U Ljubuškom obnovljena Krehića džamija: Nakon 79 godina ugostila klanjače

U Ljubuškom obnovljena Krehića džamija: Nakon 79 godina ugostila klanjače

Ljupki gradić, kako ga u svojim kolumnama nazva uvaženi dr Halid  Sadiković, obnovio je i oživio još jednu od svojih dzamija!

 
Sinoć 18.06.2017. godine nakon punih 79 godina klanjan je namaz  u Krehića džamiji u Ljubuškom.
U lijepom prirodnom okruženju, tu ispod samog brda, ukazala se Krehića džamija svjedočeći bogatu historiju ljupkog grada!
Džamija je sagrađena 1864., a njen vakif bio je hadži Sejjid Mehmed Emin ef. Krehić, koji je u svoje vrijeme u Ljubuškom uživao glas priznatog alima.
Krehić je umro 1863. godine, prije nego što je dovršio gradnju svoje džamije, ali je njegov nijet zavrsila njegova supruga Duda, rođena Fazlinović.


Džamija je poznatija kao Ženska džamija. Nije imala munaru ni minber.
Lijepa dzamija svjedoči postojanje muslimana vijekovima na ovom području, svjedoči njihovo vjekovno kulturnohistorijsko naslijeđe u ljupkom gradu!

Svjedoči ona i kao da nam kazuje o dobrim i lošim vremenima.
O vremenu davnih tridesetih godina prošlog stoljeća kada je zatvorena i izbacena iz upotrebe.
Prije toga njeni zidovi su svjedočili i upijali riječi sehadeta i iskrenih dova vjernika
te iskrene dove su uvijek kao strijele koje pogađaju svoj cilj.
U ljupkom gradiću je vijekovima bilo i alima i iskrenih vjerničkih duša čijom iskrenom dovom se danas nakon 79 godina u obnovljenoj maloj džamiji na Prilazu klanjala prva  teravija.

 


Prvi namaz nakon 79. godina bio je akšam namaz i predvodio ga je mostarski muftija Salem ef. Dedović.
I kao sto to lijepo reče nas dragi ef. Šemso Germić mi smo oni koji smo dio ispunjenja vjerničkih iskrenih dova upućenih Njemu Jedinom i Milostivom Gospodaru svih svjetova! Upućivanih vijekovima u toj džamiji iz iskrenih vjerničkih srca.

 
Ushićenim i radosnim vjernicima se obratio muftija  mostarski Sajem ef. Dedović prigodnim i nadahnutim vazom, puneći oći dzematlija suzama radosti i ponosa, a teraviju namaz je predvodio i dovu proučio direktor Karađozbegove Medrese  hafiz Aid ef.Tulek.
Zajednički iftar je održan u Fejzinoj bašči, koja kao i sve naše dzamije, obnovljena i u punom sjaju svjedoči nasem bitisanju na ovim prostorima.


Večer je bila blaga sa lagahnim povjetarcem koji je nosio dove sa vjerničkih usana u tihu ljetnu noć.

Bilo je mnogo emocija, neskrivene radosti i ponosa.
Bio je to skup radosnih i čestitih mumina okupljenih oko zajedničkog im dobra i čvrstih u uvjerenju da ostanu i opstanu na svojoj zemlji i u svojoj vjeri!
Ponosni na svoju prošlost, sa čvrstim uporištem u sadašnjem trenutku i sa vjerom u budućnost, s Božijom milošću i blagoslovom!

 

Izvor: ljubusaci.com

Previous Antalija, turski turistički raj: Riječ "Saraj-Bosna" snižava cijenu čak i do 50 posto
Next Njemica Rosina Kaiser - redovno posjećuje Visoko i već godinama dovodi turiste u Bosansku dolinu piramida

You might also like

BAŠTINA

Drevni bosanski grad – u Srebrenici pronađeni tragovi zlata

Na području opštine Srebrenica pronađeni su tragovi zlata, tvrde iz kompanije “Drina Resurs”. Geolozi podsjećaju da se radi o dijelu zemlje koji je još od Rimskog perioda (tačnije ilirskog te

BAŠTINA

Kapetanova kula spomenik kulture u gradu na Uni

Kapetanova kula u Bihaću, u Bosni i Hercegovini, spada u red najznačajnijih historijskih objekata iz osmanskog doba. U jedinoj sačuvanoj kuli danas na ostacima nekadašnjih zidina kraljevskog grada sjedili su

HISTORIJA

Ban Jelačić prilikom ustoličenja: Sablja ‘Oslonio sam se na Allaha’ i konj bosanskog bega

Manje su poznate činjenice da je ban Jelačić tokom svoje instalacije za bana hrvatskog, dalmatinskog i slavonskog u Zagrebu 1848. godine nosio sablju s arapskim natpisom “Oslonio sam se na