Trinaestogodišnji Sarajlija prvak Evrope u bilijaru

Trinaestogodišnji Sarajlija prvak Evrope u bilijaru: Trenirao s

Trinaestogodišnji Sanjin Pehlivanović iz Sarajeva prošle sedmice na Evropskom prvenstvu u bilijaru u Austriji postao je prvak Starog kontinenta za igrače do 17 godine u igri koja se u svijetu smatra kombinacijom perfekcije i logičnosti sa primjesama šahovske kombinatorike

Učenik sarajevske osnovne škole “Skender Kulenović” u razgovoru za Anadoliju ističe kako je sasvim slučajno odlučio oprobati se u bilijaru.

Finalni meč na nedavnom EP-u sa albanskim igračem Klentiem Kacijem, kako kaže, nije bilo nimalo lagan ali mu je uz velike napore obezbijedio zlatnu medalju.

“Ovo je moje drugo zlato. Prošle godine sam zlatnu medalju osvojio i u Sloveniji u disciplini 9 ball”, kazao je Sanjin dodajući kako se prije takmičenja pripremao za EP trenirajući svaki dan po šest sati tokom dva mjeseca.

Bilijar je počeo trenirati, ističe, slučajno sa ocem i njegovim prijateljima, što je izrodilo ljubav prema igri koju trenira već pet godina. Zbog zapaženih rezultata i talentovanog umijeća, pred Sanjinom je Svjetsko seniorsko prvenstvo u Kataru a u novembru ga očekuju bilijar stolovi u Kini na svjetskom juniorskom prvenstvu.

“Nakon toga slijedi mi još mnogo turnira”, zaključuje Sanjin koji dodaje kako uspijeva uskladiti treninge, te školske obaveze a uz to još i trenirati fudbal.

Naglašava kako mu je čast predstavljati boje Bosne i Hercegovine na prestižnim svjetskim takmičenjima. Na posljednjem održanom u Austriji, Sanjin je nastupio sa “Cvijetom Srebrenice” zakačenim na kragni a koji simbolizira stradanje Srebreničana u genocidu 1995. godine.

“Cvijet sam nosio iz poštovanja prema Srebrenici i zbog poruke da se više nikada i nikome ne ponovi”, kazao Sanjin, koji je krajem prošle godine prvi put upisan u povijesti bilijara Evrope postavši najmlađi evropski šampion ikada.

Inače, Sanjin je član Bilijar kluba “Predator” u kojem tvrde kako se upravo u Sanjinu krije najperspektivniji igrač bilijara u Bosni i Hercegovini svih vremena.

(AA)

Previous Zapis iz Mitrovice: Bošnjačka mahala je mjesto susreta Albanaca i Srba
Next Evropsko prvenstvo: Juniori savladali Rusiju i došli na prag četvrtfinala

You might also like

SPORT

Red Bull 400: Ovog ljeta i bosansko izdanja najteže utrke na svijetu

Na olimpijski Igman 26. juna dolazi utrka Red Bull 400 ili – kako je često nazivaju – najtežih 400 metara koje ćete ikada pretrčati. Bosna i Hercegovina je uvrštena u kalendar

SPORT

‘Drago mi je da smo ostvarili ovu pobjedu za Bosnu i Hercegovinu i pokazali koliko volimo svoju državu’

Poslije pobjede Davis Cup reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv selekcije Tunisa u Svjetskoj grupi I, najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur u izjavi za N1 kaže da su bh. reprezentativci pokazali

SPORT

Utakmice Bosne i Hercegovine i Grčke uvijek su privlačile veliku pažnju: S Bilinog polja večeras izvještava 70 medijskih kuća

Kvalifikaciona utakmica za nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke privukla je veliku medijsku pažnju. Tako će sa stadiona Bilino polje u Zenici