Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

U sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“, više stotina mještana Ljutočke doline, te predstavnici gradske i kantonalne vlasti, okupili su se jučer ispred spomen-obilježja “Jama Bezdana”. Tužna godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline i ove godine bila je prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i činjenice da za stravične zločine do sada niko od nije odgovarao.

Kako su istakli predstavnici Organizacionog odbora manifestacije, preživjeli mještani Ljutočke doline neće dozvoliti da se istina o stradanju Bošnjaka zaboravi, a zločinci ostanu bez zaslužene kazne. Stoga će, ističu, nastaviti sa borbom za istinu i pravdu koju zaslužuju porodice nevino ubijenih Bošnjaka.

Prisjećanju na tragediju mještana Ljutočke doline prisustvovao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je nakon obilaska jame Bezdana, zajedno sa mještanima Orašca, Ćukova, Klise i Kulen Vakufa položio cvijeće na šehidska spomen obilježja u Orašcu i Kulen Vakufu, mjestu pogibije Muhe Zajkića i na centralnom šehidskom mezarju Duliba. U sklopu obilježavanja godišnjice stradanja, obavljena je i dženaza i ukop Ibrahima Derviševiću na šehidskom mezarju Dulibe.

Foto: RTVUSK

Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 85 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 01.09.1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 03.10.1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

 

Izvor: RTV Bihać

Previous Ima li Izetbegović strateškog partnera?
Next ATT iz Gornjeg Vakufa: Sarađuju s Volkswagenom; Nijemci ih proglasili najpoželjnijim dobavljačem u regionu

You might also like

NAŠI DANI

Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa ‘srpski’ za RS

  Nosilac liste Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Sejfudin Tokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će u okviru njihove buduće aktivnosti u

NAŠI DANI

Proruski skup u Beogradu: Vučić je pokazao svoj izdajnički karakter; podrška ruskom narodu “u opstanku na vjekovnim ognjištima”

Građani koji su se odazvali pozivu takozvane “Narodne patrole” održali su večeras u Beogradu protest u znak podrške Rusiji, kao odgovor na to što je Srbija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih

NAŠI DANI

Bosanski industrijski rast nije iznenađenje

Direktor firme Veritas Automotive AG Malik Ramić rekao je za Bloomberg Adria Market da je u posljednje tri godine primjetno interesovanje kompanija iz Zapadne Evrope za proizvode iz Bosne i Hercegovine,