Prošle su 22 godine od pogibije heroja sa Žuči

Prošle su 22 godine od pogibije heroja sa Žuči

Povodom obilježavanja 22. godišnjice pogibije rahmetli komandanata Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete te njhovih saboraca ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na njihove mezare, te im učenjem Fatihe odao počast za sve što su učinili na brdu Žuč da odbrane grad Sarajevo.

– Brdo Žuč bila je strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu. Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i nekoliko policajaca iz PU Novo Sarajevo – istakao je ministar Fišo te dodao kako su Enver i Zahir imali svega 26 i 28 godina kada su ubijeni.

– Oni su srcem branili BiH, naše sugrađane, djecu, majke i sestre i tako spriječili genocid koji nam se pripremao – rekao je ministar Fišo nakon polaganja.

Tokom rata za odbranu Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine nije bilo mnogo primjera da se jedinica i njen komadant poistovjećuju na takav način, da jedno na drugo ne bacaju sjenu, već samo svjetlo kojim i jedno i drugo ljepše sjaje u nezaboravu nas preživjelih. Takav je slučaj sa herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata, komadantom Šehovićem i njegovom Prvom viteškom motorizovanom brigadom.

Početkom rata, 1992. godine je napustio bivšu JNA i stupio u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Kroz niz dužnosti koje su mu povjeravane vidi se čvrsta nit kontinuiteta stvaranja i stasanja Armije, na dijelovima općina Vogošća i Novo Sarajevo, od prvih manjih jedinica i odreda do jedne od najjačih i najslavnih brigada. Ovu nit zajedno sa svojim saborcima je ispleo Enver Šehović, i to je veliko djelo njegovog života koje ga upisuje među velikane historije BiH.

Energičan komandant i plemeniti ratnik, kakav je bio, predvodio je svoje borce u velikim bitkama za odbranu BiH, slobodne i mirne zemlje za sve dobre ljude bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, rečeno je danas na obilježavanju godišnjice smrti ovih heroja.

Obilježavanju godišnjice smrti prisustvovale su brojne delegacije, među kojima su Drugi rendžerski puk Oružanih snaga BiH, Udruženje „1. slavna -111. Viteška brigada“, delegacija Općine Novo Sarajevo, Udruženje „101. brigada Sarajevo“, Savez „Zlatnih ljiljana“ KS.

https://vimeo.com/42514460

(mb/faktor.ba)

Previous Intervju: Amel Tuka, treći najbrži bijelac u historiji
Next Srbija podiže spomenik žrtvama palim za veliku Srbiju

You might also like

OTPOR BOSNE

Prošlo je 25. godina od pogibije sarajevskog heroja Smaila Šikala

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku, delegacija Ministarstva za boračka pitanja,  predvođena ministrom Muharemom Fišom, obilježila je danas 25. godišnjicu bitke za oslobađanje kote Vis

OTPOR BOSNE

Memorijalni centar na Žuči: Gradit će se spomenik, muzej, kino sala i trg

Najbolji idejni projekat Memorijalnog centra Žuč je djelo profesora Emira i Hamdije Salihovića. Oni su autori urbanističko-arhitektonsko-pejzažnog projekta a njihovo rješenje budućeg memorijalnog centra je odabrano kao najbolje, nakon provedene

OTPOR BOSNE

Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

U srebreničkom selu Karačići na mezarju Mahmutov Do danas je klanjana dženaza Nedžadu Bektiću podrinjskom heroju i nosiocu najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.  Počasnom paljbom Bektić je ispraćen na posljedni