javlja Anadolija. Strik je došao u