Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma

Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma

Polaganjem cvijeća na bistu Emerika Bluma ispred poslovne zgrade Energoinvest u Sarajevu uposlenici ovog preduzeća obilježili su 33 godine od smrti utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.

– Blum je svojim idejama i nastojanjima na unapređenju razvoja cijele zemlje stvorio Energoinvest, kompaniju za respekt. Shodno tom nasljeđu danas smo, iako u manjem obimu, kompanija, koja može dobiti značajne projekte u svijetu – kazala je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Kvalitetom svojih proizvoda i usluga Energoinvest je ostvario jaku tržišnu poziciju na većini tržišta u svijetu o čemu govorei izgrađeni objekti kapitalne vrijednosti.

– Sve što je bila ideja Bluma je zaista razvoj i Energoinvest se uzdigao jer je uvijek išao korak naprijed. Naš sadašnji iskorak napravljen je pri izgradnji pametnih zgrada što želimo u ovoj godini primijeniti u zgradi Energoinvesta. To smo nazvali “Blum Lab” kao inicijativu da pokrenemo nešto novo – istakla je Hadžialjević.

Emerik Blum diplomirao je elektrotheniku na Univerzitetu u Pragu. Poslije drugog svjetskog rata bio je načelnik u Ministarstvu idustrije i rudarstva u BiH, generalni inžinjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade FNRJ, pomoćnik ministara Elektroprivrede, predsjednik Komiteta za elektroprivredu…..ipak njegova blistava karijera počinje 1951. godine riješenjem vlade kada se osniva preduzeće Elektroprojekt od kojeg za nekoliko godina nastaje preduzeće Energoinvest.

– Izuzetno je cijenio rad uposlenika sa kojima je sjajne ideje uvijek provjeravao i nikada nije donosio odluke na prečac. Imao sam sreću da s Blumom provodim vrijeme dok je bio predsjednik sportskog društva Bosna – kazao je Duško Marković, koji je bio jedan od onih koji su značajno doprinijeli u osvajanju prve titule evropskog šampiona u košarci, ostvarene u finalnoj utakmici 5. aprila 1979. godine u Grenoblu.

Također, i nakon polaganja cvijeća uposlenici su se na prijemu u Energoinvestu prisjetili biografskih crtica Bluma, koji je bio odlikovan ”Legijom viteza časti“ Francuske 1974. godine.

Emerik Blum, rođen je 1911. godine i već u svojim dvadesetim godinama zajedno sa Oskarom Danom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem pokrenuo Collegium Artistucum. Godine 1941. je odveden u logor Jasenovac gdje je kao zatvorenik, tada već diplomirani inžinjer, održavao električnu centralu. Organizira uspješan bijeg iz tog logora 1944. godine.

Umro je 1984. godine nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Na dan godišnjice smrti Bluma sutra će također biti upriličeno polaganje cvijeća na gradskom groblju Bare.

Previous Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje
Next U Goraždu bi uskoro trebala početi izgradnja sahat-kule

You might also like

NAŠI DANI

U Živinicama obilježena godišnjica odbrane naftnog terminala

Na danšnji dan, prije trideset dvije godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti Živinice, odlukom Vlade Republike Bosne i Hercegovine spriječili su odvoz oko 15 miliona litara nafte i naftnih derivata iz

NAŠI DANI

Općina Novi Grad Sarajevo: 330.000 KM za podršku nezaposlenim porodiljama

  Za podršku nezaposlenim porodiljama koje primaju znatno manju porodiljsku naknadu u odnosu na zaposlene, Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 330.000 KM, tako da će svaka

NAŠI DANI

ICC proglasio se nadležnim za istragu zločina počinjenih na palestinskom teritoriju

Den Hag Međunarodni kazneni sud (ICC) presudio je da je nadležan za istraživanje izraelskih ratnih zločina na palestinskim teritorijima, javlja AA. U odluci koju je donio ICC-ov odjel prvog stepena,