Na današnji dan: Nije bio ofsajd!

Na današnji dan: Nije bio ofsajd!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prije tačno tri godine ispala je sa Mundijala u Brazilu, a ko zna šta bi bilo da Džeki nije sviran ofsajd

Na današnji dan prije tri godine nije bio ofsajd. Zapravo, bio je, a nije. Bosna i Hercegovina je porazom od Nigerije minimalnim rezultatom od 1:0 eliminisana sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, a naš tim je postigao sasvim regularan gol koji nam je sudija Peter O'Leary sa Novog Zelanda poništio radi ofsajda.

Peter O'Leary je dobio žestoke kritike objektivne bosanskohercegovačke javnosti i publike, koja ga je bez problema pronašla na društvenim mrežama, zaprijetivši mu da u našu zemlju ne dolazi više nikad ni poslovno, a ni turistički.

S druge strane, bilo je i onih koji su na greške ”ukazali” pogrešnom Peteru O'Learyju pa se tako jedan Irac sa tim imenom i prezimenom nekoliko dana poslije utakmice obratio svijetu statusom na svom facebook profilu, u kojem je objasnio da razumije gnjev navijača Bosne i Hercegovine i da ga čak podržava, ali da on nije sporni O'Leary, već da je on samo njegov imenjak.

O'Leary se suđenjem već neko vrijeme ne bavi, a priznao je da je dosuđeni ofsajd za Edina Džeku u 21. minuti utakmice između Bosne i Hercegovine i Nigerije kod rezultata 0:0 bio greška.
Ipak, nije to bila njegova greška, jer je on samo saslušao svog pomoćnika. Dioptrijske naočale je na utakmicu zaboravio ponijeti pomoćni sudija Mark Rule, čovjek za kojeg ni google ne želi znati.

Džeko je bio ”metar” van ofsajda, ali Rule je pokazao da mu ta udaljenost Džeke od posljednjeg nigerijskog štopera nije predstavljala problem, jer on ništa nije vidio. Uništio je tako jednim potezom nesretni Rule svoju međunarodnu karijeru, a uništio je i naše snove o prolasku u drugi krug takmičenja, koje ćemo ponovo sanjati nekad, a možda nikad.

On se sada može baviti agrikulturom i šišanjem novozelandskih merino ovaca, a kako ide našoj reprezentaciji nakon Svjetskog prvenstva, možda bismo i mi mogli početi sa istim.

-Neposredno nakon SP-a počela se upotrebljavati i video tehnologija. Danas vidimo da se nerijetko preinači prvobitna sudijska odluka. Zmajevima želimo više sreće na narednom Mundijalu u Rusiji.. ako izbore plasman.

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Knjiga "One Book For Peace" poslala poruku mira iz Bosne i Hercegovine
Next Putovanje talgo vozom: 'Bolji voz nego u Švicarskoj' (Video)

You might also like

SPORT

Barbarez: Kolektivno jaka reprezentacija

Par dana nakon kvalifikacionog meča za SP između Grčke i Bosne i Hercegovine, koji je završen neriješno (1-1), ne prestaju komentari na utakmicu i sve ono što je bilo vezano

SPORT

Američka klizačica sa ZOI ‘84. trenerica na EYOF-u: Nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu

   Amerikanka Tiffany Chin, takmičarka u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskih igrama u Sarajevu 1984. godine, nakon 35 godina se vratila u glavni grad Bosne i Hercegovine, kao trenerica na

SPORT

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine obavila prvi trening

  Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se jučer okupila na Ilidži, danas je obavila prvi trening u kampu FK Sarajevo u Butmiru, javlja Anadolu Agency (AA). Selektor Robert Prosinečki