Proizvodnja organske hrane – šansa za Bosnu i Hercegovinu

Proizvodnja organske hrane – šansa za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim, ali neiskorištenim potencijalima za proizvodnju organske hrane u kojoj bi se, prema tvrdnjama stručnjaka, moglo dobiti i 8.000 novih radnih mjesta.

Hidajeta Ibrak je organsku hranu počela proizvoditi za sopstvene potrebe. Prijatelji i komšije uskoro su uvidjeli da je Hidajetino voće i povrće mnogo ukusnije i kvalitetnije od raznih „plastičnih“ proizvoda koji se posljednjih godina u velikim količinama mogu naći na pijacama u BiH.

„Kćerka mi je bila bolesna i doktorica nam je preporučila da koristimo isključivo organsku hranu. Prvo sam počela praviti sokove, a onda i ostalo. Brzo se pročulo da je naše voće i povrće kvalitetno. Uskoro su uslijedile i prve narudžbe i za godinu dana počeli smo prodavati naše proizvode. Prednosti su brojne. Zdravo se hranimo i zarađujem za sebe i svoju porodicu. Rad je naporan, ali se isplati više od čekanja neke mizerne mjesečne plate. Dok sam zdrava, radit ću”, kaže Hidajeta Ibrak.

Ibrak se deset godina uspješno bavi poljoprivredom u sarajevskom naselju Briješće. Na ekološki zdravom zemljištu uzgaja voće i povrće bez upotrebe vještačkih sredstava. Priznaje da je borba s konkurencijom teška, jer besparica ljude tjera da kupuju manje kvalitetne i jeftinije voće i povrće. Ipak, proda sve što proizvede. „Mi se borimo kvalitetom, a ne spuštanjem cijena i čvrsto stojimo iza svojih proizvoda. Kod nas nema nikakve hemije, sve je prirodno. Takva proizvodnja je puno zahtjevnija, ali kupci na kraju prepoznaju i cijene kvalitet”, kaže Hidajeta.

Potencijali Bosne i Hercegovine u proizvodnji organske hrane

Bosna i Hercegovina ima velike potencijale u proizvodnji organske hrane, ali je još uvijek malo onih koji žele iskoristiti te pogodnosti. Potvrđuje to za Deutsche Welle i Sejad Herceg, predsjednik Saveza organskih proizvođača Federacije BiH i finansijski menadžer organskih proizvođača Jugoistočne Evrope, registrovanih u njemačkom Berlinu. Sejad Herceg je svoje organsko „carstvo“ podigao na oko 1,7 hekatara plantaža u općini Novi Travnik.

Bosnien und Herzegowina Herstellung Bio-Lebensmittel

„Do rata sam radio u vojnom pogonu, ali sam poslije odlučio da se ‘zakopam’ u naše prirodno bogatstvo kojeg u BiH ima u izobilju. Raščistio sam parcele koje danas daju proizvode sa kojima osvajamo zlatne medalje za kvalitet. Certificirali smo proizvode i radimo po standardima koji reguliraju proizvodnju organske hrane. Proizvodimo sve povrtlarske kulture, imamo zasade maline, te proizvodne pogone za preradu ljekovitog bilja. Većinom smo fokusirani na preradu, proizvodnju i sakupljanje ljekovitog bilja“, kaže Herceg.

Haotično stanje na tržištu

Misija Saveza organskih proizvođača u Federaciji vezana je za ekonomiju ruralnih područja u BiH. „Želimo pomoći ljudima da svoju proizvodnju dovedu do ekonomski isplativog nivoa. Kompjuteri i mašine ne mogu proizvesti krompir, ne mogu proizvoditi hranu. To može samo čovjek, poljoprivrednik. Zato smo odlučili da i kroz saradnju s medijima ukažemo na značaj organske hrane, hrane koja nema nuspojava ali ima puno vitamina i energenata. To je hrana koja će nas poštediti brojnih ljekarskih intervencija i koja je u konačnici i ekonomski isplativija“, ističe Herceg.

Bosnien und Herzegowina Herstellung Bio-Lebensmittel

Paradajz iz Hidajetinog staklenika

Konkurencija je velika, što ne bi bio toliki problem da Bosna i Hercegovina ima strateški pristup poljoprivredi. Naš sagovornik podsjeća da ova zemlja uprkos izuzetno složenoj strukturi nema ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou. Kako proizvodnja organske hrane u BiH zakonski dugo nije bila regulirana, na tržištu je vladalo „haotično“ stanje. Organskim se nazivalo i voće i povrće proizvedeno uz upotrebu vještačkih đubriva, dok se pod krinkom „zdrave hrane“ u Bosni i Hercegovini prodavala škart roba, odnosno roba slabije kvalitete koja nije mogla proći na tržištima razvijenih evropskih zemalja.

Mogućnosti i perspektive

„Na nivou Federacije je donesen prvi zakon o organskoj poljoprivredi i sada radimo na izradi podzakonskih akata koji bi trebali regulirati sva pitanja iz ove oblasti. Poljoprivrednici trebaju poticajne mjere. Proizvodnja organske hrane treba konkretniju podršku, jer ona može biti motor kompletne bh. ekonomije.

Potražnja za organskim proizvodima u stalnom je porastu u Evropi i izvjesno je da će ona potrajati narednih dvadeset ili trideset godina. Za nas je to velika šansa, s obzirom na naše resurse i prirodna bogatstva. To je i šansa za otvaranje novih radnih mjesta, a ujedno i najbolji način da ljude zadržimo na ruralnim područjima“, kaže Herceg. On ističe da je Vladi Federacije BiH predložen strateški plan proizvodnje organske hrane prema kojem bi na oko 47.000 hektara bilo moguće otvoriti 7.000 do 8.000 novih radnih mjesta.

 

Previous ASA PREVENT IMA NOVI POSAO: Ugovorena isporuka 1.000 autopresvlaka dnevno za Ford Focus
Next Svrzina Kuća (FOTO)

You might also like

BIZNIS

Mirza Teletović investira deset miliona KM u dvije MHE

Poznati bosanskohercegovački košarkaš i igrač NBA lige Mirza Teletović u Jablanici investira deset miliona KM u izgradnju dvije MHE. Navedenu informaciju potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Salem Dedić, načelnik

BIZNIS

387: Mladi iz Bosne i Hercegovine razvili aplikaciju za bolju ekonomiju uz zabavu i nagradne igre

Mlada grupa građana iz Zavidovića, Zenice i Banovića, okupljena u Udruženju “Kupuj387”, pokrenula je aplikaciju koja ima za cilj stimulisanje na kupovinu domaćih proizvoda, uz zabavu i nagrade, piše Tuzlanski.ba.

MADE IN BOSNIA-387

U Bosni i Hercegovini od septembra počinje proizvodnja izolacije od ovčije vune

Bosanskohercegovačka firma Wool Line Sarajevo od septembra će započeti proizvodnju izolacije od ovčije vune u novom proizvodnom pogonu u Hadžićima – rekao je u razgovoru za Fenu direktor firme Wool