Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo

Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo

U današnjem saopćenju za javnost federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je još jednom izrazio žaljenje što su borci još jednu noć proveli pred zgradom Vlade FBiH i pozvao njihove predstavnike na dijalog i institucionalno rješavanje problema.

Dalje se navodi da ministar Bukvarević svakodnevno ima komunikaciju sa svim boračkim kategorijama, a sve s ciljem sistemskog rješavanja nagomilanih problema boračkih kategorija koji nisu lako rješivi.

Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo pa je svaki potez vrlo zahtijevan i iziskuje dugotrajno razgovaranje i dogovaranje, kako bi bile izbjegnute mjere i potezi kojima bi bila povrijeđena neka od boračkih kategorija.
Demobilisani borci su najrazdijeljenija boračka kategorija, odnosno najviše udruženja boraca predstavlja upravo demobilisane borce, tako da nam je intencija da kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja smanjimo broj udruženja, dovedemo do ukrupnjavanja i ujedinjavanja boračkih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilisane borce. Time bi bila ostvarena reprezentativnost što bi za konačan rezultat imalo formiranje jedinstvene boračke organizacije, koja će pod svojim okriljem imati sve boračke kategorije, navodi se u saopćenju.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je prisustvovao Skupštini Saveza demobilisanih boraca FBiH, koji ima preko 70.000 demobilisanih boraca.

U svom obraćanju ministar Bukvarević je rekao da Vlada FBiH godišnje izdvaja 570 miliona KM, te dalje probijanje ovog iznosa nije moguće.

– Mi sad imamo zahtjeva u visini od 350 miliona KM, ne samo od demobilisanih boraca, već i od paraplegičara, RVI, porodica šehida i poginulih boraca. Mi smo svima kazali, pa i vama ovdje evo govorim da sve pozivamo na dijalog, da prije svega riješimo tri pitanja za koja su moguća rješenja. To su formiranje i objava registra , kako bi se saznalo ko je šta dobio od ove države, zatim uspostava reprezentativnosti boračkih organizacija i rješavanje finansijskih zahtjeva svih boračkih kategorija.

Naglasio je da je u parlamentarnoj proceduri Zakon o udruženjima od posebnog društvenog značaja za FBiH, kojim će se urediti stanje u ovoj oblasti.

– Apsolutno podržavam i pomoći ću da borci, ukoliko to istinski žele, dođu do jedne boračke organizacije. Mi radimo na projektu formiranja novog Transfera za rješavanje socijalno-statusnih pitanja boraca. Vlada FBiH je dala saglasnost na Sporazum, koji bi omogućio da svake godine ostvarimo uštede od 6-7 miliona KM, rekao je Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Previous Za Marš mira do danas prijavljeno 2.500 osoba iz cijelog svijeta: Očekuje se učešće više od 5.000
Next Iftar u Bužimu: Tradicionalne sofre, bosanski ćilimi i prirodni ambijent (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

‘Nova Vlada Kosova nikada neće staviti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istoj rečenici’

Aljbin Kurti lider pobjedničke stranke Samopredjeljenje na Kosovu potvrdio je za intervju “Jedan” BHT1 da bi u novembru mogao preuzeti funkciju premijera Kosova, a nakon toga početi i rješavati pitanja

NAŠI DANI

Milanović ponovo o Bosni: Hvali aktuelnu vlast, optužuje Amerikance za pokušaj opstrukcije

Dok premijer RH Andrej Plenković tokom posjede Bosni pokazuje nepoštovanje države izbjegavajući sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, predsjednih R Hrvatske Zoran Milanović, po običaju, nastavlja takmičenje s Plenkovićem kada

NAŠI DANI

Konkurencijsko nadmetanje u Travniku: Redovi za gorivo zbog najnižih cijena u državi

Za vrijeme pandemije koronavirusa svjedočili smo redovima za brašno, tjesteninu i toaletni papir, a kupci su to tumačili strahom od nestašice, izvještava FTV. Od jučer u Travniku svjedočimo redovima za gorivo