Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje

Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Hagu otkrio je da je Bosna i Hercegovina osim tužbe protiv Srbije za genocid zapravo mogla tužiti još četiri zemlje koje su pomogle vojnim snagama JNA da izvrše genocid u Bosni i Hercegovini.

“Postoje konkretni dokazi koji ukazuju da je Bosna i Hercegovina mogla tužiti Veliku Britaniju. Ja te podatke još uvijek posjedujem i ta tužba se još uvijek može pokrenuti. Bosna i Hercegovina pod vodstvom Alije Izetbegovića čak je bila spremna to učiniti, ali Britanci su onda zaprijetili da će građani Bosne i Hercegovine skapati od gladi. Ja još uvijek imam pravo da u bilo kojem trenutku u ime Bosne i Hercegovine tužim Veliku Britaniju. Postoji zvanični dokument u Hagu koji to potvrđuje. U više navrata sam govorio predsjedavajućem u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da Bosna i Hercegovina može tužiti i Rusiju i Francusku. Kada je riječ o podacima, nisam imao vremena da prikupljam detaljne podatke za Rusiju i Francusku, ali jesam za Veliku Britaniju”, rekao je Boyle za Fokus.ba.

Osim tužbi protiv Velike Britanije, Francuske i Rusije, Boyle navodi da je Bosna i Hercegovina trebala insistirati i na tužbi protiv Crne Gore.

“Svi su zaboravili na Crnu Goru koja je zajedno sa Srbijom bila predmetom tužbe u početku. Sada je ta zemlja članica NATO-a”, naveo je Boyle te dodao da je politički cilj velikih sila u svijetu oduvijek bio da se Srbija oslobodi odgovornosti za genocid u Bosni i Hercegovini.

“Šešelj je u Hagu trebao dobiti doživotnu kaznu. Karadžić također. Ali politika se umiješala u rad Tribunala. To je bilo itekako prljavo”, rekao je Boyle.

On je istakao da će se u Velikoj Britaniji naredne godine održati samit posvećen zapadnom Balkanu te upozorio da bi na toj konferenciji moglo doći do prekrajanja granica Bosne i Hercegovine.

“Suočavamo se sa potencijalno velikom krizom. Potrebna nam je strategija za ovaj samit, jer bojim se da predstavnici Bosne i Hercegovine koji odu na konferenciju mogu pristati na ponuđene uslove tamo. Mora se poslati jasna poruka da ti predstavnici nemaju odobrenje građana Bosne i Hercegovine da potpišu smrtnu presudu za Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko Velika Britanija pokuša tako nešto na tom samitu naredne godine, onda mi možemo tužiti Veliku Britaniju na osnovu dokaza još iz ranijeg perioda”, istakao je Boyle.

Boyle je upozorio da je krajnji cilj snaga koje rade protiv interesa Bosne i Hercegovine osamostaljenje entiteta RS i njeno pripajanje Srbiji.

“To je razlog zašto predsjednik RS-a Milorad Dodik odlazi u Rusiju. On traži podršku za ovaj plan”, kazao je Boyle.

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nije imenovala i zadužila dovoljno ljudi da se bave Balkanom, smatra Boyle te dodaje da će rješavanje situacije u Bosni i Hercegovini Trump zapravo delegirati ministru vanjskih poslova Velike Britanije Borisu Johnsonu.

“Njih dvojica su dobri prijatelji i Trump će mu prepustiti da rješava tu situaciju. Slično je učinio Bill Clinton devedesetih godina prošlog stoljeća povjerivši Owenu i Stoltenbergu da se bave Bosnom i Hercegovinom. Clinton nikada zapravo nije bio naš prijatelj. To sam govorio i predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Clinton je zajedno sa Holbrookeom kasnije u Dejtonu bio odgovoran za stvaranje genocidne tvorevine RS”, naveo je Boyle.

Na kraju razgovora za portal Fokus.ba Bojyle je uputio poruku građanima Bosne i Hercegovine:

“Nastavite se boriti. Majke u Argentini generacijskom borbom došle su do pravde. Trebala je da dođe cijela nova generacija da bi one dobile pravdu. Te žene su danas bake. Dakle, pravda uvijek stigne. Nemojte odustajati”.

Previous Ribogojilišta na Buni: Mehkousna pastrmka kao brend bosanskohercegovačkog ribarstva (Video)
Next Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

‘Na Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici širit ćemo istinu’

Potpredsjednik bh.entiteta RS-a Ramiz Salkić izjavio je danas Feni da predsjednik RS-a Milorad Dodik provodi zadnju fazu negiranja genocida u Srebrenici, ali da će Bošnjaci širiti istinu. Dodik je predvodnik

RIJEČ

Dragi mediji, da li je Radovan Karadžić kršćanski terorista?

Američki profesor u Švedskoj u ovom tekstu ukazuje na licemjeran odnos Evrope, ali i cijelog svijeta posebno medija prema zločinima Srba u Bosni i Hercegovni i potpunog izostanka termina “kršćanski

RIJEČ

I vlast i opozicija pozivaju Tegeltiju da se probudi ili odstupi

Nisam kriv. Vijeće ministara nije krivo. Ovako se, u najkraćem, danas cijeli dan za nenabavku vakcina pravdao predsjedavajući Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Njegov argument da farmaceutske kompanije