Proizvodnja organske hrane – šansa za Bosnu i Hercegovinu

Proizvodnja organske hrane – šansa za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim, ali neiskorištenim potencijalima za proizvodnju organske hrane u kojoj bi se, prema tvrdnjama stručnjaka, moglo dobiti i 8.000 novih radnih mjesta.

Hidajeta Ibrak je organsku hranu počela proizvoditi za sopstvene potrebe. Prijatelji i komšije uskoro su uvidjeli da je Hidajetino voće i povrće mnogo ukusnije i kvalitetnije od raznih „plastičnih“ proizvoda koji se posljednjih godina u velikim količinama mogu naći na pijacama u BiH.

„Kćerka mi je bila bolesna i doktorica nam je preporučila da koristimo isključivo organsku hranu. Prvo sam počela praviti sokove, a onda i ostalo. Brzo se pročulo da je naše voće i povrće kvalitetno. Uskoro su uslijedile i prve narudžbe i za godinu dana počeli smo prodavati naše proizvode. Prednosti su brojne. Zdravo se hranimo i zarađujem za sebe i svoju porodicu. Rad je naporan, ali se isplati više od čekanja neke mizerne mjesečne plate. Dok sam zdrava, radit ću”, kaže Hidajeta Ibrak.

Ibrak se deset godina uspješno bavi poljoprivredom u sarajevskom naselju Briješće. Na ekološki zdravom zemljištu uzgaja voće i povrće bez upotrebe vještačkih sredstava. Priznaje da je borba s konkurencijom teška, jer besparica ljude tjera da kupuju manje kvalitetne i jeftinije voće i povrće. Ipak, proda sve što proizvede. „Mi se borimo kvalitetom, a ne spuštanjem cijena i čvrsto stojimo iza svojih proizvoda. Kod nas nema nikakve hemije, sve je prirodno. Takva proizvodnja je puno zahtjevnija, ali kupci na kraju prepoznaju i cijene kvalitet”, kaže Hidajeta.

Potencijali Bosne i Hercegovine u proizvodnji organske hrane

Bosna i Hercegovina ima velike potencijale u proizvodnji organske hrane, ali je još uvijek malo onih koji žele iskoristiti te pogodnosti. Potvrđuje to za Deutsche Welle i Sejad Herceg, predsjednik Saveza organskih proizvođača Federacije BiH i finansijski menadžer organskih proizvođača Jugoistočne Evrope, registrovanih u njemačkom Berlinu. Sejad Herceg je svoje organsko „carstvo“ podigao na oko 1,7 hekatara plantaža u općini Novi Travnik.

Bosnien und Herzegowina Herstellung Bio-Lebensmittel

„Do rata sam radio u vojnom pogonu, ali sam poslije odlučio da se ‘zakopam’ u naše prirodno bogatstvo kojeg u BiH ima u izobilju. Raščistio sam parcele koje danas daju proizvode sa kojima osvajamo zlatne medalje za kvalitet. Certificirali smo proizvode i radimo po standardima koji reguliraju proizvodnju organske hrane. Proizvodimo sve povrtlarske kulture, imamo zasade maline, te proizvodne pogone za preradu ljekovitog bilja. Većinom smo fokusirani na preradu, proizvodnju i sakupljanje ljekovitog bilja“, kaže Herceg.

Haotično stanje na tržištu

Misija Saveza organskih proizvođača u Federaciji vezana je za ekonomiju ruralnih područja u BiH. „Želimo pomoći ljudima da svoju proizvodnju dovedu do ekonomski isplativog nivoa. Kompjuteri i mašine ne mogu proizvesti krompir, ne mogu proizvoditi hranu. To može samo čovjek, poljoprivrednik. Zato smo odlučili da i kroz saradnju s medijima ukažemo na značaj organske hrane, hrane koja nema nuspojava ali ima puno vitamina i energenata. To je hrana koja će nas poštediti brojnih ljekarskih intervencija i koja je u konačnici i ekonomski isplativija“, ističe Herceg.

Bosnien und Herzegowina Herstellung Bio-Lebensmittel

Paradajz iz Hidajetinog staklenika

Konkurencija je velika, što ne bi bio toliki problem da Bosna i Hercegovina ima strateški pristup poljoprivredi. Naš sagovornik podsjeća da ova zemlja uprkos izuzetno složenoj strukturi nema ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou. Kako proizvodnja organske hrane u BiH zakonski dugo nije bila regulirana, na tržištu je vladalo „haotično“ stanje. Organskim se nazivalo i voće i povrće proizvedeno uz upotrebu vještačkih đubriva, dok se pod krinkom „zdrave hrane“ u Bosni i Hercegovini prodavala škart roba, odnosno roba slabije kvalitete koja nije mogla proći na tržištima razvijenih evropskih zemalja.

Mogućnosti i perspektive

„Na nivou Federacije je donesen prvi zakon o organskoj poljoprivredi i sada radimo na izradi podzakonskih akata koji bi trebali regulirati sva pitanja iz ove oblasti. Poljoprivrednici trebaju poticajne mjere. Proizvodnja organske hrane treba konkretniju podršku, jer ona može biti motor kompletne bh. ekonomije.

Potražnja za organskim proizvodima u stalnom je porastu u Evropi i izvjesno je da će ona potrajati narednih dvadeset ili trideset godina. Za nas je to velika šansa, s obzirom na naše resurse i prirodna bogatstva. To je i šansa za otvaranje novih radnih mjesta, a ujedno i najbolji način da ljude zadržimo na ruralnim područjima“, kaže Herceg. On ističe da je Vladi Federacije BiH predložen strateški plan proizvodnje organske hrane prema kojem bi na oko 47.000 hektara bilo moguće otvoriti 7.000 do 8.000 novih radnih mjesta.

 

Previous ASA PREVENT IMA NOVI POSAO: Ugovorena isporuka 1.000 autopresvlaka dnevno za Ford Focus
Next Svrzina Kuća (FOTO)

You might also like

BIZNIS

Fabrika obuće “Kavat” iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

  Porodična fabrika obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječije obuće u Evropi. Fabrika „Kavat“ Novi Travnik dnevno

MADE IN BOSNIA-387

Gazzda osvaja skandinavsko tržište: Veliki interes za unikatni bosanskohercegovački namještaj

Kompanija Yield već četiri godine, od kada je počela sa radom u Bosni i Hercegovini, radi na razvoju brenda Gazzda koji se odnosi na unikatni, atraktivni namještaj sa industrijskim i racionalnim proizvodnim pristupom.

BIZNIS

Željeznice FBiH bilježe rast broja putnika za trećinu

  U željezničkom putničkom prijevozuu periodu I-III 2018. godine prevezeno je ukupno 82.678 putnika i ostvareno 4.897.924 putničkih kilometara, što je u odnosu na isti period 2017. godine više za