Na današnji dan: Nije bio ofsajd!

Na današnji dan: Nije bio ofsajd!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prije tačno tri godine ispala je sa Mundijala u Brazilu, a ko zna šta bi bilo da Džeki nije sviran ofsajd

Na današnji dan prije tri godine nije bio ofsajd. Zapravo, bio je, a nije. Bosna i Hercegovina je porazom od Nigerije minimalnim rezultatom od 1:0 eliminisana sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, a naš tim je postigao sasvim regularan gol koji nam je sudija Peter O’Leary sa Novog Zelanda poništio radi ofsajda.

Peter O’Leary je dobio žestoke kritike objektivne bosanskohercegovačke javnosti i publike, koja ga je bez problema pronašla na društvenim mrežama, zaprijetivši mu da u našu zemlju ne dolazi više nikad ni poslovno, a ni turistički.

S druge strane, bilo je i onih koji su na greške ”ukazali” pogrešnom Peteru O’Learyju pa se tako jedan Irac sa tim imenom i prezimenom nekoliko dana poslije utakmice obratio svijetu statusom na svom facebook profilu, u kojem je objasnio da razumije gnjev navijača Bosne i Hercegovine i da ga čak podržava, ali da on nije sporni O’Leary, već da je on samo njegov imenjak.

O’Leary se suđenjem već neko vrijeme ne bavi, a priznao je da je dosuđeni ofsajd za Edina Džeku u 21. minuti utakmice između Bosne i Hercegovine i Nigerije kod rezultata 0:0 bio greška.
Ipak, nije to bila njegova greška, jer je on samo saslušao svog pomoćnika. Dioptrijske naočale je na utakmicu zaboravio ponijeti pomoćni sudija Mark Rule, čovjek za kojeg ni google ne želi znati.

Džeko je bio ”metar” van ofsajda, ali Rule je pokazao da mu ta udaljenost Džeke od posljednjeg nigerijskog štopera nije predstavljala problem, jer on ništa nije vidio. Uništio je tako jednim potezom nesretni Rule svoju međunarodnu karijeru, a uništio je i naše snove o prolasku u drugi krug takmičenja, koje ćemo ponovo sanjati nekad, a možda nikad.

On se sada može baviti agrikulturom i šišanjem novozelandskih merino ovaca, a kako ide našoj reprezentaciji nakon Svjetskog prvenstva, možda bismo i mi mogli početi sa istim.

-Neposredno nakon SP-a počela se upotrebljavati i video tehnologija. Danas vidimo da se nerijetko preinači prvobitna sudijska odluka. Zmajevima želimo više sreće na narednom Mundijalu u Rusiji.. ako izbore plasman.

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Knjiga "One Book For Peace" poslala poruku mira iz Bosne i Hercegovine
Next Putovanje talgo vozom: 'Bolji voz nego u Švicarskoj' (Video)

You might also like

SPORT

Fudbal: Bosna i Hercegovina igra prijateljski meč protiv Albanije

Nakon kvalifikacione utakmice za SP protiv Gibraltara, u Zenici, 25. marta, „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine će odigrati prijateljski meč protiv Albanije, u Elbasanu kod Tirane, 28. marta. To je

SPORT

Fudbal: Utakmice domaće lige dvostruko posjećenije nego u okolnim zemljama

Skloni smo podcjenjivanju. Skloni smo omalovažavanju, ismijavanju svega onoga što dolazi ili recimo ima veze sa Bosnom i Hercegovinom, piše SportSport. Tako je i sa fudbalom, onim klupskim. Naša Premijer

SPORT

Rutinska pobjeda Bosne i Hercegovine nad Gibraltarom za drugo mjesto u grupi

Fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine pobijedila je Gibraltar u gostima sa visokih 4:0 u okviru kvalifikacija za Mundijal u Rusiji naredne godine. Džeko (35′, 85′), Kodro (65′) i Lulić (83′)