Mostar: Obilježena 25. godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

Mostar: Obilježena 25. godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

Na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru u utorak je obilježena 24. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina.

Mostarka Sanela Kuko s mjesta na kojemu je prije 25 godina mučen, a potom ubijen njen otac, danas je poslala poruku ljubavi, kazavši da je ljubav najveća vrijednost života, a život najveća kategorija na prolaznom svijetu.

Na današnji dan prije 25 godina dogodio se prvi veliki ratni zločin na području Hercegovine, na lokalitetima Uborka i Sutine gdje su pripadnici srpskih paravojnih snaga mučki ubili ukupno 114 nedužnih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Uz zahvalnost medijima koji su od početka do danas uz porodice žrtava, Kuko je uputila poruku sudovima i tužilaštvima koji ni nakon četvrt vijeka za Uborak i Sutinu nisu podigli optužnice.

– Danas sam iz inata htjela šutjeti, onako kako oni šute već 25 godina, ali ipak ću dostojanstveno odgovoriti vam cijeneći vašu profesiju i sve što ste radili za članove porodica žrtava Uborka i Sutine. Pitam se zbog čega nas naša država ne voli. Tuga je uvijek samo naša i nijednu tugu nije izliječila mržnja, ali jeste generirala nove tuge. Pozivam one koji imaju moć odlučivati o našoj tuzi da učine konačno nešto kako bismo prodisali, odnosno kako bi pravda došla po svoje, poručila je Kuko.

Predsjednik Udruženja žrtava Uborka i Sutine Adnin Hasić pozvao je sudove i tužilaštva da ovaj zločin stave visoko na listu svojih prioriteta, zatraživši da se proces konačno ubrza, te da se na koncu osumnjičeni izvedu pred lice pravde.

– Hvala vam što se danas okupili u velikom broju ovdje na mjestu zločina. Hvala i medijima koji već 25 godina prenose istinu o zločinu koji ne smijemo zaboraviti i koji se ne smije ponoviti, rekao je.

Član Udruženja Ezudin Ćorić podsjetio je da su nedužne žrtve svirepo ubijene nakon što su nekoliko dana masakrirane i mučene.

– Volio bih kad bi mi neko objasnio zašto se sve to desilo i kome je to trebalo, a volio bih i da znam u čijem interesu sudovi i tužilaštva šute već 25 godina. Njima nek je na obraz svih 25 godina koliko šute, oglušavajući se na apele i vapaje porodica stradalih. Smatramo da je davno bilo vrijeme da se kazne zločinci koji su kreirali prvi veliki ratni zločin u Hercegovini. Danas nam je teže kad znamo da oni koji su ubijali naše očeve, majke, rođake i košije, slobodno hodaju ovom zemljom, rekao je Ćorić.

 

Izvor: Oslobođenje/Agencije

Previous Vujošević: Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov
Next Šuman: Imamo veliku motivaciju da prvi put izborimo nastup na EP-u

You might also like

NAŠI DANI

“Haaretz” objavio fotografije palestinske djece ubijene u izraelskim napadima na Gazu

Jedan od vodećih izraelskih dnevnih listova “Haaretz” objavio je u današnjem broju fotografije palestinske djece ubijene u posljednjim izraelskim napadima na Pojas Gaze, prenosi AA. “U Gazi je ubijeno 67

NAŠI DANI

Završeni radovi na stabilizaciji Mosta na rijeci Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi. Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje

NAŠI DANI

Dolaskom današnjih 500.000 doza vakcina veći bosanski entitet ima više kupljenih nego doniranih doza

Zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, vršitelj dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake